Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Biserica din Haieu târnosită de Chiriarhul Oradiei

Biserica din Haieu târnosită de Chiriarhul Oradiei

Credincioşii parohiei Haieu, Protopopiatul Oradea, au avut marea bucurie ca, în Duminica a treisprezecea după Rusalii, 6 septembrie 2020, să primească vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Ierarhul a oficiat târnosirea bisericii parohiale ocrotite de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, după ample lucrări de restaurare și renovare în interior și în exterior realizate între anii 2015-2020 prin grija Părintelui paroh Adrian Dumitru Caba, consilier pentru cimitire, monumente și servicii funerare la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei. Cu prilejul sfințirii bisericii, Chiriarhul Oradiei a așezat încă un hram sfântului lăcaș, Pomenirea minunii din Colose a Sfântului Arhanghel Mihail, cinstită în această zi.

La evenimentul sfințitor au luat parte credincioși din Haieu și din localitățile învecinate, dar și oficialități locale.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Matei, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură în care a reliefat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din pilda lucrătorilor răi, spusă de Mântuitorul Iisus Hristos:

„Pilda lucrătorilor răi vorbește foarte limpede despre voia lui Dumnezeu asupra poporului Său, căruia, sădind vie, i-a încredințat-o, iar lucrătorii sunt cei care au primit Legea cea veche, dar care văzându-i pe trimișii stăpânului, care este Dumnezeu, adică pe prooroci, i-au bătut sau i-au ucis sau i-au lapidat.

„Însă, pentru că Dumnezeu este bun, în contrast total cu răutatea lumii, cu răutatea lucrătorilor viei, în bunătatea Sa, Îl trimite pe Fiul Său, Care este Însuși Cuvântul Cel Veșnic al Tatălui Care vine la plinirea vremii în lume și Se face Om. El este Moștenitorul, Cel ucis pentru păcatele noastre de lucrătorii cei răi. Atunci Dumnezeu ia via de la lucrătorii cei răi și o dă altora, poporului creștin, mulțimea credincioșilor dintre neamuri care au venit să moștenească Împărăția gătită de la întemeierea lumii, via cea duhovnicească.”

„Astăzi, aducându-ne aminte de acei lucrători răi, suntem îndatorați să veghem pururea asupra sufletelor noastre și să nu ne comportăm cu răutate, chiar dacă în lumea de azi răutatea bântuie, căutând să înghită pe cât mai mulți, căci duhurile rele își fac nestingherite lucrarea, cu colaborarea tot mai multor oameni care se lasă ademeniți de promisiunile deșarte și mincinoase ale stăpânului întunericului. Iar acolo unde este răutate este și întuneric, iar unde este întuneric este iadul. Noi, însă, avem datoria să rămânem în lumină, în bunătatea lui Dumnezeu, și să nu răspundem răului cu rău, ci cu bine. Într-o astfel de lume urâțită și desfigurată, Dumnezeu, în bunătatea Sa, ne dăruiește neîncetat izvoarele milei Sale pentru ca să nu rămânem în răutate, ci împreună cu El să rămânem buni.”

Părintele Aurel Simion Goga, Protopopul Oradiei, a adresat Ierarhului un cuvânt de bun venit, iar Părintele Adrian Dumitru Caba, consilier pentru cimitire, monumente și servicii funerare și paroh la Haieu a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei pentru înalta purtare de grijă și dragostea arătată bunilor credincioși din Haieu.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre și să se închine în Sfântul Altar.

 Pr. Cristian Rus