Bihorul... „la spargerea lumii” – expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri
În ziua de 12 octombrie 2018 se împlinesc o sută de ani de când, în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea, fruntași români din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au redactat o declarație de autodeterminare a românilor, prin care își exprimau limpede dorința de a se desprinde definitiv de vechea monarhie austro-ungară și de a se uni, ei și teritoriilor locuite de aceștia, cu Regatul României.
În amintirea acestui moment care a precedat evenimentul epocal de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, la Oradea au avut loc, marți, 10 octombrie, o serie de evenimente festive și comemorative.
În fața sediului Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea s-a desfășurat, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a Domnului Ioan Mihaiu, Prefectul județului Bihor, a Domnului Ioan Mang, vicepreședintele consiliului județean Bihor, a Domnului Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, a Doamnei Maria Berényi, Director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, a unor cadre militare din cadrul Garnizoanei Oradea și a altor personalități ale vieții culturale și publice din județul Bihor, dar și a unor reprezentanți ai românilor din Ungaria și a numeroși orădeni, ceremonialul dezvelirii și sfințirii plăcilor comemorative dedicate Centenarului Marii Uniri și semnatarilor Declarației de la Oradea, elaborată în 12 octombrie 1918.
Slujba de sfințire a fost oficiată de preotul militar din cadrul Garnizoanei Oradea, iar evocarea evenimentului de acum o sută de ani, în context internațional, a fost făcută de Domnul Conf. Univ. Dr. Ioan Cârja, directorul Școlii Doctorale din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În cadrul maniefestării au mai rostit alocuțiuni Domnul Ioan Mihaiu, Prefectul județului Bihor, Domnul Ioan Mang, vicepreședintele consiliului județean Bihor și Domnului Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. A urmat depunerea de jerbe și coroane și defilarea detașamentului de onoare.
Al doilea eveniment al zilei a constat în vernisarea expoziției dedicate Centenarului României Mari, amenajată în fosta casă a avocatului Aurel Lazăr, astăzi Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, expoziție intitulată Bihorul...„la spargerea lumii” (12 octombrie 1918 – 20 aprilie 1919), organizată de Muzeul Țării Crișurilor, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale și Asociația „Aurel Lazăr” Oradea.
Domnul Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, a făcut o prezentare a expoziției, adresând mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acesteia: „Este o expoziție interactivă ce prezintă documente de arhivă, hărți cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar și formarea României Mari, filme din Arhiva Națională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare și tradiționale, toate având valoare memorialistică.”
La încheierea evenimentului, câteva zeci de elevi ai Liceului „Aurel Lazăr” din Oradea au format un lanț uman de la muzeu până la statuia avocatului Aurel Lazăr din proximitate, pasând din mână în mână o copie a Declarației de Independență de la Oradea.
În după amiaza zilei de 10 octombrie, la Universitatea din Oradea a avut loc două conferințe cu participare internațională intitulate „Europa…la spargerea lumii” și „Europa la 100 de ani de la Primul Război Mondial”, organizate de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie și Academia Română, prin Centrul de Studii Interdisciplinare. Deschiderile conferințelor au avut loc în Aula Magna, respectiv în biblioteca universitară, fiind urmate de prezentări în plen și pe secțiuni. Au participat la conferințe profesori și istorici din România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Franța, precum și din alte state europene.