Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / ACTIVITĂȚI CATEHETICE ÎN PAROHIA SÂNNICOLAU ROMÂN

ACTIVITĂȚI CATEHETICE ÎN PAROHIA SÂNNICOLAU ROMÂN

În Parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, începând cu luna octombrie a anului 2014 se desfăşoară cu regularitate frumoase activităţi şi cateheze cu copiii şi tinerii din parohie în cadrul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor”.

Părintele paroh Simion Goga, care este și inspector pentru cateheză parohială în cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Oradiei, a demarat programul catehetic prin activități ce au constat, în cea mai mare parte, în întâlniri ce împleteau mici activități specifice cu învățarea noțiunilor de bază privind viața religios-morală.

În urma acestor activități desfășurate s-a accentuat necesitatea unui curs mai sistematizat, care să includă şi materiale didactice de specialitate și care să pună în practică noţiunile de muncă, întrajutorare și dragoste frăţească, componente absolut necesare vieţii creştine adevărate.

Astfel, în Postul Crăciunului, s-au pregătit și desfășurat următoarele cateheze: „Despre prietenie”, „Pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie”, „Lăsați copiii să vina la Mine” și „În așteptarea Mântuitorului”. Activităţile catehetice au cuprins întâlniri săptămânale, care s-au desfăşurat după structura proiectului „Hristos Împărtăşit Copiilor”, dar şi participarea periodică a copiilor implicați la toate slujbele desfășurate în parohie.

Activităţile au culminat la hramul bisericii, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, când copiii au dăruit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie câte o carte de rugăciuni. De asemenea, la Praznicul Naşterii Domnului, după un frumos recital de colinde, copiii au primit din partea parohiei cadouri de Crăciun.

Anul 2015 a început în parohie cu noi cateheze, după cum urmează: „Despre Sfânta Scriptură”, „Despre poruncile lui Dumnezeu”, „Facerea lumii și planul lui Dumnezeu”, „Despre păcatul stămoșesc” și „Despre mânie (Cain și Abel)”. Scopul acestor cateheze a fost încurajarea punerii în practică a normelor de viaţă creştină autentică, implicărea tinerilor în viaţa parohială, dincolo de participarea la slujbele religioase și realizarea unei coeziuni în cadrul comunităţii parohiale prin desfăşurarea de acţiuni cultural-filantropice.

Vorbind despre activitățile desfășurate în Parohia Sânnicolau Român, părintele paroh Simion Goga a arătat că „cercul de cateheză al parohiei a apărut ca urmare a sincronizării şi întâlnirii a două gânduri sau necesităţi evidente ale exprimării responsabilităţii creştin-sociale. Unul dintre acestea a fost dorinţa de a pune în practică ideea de misiune în Biserică. În condiţiile unei societăţi secularizate, de multe ori, singura pregătire creştină a copiilor este asigurată de împărtăşirea mai mult sau mai puţin frecventă (până la vârsta de 6-7 ani când apare necesitatea Sfintei Spovedanii, iar frecvenţa scade dramatic până la de două ori pe an – în postul Naşterii Domnului şi Postul Mare), prezenţa sporadică la Sfânta Liturghie şi ora săptămânală de religie a elevilor. Ca şi preot nou venit în parohia Sânnicolau Român, am simţit nevoia şi dorinţa acută de a iniţia un mic proiect de educaţie creştină și de a înființa un cerc de cateheză în cadrul parohiei noastre. Copiii au primit cu căldură toate aceste inițiative, vazându-le ca o frumoasă întruchipare a sintagmei «Gând la gând cu bucurie»”.