Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Cerc pedagogic al profesorilor de Religie

Cerc pedagogic al profesorilor de Religie

 Vineri 27 aprilie 2018, s-a desfășurat cercul pedagogic al profesorilor de religie pe semestrul al II-lea. Tema cercului pedagogic s-a concentart pe principiile programei școlare de la gimnaziu pentru disciplina religie. Activitatea s-a desfășurat în mai multe centre metodice: pentru sectorul  Aleșd gazdă a fost Liceul Tehnologic nr. 1 Șuncuiuș, pentru sectorul Beiuș,-Ștei, Școala Gimnazială ”Miron Pompiliu” Ștei, pentru sectorul Marghita, Școala Gimnazială nr. 2 Bogei, iar pentru Oradea, sector Oradea și Salonta -Tinca pentru toate cultele, gazdă a fost Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, respectiv părintele director Radu Rus, consilier pe probleme de tineret și învățământ din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romăe a Oradiei.

Programul cercului a cuprins susținerea unui referat cu tematică specifică, analizarea rezultatelor obținute de elevi la etapa locală, județeană și națională a concursurilor și olimpiadei de religie la toate cultele. analizarea tipologiei subiectelor și baremelor pentru concursuri și olimpiade în vederea optimizării pregătirii elevilor cu impact asupra performanței școlare.

Cu acest prilej, prin intermediul profesorilor metodiști s-a transmis cuvântul de binecuvântare, susținere și apreciere din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În continuarea programului s-au transmis la nivelul fiecărui cerc comunicările din partea inspectorului școlar pentru disciplina religie prof. Florin Negruțiu, referitoare la programele educative desfășurate în semestrul al II-lea, evidențiind partneriatele locale și județene și implicarea profesorilor de religie în acțiuni și manifestări inițiate sau în parteneriat cu comunitatea religioasă locală sau județeană. S-au evidențiat rezultatele obținute de elevi la etapele județene ale concursurilor de profil și la olimpiada de religie, respectiv profesionalismul cadrelor didactice și responsabilitatea cu care abordează toate competițiile de profil.     

 În cadrul cercului pedagpogic desfășurat la Oradea, inspectorul școlar pr. prof. Florin Negruțiu a reamintit și a subliniat rolul activităților extracurriculare desfășurate în spațiul școlar în mod special în contextul Centenarului Marii Uniri și valorizarea competențelor dobândite de elevi în cadrul disciplinei având ca finalitate implicarea mai accentuată a tinerilor în viața comunităților religioase.

A fost remarcată implicarea profesorilor de religie în proiectele județene consacrate precum Festivalul de colinde ”Noi umblăm a colinda” și cel de pricesne ”La umbra Crucii Tale”, expozițiile de desene și icoane ”Nașterea Domnului-popas duhovnicesc”, ”Patimile și Învierea Domnului”, precum și în cadrul proiectului interjudețean ”Creștinul acasă, la școală, în biserică și în comunitate” , Concursul Național Cultural-Artistic ”Unirea: libertate și unitate”, manifestări care reunesc sute de copii și tineri din școli și parohii, părinți ai acestora, profesori de religie și alte specialități, preoți și reprezentanți ai unor instituții cu rol determinant în susținerea orei de religie, cu preocupare permanentă în identificarea și susținerea și promovarea valorilor spirituale, culturale și educaționale.

 În final profesorii de religie au fost invitați să popularizeze la nivel local și național proiectele educative, parteneriatele și exemplele de bună practică în vederea multiplicării acestor experiențe în cadrul altor comunități.

prof. Florin Negruțiu