Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ample lucrări misionare în Parohia Paleu

Ample lucrări misionare în Parohia Paleu

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul al Neocezareei, 17 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a efectuat o vizită de lucru într-unul dintre satele aflate în zona metropolitană a Oradiei Mari, în Parohia Paleu, unde Părintele Vasile-Cosmin Popa desfășoară o amplă activitate pastoral-misionară și administrativ-bisericească cu totul pilduitoare.

Vizita Ierarhului Oradiei a debutat prin momentul de închinare și de rugăciune în biserica de enorie, ridicată în cinstea Sfintei Mari Muceniţe Anastasia și a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, a cărei piatră de temelie a fost sfințită și așezată de Preasfinția Sa în urmă cu doisprezece ani, la 25 aprilie 2010, în Duminica a patra după Sfintele Paști. Arhitectura lăcașului de cult respectă cu fidelitate planul Bisericii „Sfinților Voievozi”, catholiconul Mănăstirii Agapia. Prima Sfântă Liturghie în biserica parohială a fost săvârșită de Episcopul Oradiei, la 22 decembrie 2019, în ziua de pomenire a celor doi ocrotitori ai bisericii. Actualmente, lăcașul de închinare se află în stadiul pregătirii pentru înfrumusețarea cu pictură, fiind finalizată și construcția sălii festive, a biroului parohial, a clopotniței, a lumânărarului și a grupului sanitar din proximitate.

În continuare, preotul paroh a prezentat Chiriarhului casa de copii a parohiei, pusă sub ocrotirea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a Sfinților Mucenici Adrian și Natalia. Aici, zece copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, sunt îngrijiți cu multă dragoste și în credință, prin purtarea de grijă a Părintelui Vasile-Cosmin Popa, sub egida Proiectului „Aripi de înger” inițiat și coordonat de Asociația „Filantropia” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor. Și cum nimic nu este întâmplător, unul dintre copiii acestui centru își aniversa ziua de naștere, ceea ce a făcut ca Ierarhul Oradiei să-i lase în dar o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ocrotitorul îndrăgit al copiilor, binevestind, astfel, apropierea serbării mult așteptate a lui Moș Nicolae.

În cele ce au urmat, Preasfinția Sa a vizitat șantierul viitorului centru pentru persoane vârstnice, care va fi ridicat în cinstea Binecredinciosului Împărat Justinian cel Mare și Sfântului Mucenic Fanurie. La acest centru social vor fi îngrijiți un număr de douăzeci și șapte de vârstnici. Lucrările de zidire a clădirii, care se va înălța pe două niveluri și va fi dotată cu două ascensoare speciale, se află într-un stadiu avansat.

Nu în ultimul rând, părintele paroh i-a prezentat Ierarhului cetății orădene terenul recent achiziționat de parohie, unde Preasfinția Sa a aprobat amenajarea cimitirului enoriei și înălțarea unei alte biserici, care va avea rolul de capelă menită slujbelor pentru cei adormiți. Planul bisericii va respecta modelul bizantin al Capelei Stella Maris de la Balcic, ridicată la dorința Reginei Maria a României, parte integrantă a ansamblului regal al Castelului de la Balcic de pe malul, astăzi bulgăresc, al Mării Negre. Lăcașul de cult va purta hramurile Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei l-a felicitat pe preotul paroh dimpreună cu frumoasa, harnica și exemplara comunitate de credincioși pe care-i păstorește cu vrednicie, dorindu-le ca Dumnezeu să binecuvinteze, să sporească și să întărească lucrarea misionară de anvergură pe care o desfășoară aici, la hotarele apusene ale țării noastre.

***

Comuna Paleu este situată în partea de miazănoapte a municipiului Oradea, având o populație românească și ortodoxă minoritară (mai puțin de 25%). Până în anul 2009, cele aproximativ cincizeci de familii dreptmăritoare care locuiau în Paleu au fost nevoite să caute în Oradea sau în satele învecinate un preot sau o biserică ortodoxă care să le răspundă nevoilor spirituale. Venind în întâmpinarea acestor necesități imperioase, la praznicul împărătesc al Bunei Vestiri din anul 2009, Episcopul Oradiei l-a hirotonit pe Părintele Vasile-Cosmin Popa pentru a întemeia o comunitate euharistică și a fi povățuitorul întru cele duhovnicești pentru credincioșii din Paleu. Decizia Chiriarhului Oradiei a fost una cu totul inspirată, preotul acestei enorii fiind cu adevărat omul potrivit la locul potrivit, sporind lucrarea pastoral-misionară și social-filantropică a Bisericii și dezvoltând comunitatea ortodoxă românească, ajungând ca mai bine de o sută cincizeci de familii să se odihnească sub bolta de har a acestei biserici, ceea ce înseamnă că, odată cu înființarea parohiei, a crescut numărul familiilor românești din localitate.

Pr. Andi-Constantin Bacter