Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități dedicate Zilei Europene a Limbilor la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Activități dedicate Zilei Europene a Limbilor la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Sărbătorită în fiecare an pe data de 26 Septembrie începând cu anul 2001, Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată cu multă bucurie, încântare si interes de către elevii Liceului Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu”. Bonjour, Hallo, Olá, Ciao, Ahoj! - acesta a fost mesajul pe care elevii l-au transmis în cadrul activităților desfășurate în săptămâna care a trecut. Mici si mari, elevii si-au dat mâna pentru a marca importanța cunoașterii si învățării limbilor străine. Accentul a fost pus si de această dată pe diversitatea lingvistică si culturală din Europa si pe dezvoltarea unor abilități de comunicare eficientă între oameni.

Activitățile au fost coordonate de cadrele didactice ale catedrei de Limbi moderne: Ileana Borș, Gabriela Cadar, Olivia Dehelean, Paula Roiti, Brianna Pintea si Delia Sipos. Elevii au răspuns pozitiv propunerilor făcute, iar rezultatele au fost pe măsură.

Doamna profesor Ileana Borș a coordonat elevi din clasele V C, VIII A, VIII B, IX A, X A si XI B în cadrul unei activități desfășurate sub formă de prezentare si dezbatere în limba engleză, pe Zoom, împreună cu elevi si profesori de la școlile din Bulgaria, Italia, Letonia si Polonia. Elevii s-au prezentat și și-au exprimat opiniile în legătură cu un nou proiect Erasmus.

Elevii coordonați de doamna profesor Gabriela Cadar au desfășurat activități diverse, adunate sub tema “Read and play around Europe”. La clasa a IV-a copiii și-au ales personaje din literatura europeană și le-au dat viață. Astfel, am fost vizitați de personaje precum: Don Quijote, Pippi Sosetica, Motanul Încălțat, Scufiță roșie sau  Heidi. Copiii au creat costume, s-au deghizat și au prezentat personajul în limba engleză, exemplificând însă și  limba materna a personajului. Clasele  a V-a  au prezentat diverse țări europene cu accent pe diversitatea lingvistică și culturală, iar clasele a VI-a  și  a VII -a ne-au dus în lumea celebrităților cu abilitați lingvistice deosebite.  Toate acestea s-au desfășurat sub forma unor prezentări, jocuri create  de  către copii, precum Kahoot sau discuții. De un mare succes s-a bucurat vânătoarea de comori cu provocări, organizată cu clasele de gimnaziu în curtea școlii. Copiii au fost provocați să salute în cât mai multe limbi europene,  să interpreteze un cântec de copii în mai multe limbi,  să menționeze feluri de mâncare specifice anumitor țări,  să scrie un scurt poem utilizând cuvinte din mai multe limbi sau să  danseze un dans  tradițional dintr-o țară europeană.

Doamna profesor Brianna Pintea le-a propus elevilor la orele de limba franceză o serie de activități diverse care au avut rolul de a sublinia importanța cunoașterii limbii franceze. Astfel, elevii claselor a V-a A si B au realizat proiectul “Bonjour en toutes les langues européennes”. Elevii claselor  a VI-a B și C au realizat poezii acrostih. Clasa a VII-a A a participat la un club de lectură organizat în colaborare cu Facultatea de Litere si Biblioteca Județeană. De asemenea, elevii clasei a VII-a B au participat la  un concurs Kahoot despre Ziua Limbilor Europene, iar clasele a VIII-a A si B au realizat proiecte în echipă despre diferite țări cu accentul pe aspecte de limbă.

Vânătoarea de comori a fost bine primită si în rândul elevilor de liceu care au acceptat provocarea de a parcurge un traseu bine stabilit pe Calea Republicii pentru a găsi bucățile de puzzle care mai apoi să întregească un obiectiv turistic dintr-o tară europeană. Provocarea a fost dublă pentru că echipele au trebuit să identifice clădiri reprezentative ale culturii si arhitecturii orădene (Palatul Moskovitz, Casa Adorjan, Palatul Stern, Casa Poynar, Casa Darvas - La Roche sau Teatrul Regina Maria) si mai apoi să accepte diversele provocări propuse. Astfel, liceenii au interpretat melodii in franceză sau germană, au dansat un dans tradițional dintr-o țară europeană, au dialogat pe o temă propusă în limba engleză, au citit cele mai lungi cuvinte din limba germană si olandeză, au identificat sporturi si mâncăruri tradiționale din diferite țări, au citit fraze care încurcă limba (Virelangues, tongue twisters) sau au răspuns unor ghicitori amuzante. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Olivia Dehelean, Delia Sipos si Paula Roiti.

Elevii claselor pregătitoare A si B au învățat să salute în limba franceză, au învățat culorile si au dansat si cântat pe melodia “Sur le pont d’Avignon”. Elevii clasei a III-a A, coordonați de prof Paula Roiti au pregătit lap book-uri despre diverse țări europene si cuvinte specifice limbii respective. Au vorbit liber iar activitatea a avut un feedback pozitiv. Clasa a VIII-a A a realizat poezii acrostih în limba engleză. Spiritul competiției a fost prezent si în rândul acestor elevi care au participat la un quiz Kahoot în limba engleză. Elevii clasei a XI-a B au sărbătorit Ziua Limbilor Europene prin realizarea de colaje despre țările europene pe care le-au prezentat colegilor. De asemenea, am analizat si dezbătut împreună cu elevii clasei a X-a B melodia câștigătoare Eurovision -  Kalush Orchestra - Ștefania. Am discutat despre versuri, videoclip si mesajul melodiei.

Am avut astfel o săptămână plină si interactivă. Prin aceste activități, elevii au avut ocazia să se deschidă față de alte culturi, tradiții si limbi care nu sunt prezentate în mod obișnuit la clasă. De asemenea, si-au valorizat talentele creative prin crearea colajelor si interpretarea melodiilor propuse si dezvoltarea competentelor de limbă.

Prof. Paula Roiti