Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Aniversare istorică în Ţara Crişurilor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei

Aniversare istorică în Ţara Crişurilor 320 de ani de la atestarea oficială a Episcopiei Oradiei

În anul 2015, Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii în întreaga Patriarhie Română, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei se află la fericit ceas aniversar, cu prilejul împlinirii a 320 de ani de la atestarea documentară oficială, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice, din anul 1695.

La acest moment jubiliar, Episcopia Oradiei organizează, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în perioada 19-20 septembrie 2015, un bogat program liturgic şi festiv, la care sunt aşteptaţi să participe ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi din Biserica Ortodoxă a Serbiei, oficialităţi centrale şi locale, precum şi un mare număr de credincioşi din Oradea şi Bihor.

Astfel, sâmbătă, 19 septembrie, începând cu ora 9, va avea loc slujba de binecuvântare a lucrărilor de restaurare de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea şi Sfânta Liturghie, oficiate de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Apoi, de la ora 17, la străvechea Catedrală „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Oradea-Velenţa va fi oficiată o slujbă de Te Deum şi se va vizita Centrul pentru persoane vârstnice al parohiei Oradea-Velenţa I, amenajat în vechea clădire a Consistoriului orădean. De asemenea, va fi vizitată şi biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” şi „Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului” din cadrul Centrului pastoral-social „Vasiliada” al Parohiei Oradea-Velenţa I.

Manifestările vor continua Duminică, 20 septembrie, de la ora 9, prin săvârşirea Sfintei Liturghii festive în noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În după-amiaza zilei, de la ora 17, la Filarmonica de Stat din Oradea va avea loc un concert festiv dedicat momentului aniversar.

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei