Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Cercul pedagogic al profesorilor de religie ortodoxă din Episcopia Oradiei

Cercul pedagogic al profesorilor de religie ortodoxă din Episcopia Oradiei

Cercul pedagogic al profesorilor de Religie din județul Bihor pe semestrul II-lea, s-a desfășurat vineri, 15 aprilie 2016, fiind organizat la nivelul sectoarelor școlare, după cum urmează: sectorul Oradea la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, sectorul Aleșd la Liceul Teoretic „Constantin Şerban” din Aleşd, sectorul Beiuș-Ștei la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuş, sectorul  Salonta la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Avram Iancu, sectorul Marghita la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita. Pentru semestrul II al anului școlar în curs, s-a stabilit la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor ca temă a cercului „Bune practici în aplicarea principiului interdisciplinarității”.

Pentru activitatea cercului, la nivelul sectoarelor s-au pregătit, susţinut şi filmat lecţii predate în echipă multidisciplinară: religie-istorie-geografie, religie-istorie. Aceste lecţii au fost urmărite în cadrul cercului şi analizate de către colegii care predau disciplinele enumerate.  După această etapă au fost prezentate aspecte legate de particularitatea disciplinei şi programele derulate pe parcursul semestrului, readucându-se în actualitate parteneriatul Şcoală-Biserică-Familie în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. S-a accentuat implicarea consistentă a parohiilor în desfășurarea sau susținerea unor demersuri educaționale foarte apreciate de conducerea unităților de învățământ.

După etapa de vizionare şi analiză a lecţiei fimate, inspectorul școlar de specialitate a prezentat profesorilor de religie care predau în Oradea și sector Oradea cele mai importante acțiuni desfășurate la nivel județean în parteneriat Biserică - Școală - APOR, filiala Oradea - Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei. În acest context, Părintele Nicolae Pop, vicar eparhial a transmis și cuvântul de binecuvântare, susţinere şi apreciere din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

A doua parte a cercului pedagogic pentru profesorii de religie din Oradea şi sector Oradea, a continuat cu un program filantropic şi de voluntariat desfăşurat la Căminul Fundației Consitoria Efrem Beniamin din Oradea, Asociaţia Filantropia Oradea, Penitenciarul Oradea şi Mănăstirea „Sfânta Cruce”.

În program au fost cuprinşi toţi profesorii de religie din Oradea şi sector Oradea care, organizaţi pe grupe, au pregătit şi distribuit mâncare pentru aproximativ 100 de persoane în cadrul programului „Masa săracilor”, gestionat de Asociaţia Filantropia; au pregătit şi prezentat cu un grup de elevi un program cultural religios celor 40 de bătrâni din cadrul Fundaţiei Efrem Beniamin, dăruindu-le acestora fructe şi dulciuri; au susţinut financiar o parte din masa pentru persoanele fără adăpost care iau prânzul prin purtarea de grijă a maicilor de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” şi a Maicii Stareţe Mina Bădilă, iar o parte dintre profesori însoţiţi de elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, respectiv Părintele Nicolae Pop, delegatul Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au pregătit un program religios celor aflaţi în Penitenciarul Oradea.

 Întregul program s-a desfăşurat la iniţiativa şi cu susţinerea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi se înscrie în seria de manifestări organizate la nivelul Eparhiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, pentru marcarea Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi a Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Prin această acţiune am intenţionat să subliniem caracterul practic-aplicativ al conţinuturilor din cadrul programei şcolare, care prezintă principii religios-morale, subliniind dragostea faţă de semeni şi în mod special faţă de cei aflaţi în suferinţă. De asemenea, am dorit să accentuăm rolul profesorului de religie în comunitate şi multiplele valenţe ale activităţii acestuia în relaţie cu elevii, familiile acestora şi comunitatea parohială din care face parte sau cu care se află în parteneriat, contribuind decisiv la creşterea pe baze sănătoase a tinerilor creştini.

În tot acest demers, profesorii de religie s-au bucurat de sprijinul oferit de Părintele Roman Pintea, Părintele Laurenţiu Lazăr, Părintele Dan Lele şi Stavrofora Mina Bădilă, stareţa Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea. Cu această ocazie s-au dezvoltat parteneriate şi proiecte care urmează să se implementeze în perioada următoare de către profesorii de religie şi elevii din şcolile orădene.