Cerc pedagogic dedicat Centenarului Marii Uniri la Oradea
Joi, 29 noiembrie 2018 în învățământul preuniversitar bihorean s-a desfășurat cercul pedagogic pe semestrul I la disciplina religie cu tema „Programe educative cu tematică religioasă organizate pentru marcarea Centenarului Marii Uniri”. La activitate au participat toți profesorii care predau religie în județul Bihor.
În cadrul cercului coordonat de inspectorul școlar profesor Florin Negruțiu, a fost invitat special Domnul Prof. Univ. Dr. Antonio Faur, cadru didactic la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din Oradea, care a susținut o prelegere având ca temă „Contribuția Bisericii și Școlii la înfăpuirea Marii Uniri din 1918”.
Domnul profesor a accentuat contribuția bihorenilor la acest act, subliniind rolul profesorilor de religie în a cunoaște momentele importante ale istoriei neamului și Bisericii. De asemenea, a făcut referire la necesitatea ca cei mai tineri să interaționeze cu date și fapte ale înaintașilor noștri pentru a înțelege deopotrivă istoria națională, dar și cea locală. Domnul profesor este implicat într-un amplu proces de cercetare și analiză a evenimentelor legate de Marea Unire de la 1918, împreună cu Domnul Prof. Univ. Dr Viorel Faur, elaborând numeroase studii și lucrări pe această tematică.
Programul cercului a cuprins, de asemenea, prezentarea de către Domnul Prof. Traian Bot a unei activități desfășurate de Școala Gimnazială „Floare de Lotus” din Sânmartin în cadrul unui proiect educativ având ca temă aspecte legate de marcarea Centenarului Marii.
Având caracter metodico-didactic, activitatea de la cerc a continuat cu prezentarea de către Emanuela Mascaș a unui material elaborat și documentat cu privire la siguranța elevilor pe rețelele de socializare și riscul expunerii acestora în mediul online, care poate genera victime ale traficului de ființe umane. Domnișoara psiholog desfășoară activități educative de prevenire și combatere a acestui fenomen în rândul tinerilor prin intermediul Asociației Albolishion partenreră a Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
În cadrul programului au fost prezentate și cele mai importante programe educative care urmează se se desfășoare la nivelul județului Bihor în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și nu numai. Au fost amintite: Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, Expoziția de desene și icoane „Nașterea Domnului - popas duhovnicesc”.
Activitatea s-a încheiat printr-un marș până la statuia Voievodului Mihai Viteazul din Piața Unirii, cu un steag de 10 metri lungime realizat în cadrul proiect educativ. La statuie toți profesorii de religie au rotit rugăciunea Tatăl nostru, au intonat Imnul Românei și au depus flori.