Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Bucuria începutului de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Bucuria începutului de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Toamna aduce cu sine pe lângă bogăția recoltelor, și începutul unui nou an școlar. După o vacanță binemeritată, elevii și dascălii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea s-au revăzut cu bucurie și emoție la începutul acestui nou an școlar.

Într-o zi de toamnă frumoasă, printre flori și zâmbete emoționate, după o perioadă de doi ani, bucuria începutului de an școlar a fost sporită de posibilitatea organizării în curtea școlii a festivității specifice momentului.

Și pentru că orice moment important din viață trebuie pus sub semnul proniei cerești, festivitatea a început printr-un moment de rugăciune, invocând ajutorul şi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toţi, pentru a primi lumină si har, pe tot parcursul anului şcolar, aşa încât, învăţăceii şi dascălii deopotrivă, sub ocrotirea Cerului, luminaţi, inspiraţi şi înţelepţiţi de Dumnezeu să poată desfăşura o activitate cât mai bogată, de roadele căreia să se bucure deplin cu toţii.

În cuvântul său, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, Director al Liceului Ortodox și Vicar Eparhial, le-a urat bun venit celor 896 de elevi ai școlii:

„Tuturor, dragi elevi, vă dorim ca anul şcolar pe care-l începeţi astăzi să fie unul în care să fiţi mereu senini și veseli, sănătoşi la trup şi curați la suflet, cuminţi, înţelepţi, creativi şi inspiraţi în tot ceea ce veţi avea de făcut.

Urăm bun venit în mod special boboceilor din clasele pregătitoare, bobocilor din clasele a V-a, şi nu mai puţin celor de clasa a IX-a. Vă asigurăm, pe voi dragii noştri boboci şi bobocei, si pe dumeavoastră, stimaţi parinti, hărăziţi de Dumnezeu cu copii atât de frumoşi, că aţi ales o şcoală în care vă veţi simti bine, o şcoală prietenoasă, cu oameni calzi si cu inima mare, care le vor fi mereu aproape copiilor dumneavoastră, o şcoală preocupată în egală măsură de mintea şi de sufletul învăţăceilor, căci nu-i așa, ne-am format de mult o convingere din faptul că echilibrul dintre minte și suflet este premisa reușitei în viață. O şcoală în care procesul de invaţământ este unul de calitate, rezultatele foarte bune ale absolvenţilor, și nu doar acestea, certificând și în anul precedent acest lucru.

Astfel de rezultate au putut fi obţinute doar printr-un efort conjugat, depus deopotrivă de elevi sârguincioşi, îndrumaţi de dascăli pasionaţi şi cu vocaţie, susţinuţi de părinţi care înţeleg rostul şcolii şi-i sunt mereu aproape.

Împreună, elevi, profesori şi părinţi, vă invit pe toţi, în egală măsură, să colaborăm permanent, completându-ne şi întregindu-ne reciproc, şi în anul pe care-l începem astăzi, pentru rezultate cel puţin la fel de frumoase, care să ne bucure şi să ne înnobileze pe toţi!”

Directorul școlii a subliniat apoi faptul că după ce grație performanțelor obținute în procesul de învățământ și în activitatea educativă, din anul 2018 Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” deține titlul de Școală ambasador a Parlamentului european în România, iar din anul 2019 și titlul de Școală europeană, din acest an școlar, școala începe să arate și fizic ca o adevărată școală europeană, aflându-se într-un amplu proces de reabilitare.

Datorită proiectului finanțat din fonduri europene (Eficientizare energetică a clădirilor Liceului Ortodox), implementat de Direcția Management proiecte cu finanțare internațională din cadrul Primăriei Oradea, care presupune anveloparea exteriorului și schimbarea instalațiilor termice, electrice și sanitare, și a fondurilor suplimentare consistente alocate de Consiliul Local Oradea, pentru refacerea completă a tuturor spațiilor interioare din cele trei corpuri de clădire ale unității, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” primește o față cu totul nouă, transformându-se într-o școală modernă și frumoasă care va oferi cele mai bune condiții de studiu, într-un ambient foarte plăcut.

Mesaje emoționante, urări de bun venit la școală și de succes în noul an școlar le-au făcut apoi școlarilor și reprezentanți ai mai multor instituții partenere ale școlii: Pr. Prof. Florin Negruțiu, din partea Inspectoratului școlar Județean Bihor, doamna Diana Avram, din partea Poliției Municipiului Oradea, doamna Nadia Gherman, din partea Comitetului reprezentativ al părinților.

Pr. Prof. Alin Sonea