Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 9 ani de filantropie organizată în parohia Oradea-Vii

9 ani de filantropie organizată în parohia Oradea-Vii

Pr. Cristian Rus

 

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de luni, 7 octombrie 2019, la Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat nouă ani de când parohia a iniţiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeş, coordonatorul sucursalei parohiale a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă a Comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii, parohie care a aniversat de curând 81 de ani de la sfinţirea pietrei fundamentale a bisericii parohiale.

Evenimentul a început, în prezența Ierarhului, a unor părinți consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a clericilor de la Parohia Oradea-Vii și a altor preoți din Oradea, a susținătorilor proiectului filantropic și a numeroși credincioși, prin săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi în biserica parohială cu hramurile Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, „biserica albastră”, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Atotputernicul Dumnezeu, şi cereri de ajutor şi binecuvântare şi în continuare pentru susţinătorii, dar şi pentru beneficiarii acestui proiect social-filantropic.

Răspunsurile au fost date de membri din corul Psalmodia Varadiensis al Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijați de Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la facultatea orădeană, care, la final, au susținut un mic concert cu piese din repertoriul bisericesc.

Părintele Gheorghe Nemeş, iniţiatorul şi preşedintele comitetului de susţinere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care este şi directorul sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Asociaţiei Filantropia a Episcopiei Oradiei, a făcut o dare de seamă a activităţilor desfăşurate prin programul social în ultimul an, al nouălea de la începutul acestuia. Preacucernicia Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată la începutul proiectului, Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea şi sprijinul constant în cei nouă ani în care mii de persoane au primit ajutor prin acest program, dar şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi bunul mers al activităţilor filantropice.

La încheierea momentului aniversar, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe preoții slujitori și diaconul de la Parohia Oradea-Vii care se implică în organizarea programelor filantropice, în frunte cu Părintele Gheorghe Nemeș, precum și pe toţi cei care contribuie la susținerea și derularea proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”:

„A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, să ne întâlnim, toamna, după începutul anului bisericesc, în frumoasa biserică a parohiei Oradea-Vii, pentru a face bilanțul a încă unui an de misiune și filantropie în această enorie de frunte a Eparhiei noastre, un an de mâini întinse pentru ajutorarea aproapelui, un an în care noi punți s-au construit între credincioșii din parohie, între cei care oferă și cei care primesc, un an în care a fost adusă multă bucurie în sufletele și în viețile celor lipsiți.”

„Și anul în curs, în luna octombrie de data aceasta, sub auspiciile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, al cărei Acoperământ îl serbăm în cea dintâi zi a lunii, ne-am întâlnit, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin rugăciunile Maicii Domnului, spre a mulțumi Celui de Sus pentru tot ajutorul dat și a-i felicita pe toți credincioșii parohiei care, duminică de duminică, după Sfânta Liturghie, continuă Liturghia Euharistică cu liturghia săvârșită pe altarul fratelui, pe inima celui care este în neputință și în suferință, prin daniile oferite programului filantropic parohial, pentru ca toți cei lipsiți să poată beneficia zilnic în cursul săptămânii de hrană, dar și de toate celelalte produse care împlinesc nevoile beneficiarilor.”

„Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea misionară a acestei parohii şi, în special, programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a duce cât mai multă lumină şi bucurie celor atât de încercaţi de împrejurările vieţii, iar dumneavoastră, sprijinitorilor acestui proiect, să vă dăruiască sănătate, putere şi ani mulţi, ca să puteţi continua şi împlini, cu mai multă însuflețire, ceea ce faceţi în ajutorarea semenilor voştri, din dragoste pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi Biserica Sa, din dragoste pentru aproapele.”

Corul bărbătesc Traian Moșoiu din Oradea, dirijat de Domnul Prof. Ioan Fluieraș, a încântat audiența cu piese patriotice din repertoriul național.

La final, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă oferită de parohie la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Scopul proiectului filantropic derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Ajutoarele oferite constau în hrană caldă și rece oferită zilnic, îmbrăcăminte, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, produse sanitare, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus, începând cu anul 2013 s-a început acordarea de burse pentru studenţi şi elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale oferite de parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației Filantropia a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și a comitetului de inițiativă. Fondurile de susţinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii, dar şi de la credincioşii Parohiei „Sfânta Cruce” din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrăţită.