Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Centenarul Marii Uniri marcat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Centenarul Marii Uniri marcat la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Împlinirea celor 100 de ani de la făurirea României Mari a fost sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, miercuri, 28 noiembrie 2018, printr-un program cultural-artistic special, pregătit de cadrele didactice împreună cu elevii liceului orădean.

Astfel, programul zilei a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Paraclisul cu hramul Sfântul Niceta de Remessiana al școlii, în cadrul căreia, la ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți eroii neamului, jertfiți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea noastră și pentru întregirea neamului.

Prima parte a programului cultural s-a desfășurat în locația claselor primare și gimnaziale de pe strada Aluminei, unde domnul profesor Florin Mercaș de la catedra de istorie, a făcut o evocare a contextului istorico-politic care a permis națiunii române să-și făurească un Stat Național Unitar. Informațiile prezentate de domnul profesor au fost transpuse de elevii clasei a IV-a B, într-o scenetă istorică emoţionantă și au fost completate printr-un recital de poezie și cântece patriotice, prezentate de elevii claselor a III-a A, a VI-a A, a VII-a A şi a VII-a B..

De asemenea, în curtea școlii, toţi cei aproape 500 de elevi ai ciclurilor primar şi gimnazial au realizat un flashmob Romania 100, formând o hartă umană tricoloră a țării noastre, după care s-a intonat Imnul Național, au fost lansate baloane tricolore și s-au cântat cântece patriotice.

A doua parte a programului s-a desfășurat în sala festivă de pe strada Republicii, unde, după discursul profesorului de la catedra de istorie, Alin Oros, elevii de la profilul teologic, coordonați de doamna profesoară Ramona Urdea, au evocat istoria poporului român prin intermediul operelor unor scriitori naționali.

Scrisul era o armă de luptă și cânt de îmbărbătare, iar când unii încercau să abată cultura română de la drumul ei firesc, vocea celor mai de seamă reprezentanți ai literelor devenea protest vehement, izvorât din identificarea cugetului lor cu nobilele aspirații ale poporului. Dintre operele poeților cara au nutrit sublime sentimente față de neam, amintim poeziile: Crez, de Radu Gyr, Câmpul Libertății, de Ștefan Octavian Iosif, Alba Iulia, de George Țărnea, Deșteptarea României, de Vasile Alecsandri și Țara mea, de Ioan Nenițescu, care au fost recitate de către elevii: Alexandru Chiș (XI), Gabriel Țoța (XII), Roxana Romocea (IX), Petru Codrean (XI), Dalia Ilea (XI), Florina Bogdan (XII) și Răzvan Medan (XI).

Școala noastră a avut bucuria de a-l avea printre invitați pe studentul Andrei Baciu, absolventul liceului nostru, tânăr poet care a debutat recent cu un volum de versuri intitulat Mistere în oglindă. La ceas aniversar a recitat o compoziție proprie, intitulată sugestiv 1 Decembrie...

Programul a continuat cu o dramatizare a momentului Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, interpretată de elevii-actori ai Liceului Ortodox, care, costumați în straie populare, au dat glas strămoșilor care au participat la Alba Iulia, în frunte cu ierarhii Bisericii strămoșești dreptmăritoare.

În încheierea programului artistic, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de neobositul și îndrăgitul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos a interpretat alese cântece patriotice, într-o atmosferă de mare simţire românească şi creştinească deopotrivă, care i-a determinat pe participanți să se prindă într-o frumoasă Horă a Unirii.

La finalul festivității, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la realizarea programului și a subliniat faptul că înfăptuirea Marii Uniri nu ar fi fost posibilă fără aportul Bisericii Ortodoxe Române, care, întotdeauna, prin reprezentanții săi, a fost alături de poporul român în înfăptuirea idealurilor sale mărețe. Părintele director a arătat că, și în prezent, Biserica Ortodoxă Română își arată recunoștința față de toți eroii care s-au jertfit pentru înfăptuirea României Mari, zidind spre veșnică pomenire a acestora, mărețul edificiu al Catedralei Mântuirii Neamului.

De altfel, în semn de omagiu şi recunoştinţă pentru înaintaşi, la finalul festivităţilor a fost dezvelită o placă comemorativă, aşezată pe clădirea liceului din strada Repubicii, nr. 48, imobil în care a funcţionat, în perioada 1936-940, Academia Teologică din Oradea, înfiinţată prin grija vrednicului episcop al Oradiei şi artizan al fîuririi României Mari, Roman Ciorogariu, patronul spiritual al liceului noastru. Placa comemorativă a fost aşezată din iniţiativa Preasinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu sprijinul financiar al Asociaţiei Filantropia Oradea, filiala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a parohiei Oradea-Vii, coordonată de Preacucernicul Părinte Prot. Gheorghe Nemeş, susţinător şi al altor proiecte culurale ale şcolii.

De asemenea, sâmbătă, 1 Decembrie 2018, elevii şi cadrele didactice ale Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au participat la festivităţile dedicate Zilei Naţionale în Piaţa Unirii din Oradea, depunând şi o jerbă de flori în memoria făuritorilor Marii Uniri la statuia Voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului.

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a niciunui guvern și a niciunui partid. Este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată dintr-un elan al  conştiinţei unităţii de neam, elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.