Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități filantropice la început de an școlar în Protopopiatul Tinca

Activități filantropice la început de an școlar în Protopopiatul Tinca

Pr. Andrei Ionuț Laza

 

O nouă activitate filantropică ce vine în sprijinul copiilor și tinerilor pentru facilitarea accesului la educație, s-a desfășurat cu succes în Protopopiatul Tinca.

 A devenit o tradiție ca la fiecare început dean școlar, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, să implementeze programul „Ajută un copil să meargă la școală”, program prin care se dorește sprijinirea a cât mai multor copii, din cuprinsul Eparhiei, pentru a începe școala în cele mai bune condiții.

Astfel, și în Protopopiatul Tinca, prin implicarea directă a Preacucernicului Părinte Protopop Călin Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, acest proiect a fost implementat cu multă abnegație în toate parohiile din cuprinsul protopopiatului.

În cadrul acestui proiect filantropic un număr de 105 elevi au fost sprijiniți de către parohiile protopopiatului, aceștia primind, la început de an școlar, ghiozdane noi și rechizite școlare, haine, încălțăminte, abonamente de transport și diverse sume de bani.

Joi, 5 septembrie 2019, a fost un prilej de mare bucurie pentru toți elevii implicați în acest proiect. Astfel, la invitația Protopopiatului Tinca, aceștia, însoțiți de preoții parohi și de o parte din părinți, au luat parte și s-au rugatin cadrul slujbei de Te-Deum de început de an școlar, oficiată în biserica parohială din Tinca. Slujba a fost oficiată de către Părintele Protopop Călin Ovidiu Popa, Părintele Andrei Ionuț Laza, secretar administrativ și Părintele Mihai Ninel Iancu, parohul locului, iar răspunsurile la strana au fost date de Corul preoților din Protopopiatul Tinca.

La finalul slujbei,  Protopopopul locului a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți și le-a urat elevilor spor la învățătura în noul an școlar, i-a îndemnat la bunăcuviință, rugăciune și ascultare pe toată perioada școlarizării și i-a încurajat să privească educația, împodobită cu rugăciunea, ca pe principala lor șansă de reușită în viață. De asemenea, părintele protopop le-a mulțumit și i-a felicitat pe toți preoții parohi, pentru implicarea si jertfa dovedită și în cadrul acestui proiect.

La final, Părintele Protopop a oferit fiecărui elev, din partea Protopopiatului Tinca, o icoană cu Maica Domnului, o carte de rugăciuni și o cutie cu ciocolată.

O alta surpriză frumoasă pregătită de Protopopiatul Tinca a fost invitația de a se deplasa toți cei prezenți la unul din restaurantele din localitate. Aici elevii, în compania preoților și a părinților ce i-au însoțit, au luat masa de prânz, s-au bucurat de un desert delicios și au avut prilejul de a socializa.

„În această activitate filantropică, de prevenire şi corectare a fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, au fost implicate toate parohiile Protopopiatului Tinca, au fost sprijiniți 105 elevi, iar suma alocată acestui proiect adepășit 30.000 lei”, a spus părintele protopop Călin Ovidiu Popa.