Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ateliere de creaţie religioasă la Oradea

Ateliere de creaţie religioasă la Oradea

A devenit deja o tradiție ca în preajma sărbătorii Învierii Domnului, în incinta Palatului Copiilor din Oradea să se desfășoare ateliere de creație cu tematică specifică acestei perioade.

Peste 100 de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Liceul de Arte din Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Școala Gimnazială Remetea, structura Drăgoteni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, respectiv doamna profesoară de religie Maria Bronț de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, au oferit un adevărat recital de măiestrie. S-au încondeiat ouă, au fost realizate vitralii, s-au pictat icoane pe sticlă, s-a lucrat în tehnica șervețelului, origami sau quilling. Atelierele au fost susținute de elevi de la clasele primare, gimnaziale și liceale și coordonate de cadre didactice de diverse specialități, dar și de artiști populari.

Activitatea s-a desfășurat luni, 18 aprilie 2016, în prima zi din Săptămâna Altfel „Să știi mai multe, să fii mai bun”, în cadrul expoziției județene „Patimile și Învierea Domnului”, aflată la a XI-a ediție, și a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Palatul Copiilor Oradea. Prezent la eveniment, Preacucernicul Părinte Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei, a oferit celor prezenţi iconiţe din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.  

În holul și în sala festivă a Palatului Copiilor din Oradea, în cadrul expoziției mai sus amintite sunt expuse lucrări elaborate în cadrul atelierelor de creație, dar și în cadrul cercurilor de la nivelul unităților de învățământ din județ. Se regăsesc icoane pe sticlă și lemn,  aranjamente cu tematică pascală, ouă încondeiate, felicitări, etc. Expoziția va rămâne deschisă  publicului până pe dat de 12 mai, urmând ca lucrările evaluate de către un juriu de specialitate să fie premiate în cadru festiv. Icoanele vor fi donate unor spitale și asezăminte sociale din cuprinsul Eparhiei Oradiei.

Anual, sute de copii trimit lucrări pentru această expoziție, încercând prin preocupările lor să arate că talanții pe care i-au primit de la Dumnezeu îi înmulțesc, sub atentă, permanentă și responsabilă coordonare a dascălilor lor, care reușesc să-i țină pe preșcolari și pe elevii de liceu deopotrivă, aproape de valorile spirituale. Produsul muncii lor reprezintă expresia bucuriei, a dragostei de frumos și darul de suflet oferit cu generozitate cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului.