Asociația „Filantropia” Oradea în sprijinul bolnavilor de la Spitalul municipal din Oradea
Luând aminte la cuvintele Sfântului Isaac Sirul, „nimic nu poate apropia inima așa de mult de Dumneazeu ca milostenia”, voluntari ai Asociației „Filantropia” Oradea a Episcopiei Oradiei, adunați în jurul Părintelui Augustin Bar, capelanul Spitalului municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, pentru a sluji bolnavilor din acest spital, spre a-și arăta, astfel, milostenia lucrătoare întru dragostea lui Dumnezeu, vin, zi de zi, în întâmpinarea nevoilor duhovniceşti şi materiale ale acestora, atât prin asistenţa religioasă, cât şi prin îngrijirea bolnavilor, însoțirea celor suferinzi și singuri, dăruirea de mici obiecte şi bunuri de folosință personală, spre a aduce alinare şi mângâiere.
Totodată, voluntarii, în majoritate femei, bune credincioase ale Bisericii dreptmăritoare, sunt în dialog permanent cu Părintele Augustin pentru a găsi soluții la problemele pe care le identifică în cursul misiunii lor voluntare. În acest fel, a fost identificată și nevoia dotării secției de hemato-oncologie a acestui spital cu un aparat medical, un injectomat, care oferă posibilitatea creșterii semnificative a calităţii administrării tratamentului pentru bolnavi și, implicit, calitatea vieții acestora, așa cum ne-a spus Doamna Dr. Gabriela Miculschi, șeful secției de hemato-oncologie și oncologie pediatrică a Spitalului municipal din Oradea, un medic specialist pentru care spitalul înseamnă a doua casă, iar pacienții a doua familie. În ciuda nevoii atât de acute în privința dotării spitalului cu tehnică de nivel cel puțin mediu, costurile ridicate a acestor aparate fac foarte dificilă sau imposibilă achiziționarea lor, lucru care se simte în calitatea vieții pacienților, prin serviciile medicale de care beneficiază.
În perioada septembrie-octombrie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociația „Filantropia” Oradea, prin sucursala de la Spitalul municipal din Oradea, a desfășurat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea aparatului medical atât de necesar, spre a veni în sprijinul copiilor bolnavi, dar şi a pacienţilor adulţi, și a cadrelor medicale de la Spitalul municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.
Astfel, sub coordonarea Părintelui Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Episcopia Oradiei și președintele Asociației „Filantropia” Oradea, prin implicarea directă a Părintelui Augustin Bar, capelanul Spitalului municipal din Oradea și a voluntarilor filialei de la spital a Asociației „Filantropia” Oradea, în mai puțin de două luni de la startul campaniei de strângere de fonduri aparatul medical, în valoare de 9.000 lei, a fost achiziționat. La mijlocul lunii octombrie, la cei 2.500 lei strânși de „ucenicii filantropiei orădene”, un donator cu frică de Dumnezeu și iubire pentru oameni, prinzând de veste în chip minunat de această acțiune, a completat diferența necesară pentru achiziționarea acestui aparat. Mișcat de spiritul voluntar al campaniei şi de scopul acesteia, furnizorul de la care a fost achiziționat a venit cu o contribuție semnificativă, reducând factura de achiziție la 7.200 lei.
În ziua de marţi, 25 noiembrie 2014, cu o zi înainte de prăznuirea Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor şi al familiei creştine, patronul spiritual al paraclisului de la Spitalul municipal orădean, a avut loc predarea oficială a injectomatului secției de hemato-oncologie a Spitalului municipal din Oradea, aparat medical conceput pentru terapia în domeniul neonatologic, pediatric, dar și pentru adulți, care calculează doza de medicament ce se administrează bolanvilor. Aparatul va fi folosit atât pentru micii pacienți, copiii internați în spital, dar și pentru adulții care vin aici să își îngrijească sănătatea.
La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a vizitat, mai întâi, paraclisul cu hramul „Sfântul Stelian” de la spital, unde s-a întâlnit şi i-a binecuvântat pe voluntarii care s-au implicat în frumoasa campanie filantropică, dimpreună cu părintele capelan Augustin Bar. Apoi, în biroul managerului general al spitalului s-a desfășurat momentul festiv de predare-primire al aparatului medical. Au fost prezente cadre medicale din conducerea spitalului, doamna Dr. Elena Moldoveanu, manager general, respectiv beneficiarul direct, doamna Dr. Gabriela Miculschi, șeful secției de hemato-oncologie și oncologie pediatrică a spitalului municipal, medici și asistente medicale, dar și Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Episcopia Oradiei și coodonatorul Asociației „Filantropia” Oradea, Părintele Augustin Bar, capelanul spitalului municipal și voluntarii implicați în campanie.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul a ţinut să precizeze că: „Gestul de acum reprezintă o mână de binecuvântare şi o mână de ajutor dinspre Biserică pentru pacienţii copii şi personalul medical din secţia de oncologie pediatrică a Spitalului de copii din Oradea. Fiind odovania Intrării în Biserică a Maicii Domnului, este darul Născătoarei de Dumnezeu, Isvorul tămăduirii. Aflându-ne la două săptămâni şi două zile de la prăznuirea Sfântului Nectarie Vindecătorul de boli, este şi un dar al Făcătorului de minuni din insula Eghina. Găsindu-ne cu unsprezece zile înainte de serbarea Sfântului Nicolae cel Bun, este şi un cadou, avant la lettre, de Moş Nicolae, pentru toţi cei din lumea lui „Oscar şi tanti Roz”, preafrumoasa carte a lui Eric-Emmanuel Schmitt, pe care o recomandăm cu căldură tuturor celor care doresc să se apropie, cu sensibilitate şi delicateţe, de universul copiilor bolnăviori, nu doar de la noi, ci din toată lumea şi vor să înţeleagă ce se petrece în sufleţelul copilului care suferă, fie el Micul Prinţ sau Mica Sirenă.”
Doamna Dr. Elena Moldoveanu, manager general al Spitalului municipal din Oradea a ţinut să aducă mulţumiri Preasfinţitului Părinte Sofronie şi tuturor celor implicaţi în acest generos proiect: „Mulţumim foarte mult Preasfinţitului Părinte Sofronie şi întregii Biserici Ortodoxe pentru darul pe care l-au făcut spitalului nostru. Este un dar din inimă, un dar din iubire faţă de aproapele, pe care îl primim şi rămânem recunoscători, şi mai ales pacienţii noştri vor fi recunoscători pentru acest dar, care le va aduce vindecare şi mângâiere, ştiind de la cine a venit. Sperăm şi în continuare la o colaborare cât mai fructuoasă, pentru părinţii noştri, pentru mamele noastre, pentru copiii noştri şi pentru toţi pacienţii din spitalul nostru.”
Părintele consilier Laurenţiu Lazăr, în cuvântul său, a subliniat importanta legătură şi colaborare dintre spital, capela din incinta acestuia şi Episcopia Oradiei, prin Asociaţia „Filantropia” Oradea, fiind deja în studiu posibilitatea unui nou ajutor ce urmează să fie oferit secţiei de hemato-oncologie a Spitalului municipal din Oradea: „Zilele acestea am identificat un nou ajutor şi câţiva potenţiali donatori pentru un alt aparat de stringentă necesitate, un microscop electronic, ale cărui costuri sunt foarte mari şi imposibil de achiziţionat de către spital, dar sperăm în ajutorul Bunului Dumnezeu, Care lucrează prin oameni, ca şi acest deziderat să devină realitate. Şi, de asemenea, în continuare, prin inimoşii noştri voluntari, care îşi desfăşoară activitatea în acest spital sau în alte spitale din Oradea, vom continua să fim aproape şi să oferim sprijin şi ajutor celor aflaţi în suferinţe şi în boală.”
Pe lângă aparatul medical, Chiriarhul Oradiei a oferit, personal din partea Preasfinţiei Sale, și daruri duhovnicești, o serie de cărți și icoane pentru conducerea spitalului, pentru secția de hemato-oncologie și pentru paraclisul de la spital. Au fost oferite cărţi de rugăciuni, editate de către Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Bisericii Ortodoxe Române, câteva exemplare din volumul „Faptele iubirii milostive. Lucrarea instituţiilor social-filantropice înfiinţate şi administrate de Biserica Ortodoxă Română”, editat la Editura Basilica a Patriarhiei Române, dar şi cărţi reprezentând capodopere ale literaturii universale precum „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry, „Oscar şi tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt şi „Scrisori de la Moş Crăciun” de J.R.R. Tolkien. De asemenea, toţi cei prezenţi au primit un exemplar din „Scrisoarea Pastorală la Naşterea Domnului” din acest an a Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei. Apoi, au fost dăruite şi icoane reprezentând pe Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina sau praznicul Izvorului Tămăduirii.
Acest moment a marcat și împlinirea a 15 ani de slujire a Bisericii Ortodoxe Române la căpătâiul copiilor aflați în suferințe din acest spital. În anul 1999 s-a amenajat un paraclis în incinta spitalului și s-au început activitățile social-filantropice din spitalul de copii, care a devenit, în ultimii ani, spital municipal, având atât secții pentru copii, dar și pentru adulți.