Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ambasadorul Republicii Belarus în vizită la Oradea

Ambasadorul Republicii Belarus în vizită la Oradea

În data de 11 octombrie 2017, Excelența Sa Domnul Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România a efectuat o vizită în Județul Bihor. Urmare a invitației primite din partea Ambasadei Republicii Belarus în România, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte la o întâlnire ce a avut loc în biroul Prefectului Județului Bihor la care au participat: Domnul Ioan Mihaiu, Prefectul Județului Bihor, Domnul Pasztor Sandor, Președintele Consiliului Județean Bihor și Domnul Ilie Bolojan, Primarul Municipiului Oradea.

Domnul Ambasador Andrei Grinkevich a mulțumit tuturor celor de față pentru primirea deosebit de prietenoasă și a făcut o prezentare a țării sale, detaliind paleta bogată de domenii de activitate în care Belarus excelează, de la servicii IT până la mașini și utilaje agricole, subliniind dorința țării sale de a consolida și dezvolta relațiile bilaterale româno-belaruse din punct de vedere economic, cultural-educațional, spiritual și administrativ, apreciind România ca un potențial partener strategic al Belarusului. Excelența Sa a amintit numeroasele proiecte și parteneriate comune aflate în curs de derulare între instituții din România și Belarus, între care și schimbul de burse și de studenți și parteneriatele între universități și școli teologice.

În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Sofronie a arătat că România și Belarus fac parte din aceeași familie spirituală, ambele popoare fiind creștine ortodoxe și situate geografic pe același continent, având multe puncte comune în cursul istoriei, în special prin rezistența în timpurile dificile în care credința a fost păstrată prin slujirea Bisericii Ortodoxe din cele două țări.

Chiriarhul Oradiei a menționat potențialul imens de cunoaștere, din punct de vedere religios și cultural, prin organizarea de pelerinaje reciproce. Preasfinția Sa a arătat că la nivelul Patriarhiei Române funcționează, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Agenția de Pelerinaje Basilica, ce are un punct de lucru și în Oradea, prin intermediul căreia credincioșii au ocazia să meargă în pelerinaj la locuri sfinte din întreaga lume, agenție prin care se pot intensifica și diversifica pelerinajele și în Belarus.

Domnul Ambasador Andrei Grinkevich a spus că este deosebit de interesat în a cultiva și promova Ortodoxia, comună atât Republicii Belarus, cât și României și că de la venirea sa în România a vizitat numeroase biserici și mănăstiri și consideră foarte binevenită ideea organizării de pelerinaje din România în Belarus și viceversa. Totodată, Domnul Ambasador al Republicii Belarus a menționat că în această toamnă va fi inaugurată la Muzeul Național de Artă din București o expoziție de icoane adusă din Belarus, expoziție ce urmează apoi să fie prezentată în mai multe orașe din țara noastră.

Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit Domnului Ambasador Andrei Grinkevich, în nume personal și al clerului și credincioșilor ortodocși din Bihor, pentru interesul pe care Excelența Sa îl arată față de Biserica Ortodoxă Română și față de cultura și spiritualitatea poporului român.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei