Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / 97 de ani de la eliberarea Oradiei de către armata română

97 de ani de la eliberarea Oradiei de către armata română

În ziua de 20 aprilie 2016 municipiul Oradea a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul aniversării a 97 de ani de la fericitul moment al eliberării orașului de către brava armată română, condusă de către Generalul Traian Moşoiu, eveniment petrecut în ziua prăznuirii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, 20 aprilie 1919.

Eliberarea oraşului Oradea la 20 aprilie 1919 a avut profunde semnificaţii istorice. Deşi prima mare conflagraţie mondială se încheiase şi Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia consfinţise pentru vecie unirea teritoriilor româneşti înstrăinate sub sceptrul şi coroana regală a României Mari, la graniţa de vest încă se mai aflau fâşii de pământ românesc neeliberate, în care unirea efectivă nu se realizase. Au fost luni de zile în care locuitorii acestor meleaguri au trecut prin momente de agonie, aşa cum s-a întâmplat şi cu cei din oraşul de pe Crişul Repede.

A venit, însă, și mult așteptatul eveniment al eliberării, în dimineaţa primei zile de Paşti a anului 1919, 20 aprilie, când fruntaşii români ai oraşului au ieşit în întâmpinarea armatei române, ce era condusă de către bravul general Traian Moşoiu. Acesta, însoţit de ofiţeri superiori, a intrat în clădirea primăriei la ora 14, procedând la preluarea oficială a conducerii urbei. Eliberatorii Oradiei au fost întâmpinaţi apoi, în faţa bisericii „cu lună”, de vicarul Roman Ciorogariu, cel care avea să devină cel dintâi episcop al Oradiei de după reactivarea eparhiei, în 1920, de corul „Hilaria” dirijat de diaconul Nicolae Firu și de mulțime de români dreptmăritori.

Intrarea armatei române în Oradea, la 20 aprilie 1919, a avut semnificaţia unei eliberări, chiar dacă ea s-a desfăşurat într-o perfectă linişte şi ordine. A fost momentul învierii Bisericii dreptmăritoare din Bihor şi a neamului românesc de la brazda de nord-vest a ţării, marcându-se, astfel, sfârşitul real al războiului şi alipirea pentru totdeauna a acestor meleaguri în cadrul graniţelor României.

Cu prilejul aniversării celor 97 de ani de la eliberarea Oradiei, în centrul urbei s-au organizat, miercuri, 20 aprilie 2016, o serie de manifestări religioase și comemorative dedicate acestui moment aniversar. La Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica cu Lună din Oradea, începând cu ora 12, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de Te-Deum, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, în prezența oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor militare din conducerea Garnizoanei Oradea, a reprezentanților instituțiilor publice municipale și a numeroși credincioși. Răspunsurile au fost date de către un grup de elevi de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei a reliefat importanţa acestei zile pentru românii dreptmăritori orădeni şi bihoreni:

„Comemorăm astăzi 97 de ani de la eliberarea Oradiei de către armata română condusă de Generalul Traian Moșoiu. În fiecare an, la 20 aprilie, este rememorată fapta din 1919 când Oradea a fost eliberată de sub revoluția bolșevică și, astfel, actul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 a putut fi actualizat și în orașul de pe malurile Crișului Repede. În fiecare an, în această zi se face slujba de Te Deum, ca mulțumire adusă Preabunului Dumnezeu pentru că a scăpat orașul Oradea și județul Bihor de ispitele revoluției bolșevice din 1919. Atunci a fost o zi de Paști, când Generalul Traian Moșoiu și trupele române au fost întâmpinate în biserica istorică „cu lună”, vechea Catedrală Episcopală a Oradiei, de către vicarul eparhial, arhimandritul Roman Ciorogariu, cel care, după 1920, avea să fie primul episcop al reînființatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei. De altfel, în biserica „cu lună” Episcopul ctitor Roman Ciorogariu își doarme somnul de veci, în așteptarea învierii. Prin urmare, suntem în comuniune sfântă cu toți înaintașii noștri, aducând și noi, generația de astăzi, prinosul de mulțumire Preasfintei Treimi pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român, în special prin unirea tuturor românilor într-o singură țară creștină, iubitoare de Dumnezeu și împlinitoare a poruncilor Sale și a voii Sale celei sfinte.”

A urmat, în faţa sfântului lăcaș, intonarea Imnului Național al României de către cadre ale Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea şi deplasarea în procesiune a participanţilor, de la Catedrala „cu lună”, pe strada Avram Iancu, până la statuia Generalului Traian Moşoiu din Oradea. Aici s-a intonat Imnul Naţional al României şi s-au rostit alocaţiuni de către Dl. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și Dl. Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din Oradea, care au evocat principalele momente ale eliberării Oradiei. Festivitatea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Generalului eliberator Traian Moşoiu.