„Amintiri din copilărie” jucată de elevii clasei a IV-a B de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, din Oradea
Fusul vremii a tors caierul amintirilor, iar firul vieții i-a adus pe elevii clasei a IV-a B, alternativa step by step, de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la finalul claselor primare.
Cu cireșe la urechi, au ieșit cu toții să râdă la soare cu speranța că se va îndrepta vremea. Și vremea s-a îndreptat după râsul lor! E o vreme a bucuriei și a bogăției, o vreme a culegerii roadelor muncii depuse timp de patru ani. Știa, vezi bine, soarele, cu cine avea de-a face, căci ei sunt copiii mamei și ai învățătoarelor Veronica Isdrailă și Laura Baidoc.
Ca un omagiu adus copilăriei, copiii, îndrumați de doamnele învățătoare, au prezentat la finalul anului şcolar spectacolul de teatru inspirat din opera „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Șirului poznelor și năzbâtiilor făcute în cei patru ani de școală primară se adaugă faptele năzdrăvane ale eroului „Amintirilor din copilărie”, prezentate cu mult haz și real talent de elevi.
Astfel, într-un decor autentic, realizat chiar de ei, copiii l-au însoțit pe Nică a lui Ștefan a Petrei din Humulești la joacă cu frățiorii lui mai mici, la smântânitul oalelor, după curele de piele la Moș Chiorpec ciubotarul, la scăldat sau la furat cireșe din cireșul mătușii Mărioara și a lui Moș Vasile. Au furat, apoi, pupăza din tei și au vândut-o în târg, au mers cu mâncare la lingurarii din țarină, au fost la școală chemați de Părintele Ioan, un om vrednic și cu multă bunătate, care le-a adus dar de școală nouă un drăguț de biciușor de la Moș Fotea, au încălecat pe Calul Bălan și au prins muște cu ceaslovul. Toate momentele au fost pline de hazul interpretării și de frumusețea sufletului de copil care a strălucit prin gingășie și candoare.
Spectacolul a adus în fața auditoriului o temă specială: frumusețea și farmecul copilăriei. Nică este copilul universal, de pretutindeni și de oricând, în care toți ne regăsim cu nostalgie. Toate întâmplările se petrec sub ochii mamei, o mamă de excepție, capabilă să facă sacrificii pentru a-și vedea copilul om cu știință de carte și, mai ales, popă. Cu siguranță copiii vor reține pentru multă vreme vorbele pline de învățătură puse în gura personajului mama, Smaranda Creangă, dar și ale bunicului David Creangă din Pipirig, și nu vor uita prea curând năzdrăvăniile lui Nică, ale cărui fapte stârnesc râsul.
„Amintiri din copilărie”, jucată de elevii clasei a IV-a B, l-a pus în valoare pe fiecare copil, evidențiind calitățile fiecăruia, iar întâmplările prin care a trecut Nică se adaugă poveștilor copilăriei, întregind lumea frumoasă de poveste, o lume din care ei au împrumutat roluri și replici, prezentându-le pe scenă și crescând alături de ele.
„Amintiri din copilărie” nu sunt doar amintirile lui Nică, de acum sunt și ale copiilor mei. De azi înainte ei vor copilări împreună cu Nică-copilul de altădată, care le-a devenit prieten bun și tovarăș de joacă.