Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Aniversare centenară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Aniversare centenară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române s-a întrunit la Oradea în zilele de 6 și 7 iunie, fiind găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

Evenimentul se înscrie în șirul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Academiei Teologice din Oradea.

În deschiderea manifestărilor academice, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a oficiat slujba de Te Deum în paraclisul universitar Sfântul Teodor Studitul  al facultății de teologie orădene.

A urmat un moment festiv în Aula Magna a universității, unde s-a desfășurat cea de a doua parte a manifestărilor, respectiv deschiderea lucrărilor Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română și a sesiunilor Simpozionului Național cu participare internațională Teologie, Tradiție și Misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate.

Momentul inaugural a fost moderat de Părintele Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie din Oradea. Cea dintâi alocuțiune festivă a fost susținută de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, în calitate de gazdă, a adresat cuvântul de bun venit tuturor oaspeților veniți din țară și din străinătate și a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare patriarhală și pentru onoarea de a găzdui și organiza, anul acesta, Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română în Episcopia Oradiei, care se află la binecuvântatul ceas aniversar al serbării centenarului învățământului teologic orădean de grad universitar.

În cele ce urmează, redăm în integralitate cuvântul Preasfinției Sale:

„Onorat prezidiu,

Preaiubiți părinți decani ai facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română,

Stimate domnule prefect,

Stimate domnule președinte al Consiliului județean,

Onorați reprezentanți ai autorităților,

Preacuvioși și preacucernici părinți,

Doamnelor și domnilor,

Onorată asistență,

În calitate de gazdă, împreună cu ceilalți orădeni și bihoreni aici de față, îmi revine plăcuta misiune să vă urez tuturor celor care ați venit de aproape sau mai de departe: Bun venit la Oradea!

Un gând special, pe lângă cei care reprezintă facultățile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, veniți, prin urmare, din România, adresăm pentru oaspeții care au venit de dincolo de marginile țării noastre. Un gând de bun venit într-un oraș – cum s-a mai spus și cum cunoașteți cu toții – multicultural, un mozaic etnic, lingvistic și nu numai, astfel încât cred că toți puteți să vă simțiți acasă.

Mă bucur foarte mult că împreună cu cei mai reprezentativi prin alegere, prin ordinea lucrurilor, din teologia românească ortodoxă sunt aici distinși oaspeți de peste hotare, care vin fie din – îndrăznesc să spun – cea mai importantă rădăcină culturală a Europei din Europa, Elada, de la vestitele universități din Atena și din Tesalonic, dar și din spațiul central, vest și nord european, din toată lumea, reprezentând diferite nuanțe ale gândirii creștine contemporane, ei înșiși venind, cei din Europa centrală, septentrională sau occidentală, din medii multiculturale.

M-am bucurat să văd în program prezența oaspeților din Germania, de la Regensburg, de la Institutul Evanghelic. Noi avem acolo o comunitate românească ortodoxă importantă, dar cu comunitatea catolică, prin Monseniorul Albert Rauch – Dumnezeu să-l odihnească cu drepții! –, avem o legătură, ca Biserică Română, străveche, foarte mulți bursieri din România studiind limba germană acolo și Mitropolitul actual al locului, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, la începutul păstoririi sale în Germania, a fost primit cu multă ospitalitate în localul Institutului pentru Bisericile Orientale de la Regensburg, patronat de părintele Albert Rauch.

De asemenea, am văzut oaspeți veniți de la Lublin, de la universitate catolică, dintr-un oraș foarte important, care are și o prezență ortodoxă consistentă, acolo fiind o Eparhie ortodoxă a Lublinului și Chelmului, care ține de Biserica Ortodoxă Autocefală din Polonia și unde am avut privilegiul să fiu oaspete, la rândul meu, delegat al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist al României, la o aniversare a Bisericii locale Ortodoxe, unde am putut constata și întâlni, pe lângă mozaicul spiritual și cultural de acolo, și prezența Ortodoxiei românești, mai precis pe filiera moldavă, în bisericile splendide ale Lublinului. Și nu doar de la Sfântul Ierarh Petru din familia Movileștilor, care a păstorit la Kiev, sub autoritatea canonică a Patriarhiei de Constantinopol, evident, dar și prin discrete prezențe chiar în paraclisul castelului de la Lublin. Totodată, surpriză a fost când am văzut prezența, foarte exotică pentru noi, a unei distinse personalități din arealul scandinav, unde iarăși se întâlnesc foarte multe familii spirituale și unde, deși vine din Suedia, numele are rezonanțe finice, acolo conviețuiesc în bună înțelegere, la fel ca și la noi, multe comunități.

Fac o scurtă paranteză, să nu se tulbure inimile dumneavoastră pentru micile inadvertențe, festele jucate de inteligența artificială, dincolo de posibilele duhuri care pot să circule, aduse de vânturi diferite dinspre Câmpia Panonică, totuși, aici, noi conviețuim în bună înțelegere și există mult echilibru și pace între toate comunitățile. Și Europa este trăită aici cu toată energia și forța, fără ambiții prostești și nebunii imperialiste sau revizioniste. Nu suntem la Oradea în Babilon, ci suntem, cu atât mai mult pentru că ne aflăm în săptămâna de după praznicul Cincizecimii, într-un loc în care glosolalia e activă, nu sub forma penticostalistă, deși este prezentă și ea la Oradea, ci sub forma conviețuirii pașnice, a multilingvismului și, în special, a atmosferei plăcute care dăinuie acolo unde se simte adierea cea lină și delicată, ca a unui vânt care vine repede și umple sufletele noastre de bucurie, de har, de seninătate și, nu în ultimul rând, de bunătate.

În aceste coordonate vă întâmpinăm pe toți, dorindu-vă să petreceți în Oradea, chiar dacă puțin timp, cu cât mai multă mângâiere și – de ce nu – să adunați amintiri plăcute care să vă determine să vă întoarceți. Orașul este în șantier, dar peste ceva vreme va arăta și mai bine decât arată acum. Dacă ați avut ocazia, măcar în treacăt, să faceți câțiva pași prin urbe, ați putut observa că nu e foarte departe de Barcelona lui Gaudí. Dar respectând proporțiile, noi, cu smerenie, arătăm ceea ce au fost în stare înaintașii să facă și vi le îmbiem pe toate ca pe un ospăț intelectual care se va adăuga ospățului la care sunteți protagoniști.

Mulțumim că ați venit la Oradea! Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a dat binecuvântarea ca la o sută de ani de învățământ teologic ortodox și o sută de ani de învățământ superior în limba română la Oradea Colegiul Decanilor Facultăților de Teologie Ortodoxă să se organizeze aici.

Suntem ceva mai tineri decât Aradul, care anul trecut a serbat două sute de ani de la înființarea Institutului teologic, dar în urmă cu o sută de ani, cum s-a amintit, arădeanul Roman Ciorogariu a fost cel care a pontificat toate instituțiile bisericești ortodoxe de aici. Le-a moșit pe toate, inclusiv Academia Teologică. Fie-i memoria binecuvântată! A lui și a tuturor succesorilor săi! O spune cel care astăzi, cu nevrednicie, încearcă să calce pe urmele lor.

Eu vă mulțumesc pentru răbdarea cu care m-ați ascultat. Am convingerea că n-o să vă plictisiți zilele acestea. Vă doresc multă sănătate și sfințiilor și domniilor voastre, familiilor dumneavoastră, corpurilor profesorale pe care le reprezentați și studenților pe care-i formați. Și sper ca duhul de frățietate care caracterizează facultățile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română să dobândească și de acum încolo – poate un pic și datorită Oradiei – mai multă consistență, mai multă forță și mai mult elan misionar. Căci lumea are nevoie să ne vadă pe toți cu zâmbetul pe buze, cum o spune Părintele Necula în fiecare zi la televizor. Nu prea suntem convingători când suntem încruntați, când ne mai mâniem unii pe alții și când ne mai găsim și pricină. Sunt destule nebunii în lume care caută impunerea cu forța a punctului de vedere propriu și, astfel, prejudecățile tind să se generalizeze. Noi, ca și creștini, avem datoria să aducem zâmbetul lui Dumnezeu în fața lumii. Și eu sunt convins că asta încercați să faceți și prin manifestările de acum, cu toată rigoarea științifică, cu toată acrivia cu care ați pregătit prelegerile pe care le veți prezenta, dar, dincolo de toate, este dragostea și zâmbetul lui Dumnezeu. Să dea Bunul Dumnezeu să ne însoțească zâmbetul Său în toată viața!

Vă mulțumesc și, încă o dată, bine ați venit!

În continuare, au fost invitați să ia cuvântul Părintele prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal coordonator la Sectorul teologic-educațional, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, domnul Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor și domnul Ilie Bolojan, președintele Consiliului județean Bihor.

Cu acest prilej, au fost oferite tuturor decanilor facultăților de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, profesorilor de teologie ortodoxă din străinătate, conducerii delegației patriarhale, precum și oficialităților locale prezente Medalia și Diploma aniversară ale centenarului Facultății de Teologie din Oradea.

La aceste evenimente de înaltă ținută academică participă consilieri și inspectori ai Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, conducerea Universității din Oradea, autorități locale și de stat, decanii și directorii de departamente ai facultăților de teologie ortodoxă din țară, precum și profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate (Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea Aristotel din Tesalonic, Universitatea din Gävle, Suedia, Universitatea Catolică Ioan Paul al II-lea, Lublin și Universitatea din Regensburg, Germania).

După inaugurarea festivă, s-au desfășurat lucrările propriu-zise ale Colegiului Decanilor, moderate de Părintele consilier patriarhal Nicușor Beldiman, ordinea de zi vizând o serie de teme de actualitate din viața teologică românească, în special aspecte practice și concrete referitoare la organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în facultățile de teologie ortodoxă, dintre care amintim: stadiul implementării hotărârilor ultimului congres al facultăților de teologie ortodoxă de la Iași; analizarea planurilor de învățământ de la programele de studii universitare de licență; prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din noul proiect de lege a educației; necesitatea respectării unitare a criteriilor CNATDCU; actualizarea și uniformizarea programei analitice pentru disciplina Practică Liturgică de la facultățile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română; stadiul alcătuirii manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar.

Pr. Andi-Constantin Bacter