Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Biserica închinată Sfântului Ierarh Spiridon din Oradea a fost sfințită

Biserica închinată Sfântului Ierarh Spiridon din Oradea a fost sfințită

Cea de a nouăsprezecea Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 3 octombrie 2021, a fost zi de aleasă sărbătoare pentru clerul și credincioșii parohiei Sfântul Spiridon din cartierul Rogerius al municipiului Oradea, căci lăcașul de cult închinat Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei și Sfântului Ierarh Ioan de Shanghai și San Francisco a fost sfințit. Slujba de târnosire a bisericii parohiale a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența a numeroși credincioși.

Îndată după oficierea slujbei de sfințire a lăcașului de cult, soborul slujitor a săvârșit cea dintâi Dumnezeiască Liturghie pe altarul proaspăt sfințit.

Fragmentul evanghelic rânduit Duminicii a nouăsprezecea după Rusaliia evocat pasajul lucan (Luca 6, 31-36) în care Domnul Hristos postulează una din învățăturile fundamentale și unice ale Creștinismului, iubirea vrăjmașilor. Pornind de la acest text scripturistic, Preasfințitul Părinte Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a ilustrat importanța și originalitatea îndemnului hristic, care ne cere efortul suprem al iubirii celor care ne urăsc și ne vatămă, cea mai sigură cale de a ne apropia de Dumnezeu, de asemănarea cu Fiul Omului. De asemenea, Ierarhul românilor ortodocși din Ungaria i-a asigurat pe credincioșii prezenți de puterea de mijlocire a celor doi protectori spirituali ai lăcașului de cult, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei și Sfântul Ierarh Ioan de Shanghai și San Francisco, mari făcători de minuni.

Din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a hirotonit în treapta slujirii diaconale pe tânărul teolog Darius Herlaș, fiu duhovnicesc al enoriei, pe seamabisericii Sfântul Spiridon din Oradea.

La sfârșitul programului liturgic, Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, a rostit un cuvânt ocazional, în care a adus mulțumiri Preabunului Dumnezeu pentru frumoasa zi dăruită, manifestându-și, totodată, recunoștința față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, ca semn al prețuirii sale și ca manieră de a sublinia importanța comuniunii euharistice a românilor ortodocși din țară și din diasporă, anul 2021 fiind consacrat în Biserica Ortodoxă Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României. În încheiere, Episcopul Oradiei l-a felicitat pe părintele paroh, pe preotul coslujitor Tudor Matei și pe credincioșii parohiei,pentru lucrareactitoricească împlinită.

În cele ce au urmat, părintele paroh a mulțumit tuturor celor care au luat parte la sfințirea lăcașului de închinare, făcând o succintă prezentare abisericii și comunitățiiparohiale pe care o păstorește. În încheiere, preotul paroh i-a invitat pe credincioși să vizioneze filmul dedicat vieții Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, Glasul care strigă-n pustie, pe care l-a regizat, avanpremiera acestuia având loc în aceeași zi, la ora 19:30, în parcarea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Între anii 2020 - 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie și prin coordonarea preotului paroh Ciprian Mega, cu ajutorul enoriașilor și a unor oameni de bine,s-a ridicat bisericaparohială a enoriei Sfântul Spiridon din Oradea în locul unei biserici de lemn, care a deservit inițial Spitalul clinic de copii, fiind transformată în biserică de enorie în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire Episcop Dr. Ioan Mihălțan al Oradiei, Bihorului și Sălajului.

Interiorul bisericiieste compartimentat pe două etaje, la nivelul superior existând și un paraclis închinat Sfântului Mare Mucenic Mina și Sfinților Martiri Brâncoveni. Actualmente, biserica se află la stadiul lucrărilor de împodobire a interiorului cu pictură, absida Sfântului Altar fiind deja finalizată. Pictura este executatăîn tehnica frescode echipa coordonată de doamna Maria Mirea din București. Noul lăcaș de cult este înzestrat cu o tâmplă din piatră sculptată, Sfântul Altar fiind pavat cu piatră.