Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la 7 ani

Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la 7 ani

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de joi, 21 septembrie 2017, la Parohia Oradea-Vii din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au aniversat șapte ani de când parohia a iniţiat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeş.

Cu acest prilej, a avut loc o întâlnire festivă a Comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii, parohie care va aniversa peste câteva zile 79 de ani de la sfinţirea pietrei fundamentale a bisericii parohiale. Totodată, se împlinesc și 18 ani de la începerea lucrărilor la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Evenimentul a început, în prezența Ierarhului, a unor părinți consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a preoților de la Parohia Oradea-Vii, a susținătorilor proiectului filantropic și a numeroși elevi, dascăli și părinți, prin săvârşirea slujbei de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” - biserica albastră, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Atotputernicul Dumnezeu, şi cereri de ajutor şi binecuvântare şi în continuare pentru susţinătorii, dar şi pentru beneficiarii acestui proiect social-filantropic.

Părintele Gheorghe Nemeş, iniţiatorul şi preşedintele comitetului de susţinere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care este şi directorul sucursalei parohiale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Asociaţiei „Filantropia” a Episcopiei Oradiei, a făcut o dare de seamă a activităţilor desfăşurate prin programul social în cei șapte ani ce au trecut de la începutul acestuia. Preacucernicia Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată la începutul proiectului, Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru binecuvântarea şi sprijinul constant în cei șapte ani de când sute de persoane primesc ajutor, zi de zi, prin acest program, dar şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi bunul mers al activităţilor filantropice.

Deoarece de curând a început noul an școlar, cu acest prilej părintele coordonator a oferit din partea parohiei, prin proiectul „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, unui număr de 25 de elevi de la Școala gimnazială nr. 11 din Oradea ghiozdane, rechizite și dulciuri.

La încheierea momentului aniversar, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe preoții slujitori de la Parohia Oradea-Vii care se implică în organizarea programelor filantropice, în frunte cu Părintele Gheorghe Nemeș, precum și pe toţi cei care contribuie la susținerea și derularea proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”:

„Ne aflăm la un moment de bilanț, ce a fost marcat, de altfel, în fiecare an, la împlinirea a șapte ani de când Parohia Oradea-Vii desfășoară cu succes acest proiect filantropic, iniţiat cu prilejul vizitei în Eparhia Oradiei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în cadrul căreia Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a cercetat şi biserica parohiei Oradea-Vii, în ziua de 18 septembrie 2010, arătându-ne mulțumirea și recunoștința față de Pronia cerească, dar și față de toți oamenii inimoși, credincioși și credincioase, care fac posibilă misiunea socială de excepție a acestei parohii, exemplu de urmat pentru celelalte parohii din municipiul Oradea și din întreaga Eparhie a Oradiei.”

„Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea misionară a acestei parohii şi, în special, programul social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, pentru a duce cât mai multă lumină şi bucurie celor atât de încercaţi de împrejurările vieţii, iar dumneavoastră, sprijinitorilor acestui proiect, să vă dăruiască sănătate şi ani mulţi, ca să puteţi continua şi împlini şi pe mai departe ceea ce faceţi în ajutorarea semenilor voştri, din dragoste pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi Biserica Sa.”

La final, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă oferită de parohie la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Scopul proiectului derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Ajutoarele oferite constau în îmbrăcăminte, mâncare, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă la beneficiari de către voluntari din parohie. În plus, începând cu anul 2013 s-a început acordarea de burse pentru studenţi şi elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale oferite de parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației „Filantropia” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă a sucursalei parohiale activează peste 30 de credincioși din parohie, dar un număr de peste 100 de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și a comitetului de inițiativă. Fondurile de susţinere a proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii, dar şi de la credincioşii Parohiei „Sfânta Cruce” din Torino, Italia, cu care parohia orădeană este înfrăţită.