Activități cu copiii și tinerii în Parohia Cuzap
În perioada 1-8 septembrie 2024, în localitatea Cuzap a comunei Popești, județul Bihor, s-a desfășurat o impresionantă tabără pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, care a găzduit în jur de 100 de copii, atât din satul nostru, cât și din împrejurimi.
Tabăra "Vara altfel", aflată la cea de-a doua ediție, a fost organizată de Asociația cultural-educativă "EduCoolt", în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Cuzap, Asociația Palisada, Universitatea din Oradea și Primăria Comunei Popești. Organizatorii acestor tabere (Cosmin Patca - lect. univ. la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Manuela Bârza - profesoară de Limba și literatura română, Lucian Maghiar - profesor de educație fizică și sport, Ionuț Chirodea - profesor de matematică, Alina Șipoș - profesoară de religie, Nicolaie Șipoș - polițist, Ana Petrila - studentă a Facultății de Litere) au colaborat cu preotul paroh Ioan Toma, doamna preoteasă Mariana Toma și tinerii voluntari Carina Chirilov, Elena Scurt, Dalia Gal, Taisia Șipoș, Miriam Șipoș, Leonard Giarca, Matei Hercuț, Cezar Bârza, Răzvan Șipoș, pentru a putea da din nou startul unei "altfel de veri".
Prima serie (1-4 septembrie ) dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani a avut ca temă principală "Lumea medievală", o lumea misterioasă, dar impresionantă. În cele patru zile am pornit într-o călătorie inițiatică alături de cavaleri și domnițe, apoi i-am însoțit pe mare ori pe uscat, pe marii navigatori și exploratori ai lumii. Elevii au învățat care sunt valorile unui adevărat cavaler (curaj, vitejie, credință, loialitate) și au participat chiar și la un turnir medieval adaptat zilelor noastre. Jocurile de socializare, atenție sau improvizație, precum și activitățile practice au descoperit în copii talente și abilități, de care se vor folosi pe mai departe în viața de adult.
Cea de-a doua serie (5-8 septembrie ) îndreptată spre elevii de gimnaziu, a avut ca temă "Cultura și spiritualitatea românească", în centru aflându-se personalitatea memorabilă a lui Avram Iancu, supranumit și "Crăișorul munților". Pe lângă imnul taberei, în aceste patru zile s-a mai intonat Marșul lui Iancu, iar copiii s-au întors în timp purtați de explicațiile atractive ale domnului profesor Patca, pe vremea revoluțiilor pașoptiste, când Avrămuț și-a exprimat cu mult curaj valorile în care el credea: libertate, dreptate, egalitate, frățietate. De asemenea, tinerii participanți au învățat să folosească scrisul arhaic românesc, cu care au alcătuit, fără greș, Testamentul marelui erou.
Drumețiile prin pădure ne-au răcorit, ne-au dezvoltat simțul orientării, punându-ne tuturor la încercare condiția fizică. Ele ne-au mai limpezit mintea, privind fascinați la verdeața arborilor, ascultând fermecați trilul păsărilor sau foșnetul frunzelor și simțind peste tot prezența Creatorului. Liniștea pădurii ne-a lăsat fără cuvinte, prilej cu care ne-am întrebat fiecare: "Cine suntem?" și "Care e rostul nostru pe Pământ?". La aceste întrebări aveam să ne răspundem singuri sub părinteasca îndrumare a preotului paroh, aflând astfel că Viața e darul lui Dumnezeu, iar noi fiii Săi. În urma unui concurs bazat pe versete scripturistice, părintele Toma le-a oferit cu generozitate câștigătorilor câte o Biblie ca premiu, pe care să o răsfoiască în clipele de cumpănă când vor oscila "între credință și tăgadă" (Tudor Arghezi).
Cu inimile pline de bucurie ne-am strâns laolaltă sub cerul înstelat al nopții, în jurul focului de tabără, care marca un alt final de "vară altfel". Am cântat de răsuna pădurea pricesne închinate Maicii Domnului, cântece patriotice, populare, lăutărești, pentru că "muzica nu este altceva decât o prelungire a auzului în univers" (Kahlil Gibran). Pe lângă fericirea de a fi împreună, lacrimile tot și-au croit drum pe chipurile inocente ale copiilor... atât ei, cât și noi, coordonatorii, nu ne puteam împăca cu gândul despărțirii... temporare, ce-i drept, dar destul de lungi. Dar privind partea plină a paharului, învățăm măcar să ne cultivăm răbdarea (după cum spunea și părintele Ilie Cleopa: "Răbdare, răbdare, răbdare!"), fiindcă pentru cei ce sunt răbdători, timpul prinde picioare.
Se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate momentele frumoase petrecute în cele opt zile de tabără "altfel"! Suntem, totodată, profund recunoscători părintelui Ioan, care ne-a sprijinit activitățile de zi cu zi, oferindu-ne suport în plan duhovnicesc, dar și material.
"Nu te TEME, ci mai degrabă, lasă-L pe Hristos să fie TEME-lia vieții tale." (părintele Constantin Necula).
pr. Ioan Toma