Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / „Catedrala Încoronării. Istorie și Har” – expoziție omagială la Oradea

„Catedrala Încoronării. Istorie și Har” – expoziție omagială la Oradea

La câteva zile după împlinirea centenarului târnosirii Catedralei „Sfânta Treime”, a Încoronării, din Alba Iulia și a evenimentului încoronării propriu-zise de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria, joi, 20 octombrie 2022, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, a avut loc vernisajul expoziției speciale și omagiale „Catedrala Încoronării. Istorie și Har”, la care a luat parte și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Expoziția a fost organizată cu sprijinul conducerii Muzeului Național al Unirii Alba-Iulia şi al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, având ca obiectiv elogierea edificiului sacru consacrat dintru început încoronării primilor suverani ai României Mari, Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Cei prezenți au putut admira imagini, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, care au imortalizat ipostaze diferite ale Catedralei Încoronării, de la momentul începerii construirii lăcașului sfânt, 22 aprilie 1921, la diverse etape ale construirii și înfrumusețării, la  slujba de sfințire a acestuia, 8 octombrie 2022, și până la clipele fulminante ale zilei încoronării, 15 octombrie 1922.

Vernisajul a fost moderat de directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, care, în cuvântul inaugural, a adus mulțumiri invitaților de seamă, doamnei Ionela Simona Mircea, muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, domnului Sorin Schiau, director adjunct al Colegiului „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, și Chiriarhului ortodox al Oradiei Mari. În continuare, doamna Ionela Simona Mircea, curatorul expoziției, a oferit o frumoasă lecție de istorie cu privire la amplele demersuri organizatorice ale pregătirii momentului iconic al încoronării celor dintâi regi ai României Mari la Alba Iulia – la acea vreme un smerit târg din Ardeal, preschimbat, apoi, în „capitala sufletului românesc”.

În cele ce au urmat, managerul muzeului orădean l-a invitat pe Ierarhul Oradiei să rostească un cuvânt, în vederea evidențierii dimensiunii spirituale a evenimentului încoronării centenare. În acest sens, Preasfinția Sa a reliefat simțămintele înălțătoare și unice pe care le-a trăit în urmă cu cinci zile, chiar în ziua centenarului încoronării, 15 octombrie 2022, când s-a aflat la Catedrala Încoronării alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și alți Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre, prăznuind și omagiind prin Dumnezeiasca Liturghie și slujba de Te Deum încoronarea providențialilor suverani Ferdinand I și Maria, întregitorii de neam și de țară.

„Din punct de vedere spiritual, încoronarea de la Alba Iulia a reprezentat nu doar un moment simbolic, de maximă importanță, ci, practic, a însemnat și încununarea, consfințirea, la propriu, prin sfințirea coroanelor, a actului de la 1 Decembrie 1918.  Să nu uităm, la Alba Iulia, în 1918, românii care reprezentau populația românească din toate provinciile, ce erau încadrate la vremea aceea sub coroana Regelui Ștefan cel Sfânt al Ungariei, respectiv Ardealul propriu-zis, Banatul, Crișana și Maramureșul, au votat unirea lor și a teritoriilor în întregimea lor cu Regatul României. Or, la Tratatul de Pace de la Paris, de la Versailles, de la Trianon, din 1920, a fost recunoscută unirea Ardealului, dar doar jumătate din Banat, jumătate din Crișana și jumătate din Maramureș au putut să intre în România, respectându-se ceea ce comisia de stabilire a frontierelor a găsit la fața locului. Așadar, consfințirea întregii Uniri a avut loc la Alba Iulia, fiind momentul care a pecetluit, prin sfințire, prin lucrarea harului lui Dumnezeu, ceea ce poporul a hotărât în 1918, la început la Chișinău, apoi la Cernăuți și apoi la Alba Iulia. Încoronarea regilor a însemnat, și la propriu și la figurat, încununarea Unirii. De aceea, nu avem decât să fim recunoscători Monarhului Universal, Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că a dăruit înaintașilor noștri privilegiul de a fi martori unui astfel de eveniment. Noi, epigonii de astăzi, la o sută de ani distanță, cu multă recunoștință ne aplecăm în fața memoriei lor, adevărați uriași, care au știut să se sacrifice și să pună interesul comunitar pe prim plan, dovedind că se poate. Ceea ce face ca ei să rămână pentru noi exemple luminoase și sursele noastre de inspirație pentru ceea ce urmează să facem mai departe.”, a spus Episcopul Oradiei.

În încheiere, a luat cuvântul domnul Sorin Schiau, felicitând conducerea muzeului orădean și mulțumind pentru frumoasa colaborare pe care au avut-o în concretizarea acestui proiect nobil.

Expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie și Har” de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea poate fi vizitată până la data de 20 noiembrie.

Pr. Andi Constantin Bacter