Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / A treia ediție a concursului „Scriitorul meu preferat” la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

A treia ediție a concursului „Scriitorul meu preferat” la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Pe parcursul săptămânii premergătoare prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Hrisostom, mari dascăli ai lumii și patronii învățământului teologic, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, este gazda mai multor manifestări cultural-artistice, desfășurate sub genericul „Zilele Școlii”.

După ce luni, 26 ianuarie, a avut loc sesiunea de referate ale profesorilor și elevilor cu tema „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” și „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii” în Patriarhia Română, iar marți, 27 ianuarie, doamna Elisaveta Roșu a susținut o prelegere despre viața și activitatea Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, miercuri, 28 ianuarie, începând cu ora 12, în sala festivă a liceului, de pe strada Republicii, nr. 48 din Oradea, s-a desfășurat concursul „Scriitorul meu preferat”, aflat la cea de-a III-a ediție, concurs ce a păstrat numele proiectului ce a debutat la începutul lunii ianuarie, cu sărbătorirea poetului nepereche „Mihai Eminescu”.

Proiectul își propune să promoveze valorile culturii naționale, să cultive interesul pentru teatru, artă și personalități ale literaturii române, să dezvolte o atitudine pozitivă față de comunicare și încrederea în propriile calități de transmitere a unui mesaj.

Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni principale: prezentarea în power-point a aspectelor biografice ale scriitorului ales, expoziție inspirată de acești scriitori și opera lor și dramatizarea, respectiv momente, scenete având ca text-suport operele personalităților literare alese.

Din juriu au făcut parte Părintele director Radu Rus, doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și domnul profesor Alin Oros, consilier educativ la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”.

Astfel, elevii clasei a VIII-a B de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, coordonați de doamnele profesoare Mirela Rus și Codruţa Bogoşel, au prezentat materialul despre scriitorul Clive Staples Lewis. Ion Luca Caragiale a fost evocat de elevii clasei a V-a de la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş” din Beiuş, dar și de către elevii clasei a X-a de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, coordonați de doamnele profesoare Sorina Purtan și Corina Budurean. Clasele V-VI de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, coordonate de profesoara Simona Teaca, au făcut o evocare a scriitorului William Shakespeare, în timp ce Mircea Eliade a fost reprezentat de Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu” din Oradea, prin elevii clasei a XI-a, coordonați de profesoara Ioana Dalya. O ultimă evocare a lui Ion Luca Caragiale a fost făcută de către elevii din clasa a XI-a A de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, coordonați de profesoara Ramona Urdea.

La secțiunea dramatizare, aceleași școli au pus în scenă momente din opere celebre precum: Şifonierul, leul şi vrăjitoarea de Clive Staples Lewis - Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea; Domnul Goe de I. L. Caragiale - Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş; William Shakespeare - Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea; Un pedagog de şcoală nouă de I. L. Caragiale - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea; Maitreyi de Mircea Eliade - Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea și Conu Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale - Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

În timpul deliberării juriului, s-a desfășurat un program artistic ce a constat din interpretări instrumentale și vocale ale unor cântece populare și doine de către elevi talentați ai Liceului Ortodox: Călin Cozma și Ionuț Balint (clasa a XII-a), Darius Bogan-Marta și Ioan Roșu (clasa a IX-a), Sergiu Colțe (clasa a XI-a) și studentul Alexandru Carțiș, absolvent de frunte al Liceului Ortodox.

Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox orădean, dirijat de Părintele Arhid. Profesor Ștefan Lakatos, a încheiat programul artistic, interpretând câteva piese din repertoriul religios și patriotic, spre încântarea celor prezenți.

La final, Părintele director Radu Rus, împreună cu doamna Viorica Cherteș, președinte al A.F.O.R.E.O, au făcut premierea câștigătorilor de la fiecare secțiune și i-au felicitat pe toți participanții, subliniind faptul că fiecare elev implicat este câștigător prin experiența dobândită în urma participării la un astfel de concurs, care le-a dat posibilitatea concurenţilor de a-și pune în valoare talentul și de a-și cunoaște capacitățile personale.