Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Adunare publică pentru susținerea familiei tradiționale și Marș pentru viață la Oradea

Adunare publică pentru susținerea familiei tradiționale și Marș pentru viață la Oradea

Aproximativ 5.000 de persoane, de etnii și confesiuni diferite, s-au adunat în Piața Unirii din municipiul Oradea, sâmbătă, 23 martie 2019, exprimându-și public susținerea pentru viață, din momentul conceperii și pentru familia creștină tradițională. La Oradea, organizatorul marșului a fost Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, susținută de confesiunile creștine din Bihor.

La manifestare au participat și au luat cuvântul lideri și reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din județul Bihor: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Excelența Sa László Böcskei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, Domnul Petru Vidu, Președintele Comunității Baptiste din Oradea și Domnul Liviu Apolzan, Președintele Comunității Penticostale din Oradea. Din partea Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului a rostit un cuvânt Doamna Vincze Judith. Au fost invitate să ia cuvântul și câteva mame cu mai mulți copii.

Redăm cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei rostit în cadrul manifestării:

„Nu suntem aici pentru a judeca pe cineva. Domnul nostru Iisus Hristos ne învață: «Nu judecați, ca să nu fiți judecați» (Matei 7, 1). Și iarăși: «Cu ce măsură măsurați, cu aceea vi se va măsura» (Matei 7, 2). Dar și: «Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea» (Luca 6, 31). Suntem aici, deci, nu pentru a judeca pe cineva, ci suntem aici pentru a ne manifesta cu toții, împreună, adeziunea noastră pentru viață, așa cum o binecuvintează Dumnezeu, încă din clipa zămislirii și fără de moarte, apoi, viață până în veșnicie, sigur, de dorit împreună cu Dumnezeu.”

„Suntem cu toții oameni ai credinței, care credem și mărturisim după puterile noastre, după măsura credinței, atașamentul nostru față de legea lui Dumnezeu așezată în lumea din care facem parte. O lume care, însă, se înstrăinează tot mai mult de Dumnezeu și de planul Său de mântuire a omului. Cu toate acestea, noi, creștinii, așa puțini câți suntem pe pământul acesta, în lumea din care facem parte, ne încăpățânăm să mergem mai departe în numele Domnului. Oricât de puțini am rămâne pe baricade, mergem înainte, fără a judeca, cu seninătate, cu bucurie, întru frumusețea viețuirii după voia lui Dumnezeu.”

„Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu și să Îi dăm slavă pentru această zi în care așa de mulți am venit să fim împreună, să Îi mulțumim pentru timpul bun pe care ni l-a dăruit, ca să ne bucurăm de starea împreună, și împreună să mergem mai departe, și astăzi, și mâine, și în toate zilele vieții noastre, călăuziți de Dumnezeu, împlinindu-I voia și legea în viața noastră și, astfel, căutând să fim molipsitori prin credința noastră pentru toată lumea, pentru ca tot mai mulți să creadă, tot mai mulți să mărturisească și să laude pe Dumnezeul Vieții. Toate celelalte, secularizarea lumii, ateismul, înstrăinarea omului de Dumnezeu, toate vor pieri, pentru că și primul și ultimul cuvânt Îi aparțin lui Dumnezeu, Cel Care a spus: «Eu sunt Alfa și Omega, începutul și sfârșitul» (Apocalipsa 22, 13). Restul sunt doar copilării și lucruri trecătoare.”

Din întreg cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei au venit și au luat parte la manifestare un mare număr de clerici, preoți și diaconi, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, studenți și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă  Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, membri din Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și numeroși dreptcredincioși ai Bisericii strămoșești din Bihor. În cadrul programului Adunării publice, un cor format din elevi și studenți teologi ortodocși, dirijat de Părintele Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie și de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a interpretat Cu noi este Dumnezeu și Apărătoare Doamnă.

La încheierea programului Adunării publice, Domnul Daniel Burtic, directorul Radio Vocea Evangheliei Oradea, moderatorul manifestării, a invitat pe toți cei prezenți să participe la Marșul pentru viață, sub genericul „Unic din prima secundă”, pe traseul Piața Unrii – Piața Ferdinand – strada Republicii (Corso) – Bulevardul Gheorghe Magheru – Centrul civic – Catedrala Episcopală Învierea Domnului.

Pe treptele Catedralei „Învierea Domnului”din Oradea s-a încheiat marșul, unde au rostit cuvântări doamne din cadrul organizațiilor de femei creștine și din partea unei asociații pro viață.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de încheiere a Marșului pentru viață, subliniind importanța organizării unor astfel de manifestări mărturisitoare ale valorilor creștine:

„Suntem aici, împreună, pentru a da un mesaj puternic de susținere celor care nu se pot apăra, nu își pot apăra unicitatea, copiii nenăscuți. Totodată, suntem aici pentru a sprijini pe mamele care poartă în pântece copii, suntem aici pentru viitorul umanității, pentru că, de felul în care ne comportăm față de viață depinde, în mod esențial, viitorul nostru, al națiunii, al țării, al Europei, al lumii întregi.”