Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / „Patimile și Învierea Domnului” – culoare și cântec

„Patimile și Învierea Domnului” – culoare și cântec

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de vineri, 3 aprilie a.c., în sala festivă a Palatului Copiilor și Elevilor Oradea a avut loc premierea copiilor și elevilor care au participat cu lucrări în cadrul tradiţionalei expoziții - concurs  „Patimile şi Învierea Domnului”.

Activitatea a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și  Asociația Părinți pentru Ora de Religie Bihor,  pentru a marca sărbătoarea Învierii Domnului.

Amenajată pe mai multe secțiuni: desene, broderii, ouă încondeiate şi icoane, expoziţia s-a bucurat de participarea cu lucrări  a copiilor și elevilor din peste 20 de unități de învățământ din municipiul Oradea și județul Bihor. De asemenea, expoziția a fost completată cu lucrări ale elevilor de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, elaborate în cadrul cercurilor de specialitate.

În urma evaluării au fost acordate peste 100 de premii si mențiuni pentru toate secțiunile enumerate, pe cicluri de învățământ. A fost constituită o secțiune distinctă pentru copiii și elevii de la unitățile de învățământ special.

La festivitatea de premiere au participat reprezentanți ai organizatorilor:  Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar de specialitate în cadrul Inspectoratrului Școlar Județean Bihor, Doamna Viorica Cherteș, președinte Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, Domnul Prof. Dan Peter, directorul Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, precum şi doamnele Prof. Elena Moțoc-Chivari și Prof. Sânzâiana Neșiu, inspectori școlari în cadrul Inspectoratrului Școlar Județean Bihor.

Copiii și elevii care au umplut sala festivă a  Palatului Copiilor și Elevilor Oradea au fost însoțiți de cadre didactice și de părinți. Înainte de premiere participanții s-au bucurat de un moment cultural-artistic încărcat de emoție susținut de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea și Grupul Vocal „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor și Elevilor.

În mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Părintele Profesor Radu Rus a evidențiat nobleţea preocupării copiilor și elevilor față de problematica pictării icoanelor și a evocat  semnficația sărbătorilor pascale, în contextul genericului sub care a fost amenajată expoziția.

Domnul Sorin Curilă a prezentat misiunea și obiectivele Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie, subliniind rolul orei de religie în formarea caracterului moral religios al elevilor. De asemenea, a mulțumit părinților pentru modul în care sprijină copiii să își dezvolte și exerseze competențele artistice  prin pictarea icoanelor sau încondeierea ouălor, ducând mai departe spiritul sărbătorilor creștine, a valorilor religioase și tradițiilor autentice specifice perioadei pascale.

În contextul expoziției și premierii elevilor, au fost amenajate  ateliere de creație în cadrul cărora elevii de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei, Școala Gimnazială Cefa, Liceul de Arte din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Clubul Copiilor Aleșd, Clubul Copiilor Salonta, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, Prof. Mariuș Șchiop de la  Școala Gimnazială Beznea, coordonați de profesori și chiar părinți au pictat icoane pe sticlă și lemn, au încondeiat ouă, au lucrat în tehnica origami, tehnica șervețelului, respectiv quilling și a vitraliilor, cei prezenți având ocazia să exerseze aceste tehnici alături de colegii lor.