Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Arhierești binecuvântări, consfătuire și schimb de experiență între A.F.O.R.E.O. și A.S.C.O.R. – filiala Oradea

Arhierești binecuvântări, consfătuire și schimb de experiență între A.F.O.R.E.O. și A.S.C.O.R. – filiala Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, atât Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) cât și Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – filiala Oradea (A.S.C.O.R.) au participat marți, 21 mai, în ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească săvârșită de Întâistătătorul Eparhiei Oradiei în biserica voievodală a Parohiei Ortodoxe Române Tinăud din Protopopiatul Oradea. Cu această ocazie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, membrii celor două asociații s-au întrunit pentru a-și prezenta reciproc raporturile acțiunilor social-filantropice desfășurate în perioada Postului Mare și pentru a se consfătui în vederea stabilirii viitoarelor activități pe care le vor întreprinde, atât individual cât și în parteneriat, în cea de-a doua jumătate a anului 2024.  

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – filiala Oradea (A.S.C.O.R.) a desfășurat în periada 8 – 26 aprilie acțiunile integrate în programul „Dăruind vei dobândi”, aflat în acest an la cea de-a VIII-a ediție. Tinerii studenți au reușit să aducă zâmbete și fărâme de speranță pe chipurile a peste 100 de persoane, dintre care 60 de adulți și peste 40 de copii și tineri din 10 comunități parohiale bihorene. Beneficiarii au primit alimente neperisabile, dulciuri și unele produse nealimentare de uz casnic. La această ediție, programul „Dăruind vei dobândi” a fost coordonat de studenta Teodora Zaban și s-a bucurat de implicarea entuziastă a studenților: Denisa Lascău – președinte ASCOR, Dalia Ilea, Maria Culici, Alina Vlad, Gabriela Burtic, Raul Gordan și Mihai Alec. Echipa formată în cadrul asociației s-a bucurat și de implicarea altor voluntari, sponsori și donatori care și-au adus aportul în buna desfășurare a acestor acțiuni.

De asemenea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, aflată sub președenția doamnei Viorica Cherteș, a desfășurat o serie de acțiuni prin care au fost sprijinite persoane care suferă de handicap neuromotor sever din cetatea Oradiei și copiii cu nevoi speciale care studiază la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Prin aceste acțiuni, care se desfășoară de mai multe ori pe parcursul fiecărui an și care au ca principal suport implicarea directă a membrelor asociației, sunt oferite alimente, produse pentru igienă, articole de îmbrăcăminte și sume de bani, în special pentru sprijinirea elevilor aflați în situații sociale speciale. 

Aceste proiecte fac parte din seria activităților desfășurate în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei cu ocazia investirii anului 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca: „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.

         pr. Laurențiu-Florin Brîndaș