Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități dedicate omagierii satului românesc în parohia Hotar

Activități dedicate omagierii satului românesc în parohia Hotar

 

,,Se-adună sfinții-n strană la Hotar,

Biserica din temelii se-nclină

Și cîntă cor de îngeri în altar

Chemând lumina peste noi să vină.”

(Mihaela Dindelegan)

 

 

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prin purtarea de grijă a Părintelui Simion Goga, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, în parohia Hotar s-au desfășurat mai multe activități dedicate omagierii satului românesc.

În perioada Postului Mare din acest an, împreună cu copiii de la școala din Hotar, condusă de doamna director Crina Puie, și coordonați de profesorul de religie Florin Irimescu s-a organizat concursul de pictură din proiectul Icoana din sufletul copilului, recompensând munca copiilor cu  mici cadouri specifice vârstei, dar și cărți de spiritualitate creștină.

În ziua de 3 august a.c., împreună cu domnul Cristian Strugar am primit în parohia Hotar grupul de tulnicărese Apuseni, prilej cu care am deschis Școala de vară. Astfel, timp de trei săptămâni, cei treizeci de copii participanți au desfășurat mai multe activități cultural-religioase, coordonate de preotul paroh Horațiu Bocșan. Munca copiilor a fost incununată de o expoziție de icoane pe sticlă și farfurii pictate tradițional precum și un pelerinaj, pornind pe urmele lui Horea la Albac și Țebea, precum și la câteva mănăstiri din Episcopia Oradiei.

Ziua de 25 august ne-a adus bucuria slujirii Tainei Sfântului Maslu împreună cu un ales sobor de preoți, în frunte cu Părintele Protopop Simion Goga, la biserica de lemn, monument istoric datat din 1714. Preoților, învățătorilor și primarilor care au slujit comunitatea li s-au oferit diplome omagiale, iar pentru cei mutați la Domnul s-a oficiat slujba parastasului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea unei troițe, ca mărturie a acestor evenimente, iar preotul paroh Horațiu Bocșan le-a mulțumit tuturor celor prezenți și implicați.