Centenarul Marii Uniri serbat în Parohia Hotar
În anul aniversării Centenarului Marii Uniri, duminică după-amiază, 16 septembrie 2018, în Parohia Hotar din Eparhia Oradiei, la vechea biserică de lemn în care şi-a găsit adăpost şi Horea în drumul său spre Viena, au răsunat tradiţionalele tulnice, chemând la rugăciune credincioşii satului.
Biserica veche, monument istoric, construită în anul 1714 şi restaurată în anul 2014 şi-a primit oaspeţii de seamă pentru a-şi uni glasurile în rugăciune cu toţi înaintaşii lor, care s-au botezat şi cununat, au plâns şi s-au bucurat în locul acesta.
Evenimentul a fost deschis de slujba de Te Deum oficiată de preotul paroh Horaţiu Bocşan, împreună cu preotul Vasile Ficuţ din Ţeţchea. În cuvântul său de bun venit, preotul paroh a evidenţiat valoarea inestimabilă a lăcaşului de cult, accentuând legăturile fiinţiale cu moşii, strămoşii, eroii şi martirii neamului, care prin jertfa lor au făcut posibilă unitatea noastră de credinţă şi neam.
Sărbătoarea a continuat cu momentul artistic al tulnicăreselor venite din Bistrița, conduse de doamna Mariana Gligor, declarată tezaur uman, care au încântat auditoriul cu interpretarea lor. În continuare, domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a evidenţiat valoarea de patrimoniu a bisericii din Hotar, iar profesorul de istorie Alin Paşcalău, cadru didactic la Colegiul ,,Alexandru Roman” din Aleşd a rememorat faptele şi jertfele ce au dus la unirea românilor într-o singură ţară.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ansamblul ,,Datina” condus de Cristian Strugar, Primăria Ţeţchea, prin domnul primar Ovidiu Drimba şi consilierul judeţean Bujor Chirilă, fostul primar şi fiu al satului Hotar.
La final, preotul paroh Horațiu Bocșan a mulţumit tuturor celor prezenți îndemnându-i să-şi păstreze cu sfințenie în inimă credinţa strămoșească şi dragostea de neam.