Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Biserica din Beiușele târnosită de Chiriarhul Oradiei

Biserica din Beiușele târnosită de Chiriarhul Oradiei

 

Momente de bucurie duhovnicească în localitatea Beiușele, filie a parohiei Curățele din Protopopiatul Beiuș, în după-amiaza zilei de 6 iunie 2021, Duminica a șasea după Paști, cu prilejul vizitei pastorale a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale ocrotite de Sfântul Ierarh Nicolae din localitate, zidită între anii 1862-1865, la care s-au efectuat în ultimii ani lucrări ample de înălțare, extindere și înfrumusețare, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși din Beiușele.

Preasfințitul Părinte Sofronie a fost primit cu multă bucurie duhovnicească de către comunitatea dreptmăritoare din filia Beiușele, formată din 92 de familii.

După oficierea slujbei de târnosire a bisericii, în cadrul cuvântului de învățătură rostit, Chiriarhul Oradiei a subliniat însemnătatea evenimentului istoric al sfințirii bisericii în viața unei comunități creștine ortodoxe:

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să fim împreună, după atâta vreme de așteptare, pentru a ne ruga Lui ca să se sfințească biserica frumoasă în care ne aflăm. O biserică sfințită primește haina cea luminoasă a harului lui Dumnezeu, astfel încât de acum se înfățișează ca o mireasă aleasă a Domnului Iisus Hristos și casă primitoare în care Dumnezeu ascultă rugăciunile dumneavoastră.”

„Sfințirea unei biserici este un moment istoric în viața unei comunități. De aceea, și noi am venit astăzi cu multă emoție și ne-am rugat cu toții împreună ca să se sfințească biserica în care ne aflăm. Darul cel mai mare care s-a revărsat în ziua de azi, în locul acesta, este harul lui Dumnezeu. Biserica aceasta Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o și a sfințit sufletele noastre astăzi, prin slujba sfințirii, pentru că harul Preasfintei Treimi s-a coboarât în chip abundent peste biserică și peste noi toți. De aceea, în ziua târnosirii bisericii există privilegiul ca toți credincioșii și credincioasele, după slujba sfințirii, să poată intra în Sfântul Altar, să se închine și să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.”

Chiriarhul Oradiei a felicitat pe părintele paroh şi pe credincioşii filiei Beiușele pentru frumoasa biserică ce a fost înnoită din temelii și înfrumusețată atât în exterior, cât și în interior.

Părintele Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului a rostit îndătinatul cuvânt de bun venit Ierarhului, subliniind prezența și dăinuirea credinței creștine ortodoxe în această veche comunitate românească din apropierea municipiului Beiuș, precum și frumoasa lucrare pastorală săvârșită de Părintele Profesor Traian Nojea, ce păstorește aici din anul 2019. Părintele paroh a ținut să aducă alese mulțumiri Preasfințitului Părinte Sofronie pentru grija arhipăstorească și dragostea cu care a binecuvântat jertfele bunilor credincioși din Beiușele, precum și tuturor celor care s-au implicat și au ajutat la ctitorirea din nou și înfrumusețarea bisericii.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oferit, prin hirotesie, distincția de sachelar Părintelui paroh Traian Nojea, dar și diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și Domnului Teodor Mocioran, primarul localității, care s-au evidențiat în sprijinirea lucrărilor la sfântul lăcaș.

Ca expresie a dragostei filiale și ca aducere aminte a zilei târnosirii bisericii din Beiușele, primarul comunei Curățele, dar și parohul locului au oferit Ierarhului câte o icoană reprezentând Sfânta Treime și, respectiv, pe Sfântul Ierarh Nicolae.

După săvârşirea sfintelor slujbe, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

 

Pr. Cristian Rus