Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Atelier de pictură în Parohia Ortodoxă Română Rohani

Atelier de pictură în Parohia Ortodoxă Română Rohani

Parohia Ortodoxă Română Rohani a realizat o activitate prin care să îi aducă pe cei mici împreună cu cei mari, din pricina lipsei copiilor și a tinerilor în parohie. În anul 2022, în Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, a fost organizat un atelier de pictură a icoanelor pe sticlă la care au participat nepoții enoriașilor Parohiei Rohani. Activitatea a fost coordonată de doamna profesor Liliana Sârbu de la „Bucuria creației”, împreună cu doamna Eva Sabău și Monica Galu. La această activitate au participat un număr de 16 copii. Hramul bisericii fiind „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a ales ca prototip icoana ce reprezintă un Arhanghel.

Prin această activitate copiii au învățat să picteze pe sticlă, tehnică specifică școlilor de iconari din Transilvania. Icoanele au fost expuse în biserica parohială și sfințite a doua zi în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, când a avut loc premierea și răsplata copiilor. Icoanele realizate de micii artiști au fost oferite în dar de Crăciun bunicilor, care să-și amintească iubirea nepoților față de ei, când sunt plecați pe perioada de școlarizare. Bunicii au mărturisit părintelui paroh Ovidiu-Vlad Botiș că s-au bucurat de darul primit de la nepoții lor, dar s-au și rugat în fața iconei Sfântului Arhanghel ca să îi ocrotească, iar Dumnezeu să le aducă spor de înțelepciune, de știință și de toate faptele cele bune. Observând roadele obținute în urma acestei activități, de ai aduce împreună pe cei mici cu cei mari, nu doar fizic, cu o săptămână mai devreme de slăvitul Praznic al Nașterii Domnului, dar și în rugăciune, Parohia Ortodoxă Română Rohani a continuat activitatea de anul trecut, organizând ediția a doua, intitulând atelierul de pictură „Nașterea Domnului aduce culoare”.

Cea de a doua ediție a avut loc, sâmbătă, 16 decembrie 2023 și a fost coordonată de cadre didactice specializate în domeniu, având tema pictarea unui sfeșnic din ceramică, care să fie oferit în dar, tot în ziua Nașterii Domnului, bunicilor pentru a fi așezat în fața icoanelor realizate cu un an în urmă. La sfârșitul activității copii au asimilat tehnica pictării pe ceramică și au învățat că aprinderea lumânărilor în fața icoanelor este un semn de recunoștință pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu peste viața noastră.

Premierea a avut loc în Duminica Sfinților Strămoși după trup ai Domnului, în biserica parohială, după săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, în prezența bunicilor, a părinților și a celorlalți enoriași ai parohiei.

Pr. Botiș Ovidiu-Vlad