Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Aleșd II
În Duminica a nouăsprezecea după Rusalii, 2 octombrie 2016, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii noi cu hramurile Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Sfânta Cuvioasă Parascheva din parohia Aleșd II, Protopopiatul Oradea, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii arhierești, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităților locale și centrale și a numeroşi credincioşi şi credincioase din orașul Aleșd.
Noua biserică parohială Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Sfânta Cuvioasă Parascheva din orașul Aleșd s-a construit între anii 2005-2016. Prin grija și jertfelnicia Preacucernicului Părinte paroh Ovidiu Ioan Bocșan, cu ajutorul membrilor Consiliului și Comitetului parohial și sprijinul autorităților centrale, județene și locale, dar și al credincioșilor și a numeroși binefăcători, s-au realizat lucrările de ridicare a bisericii, tencuire interioară și exterioară, pavimentare cu granit, montare a iconostasului şi icoanelor precum şi a întregului mobilier din biserică. S-a executat instalaţia electrică şi a fost introdusă încălzirea centrală. Biserica a fost pictată în interior, în tehnica frescă, iar în exterior s-a tencuit și îmbrăcat în klinker și s-a acoperit cu tablă de cupru.
În dimineața zilei de Duminică, 2 octombrie 2016, în sunetul clopotelor, Preasfinţitul Părinte Sofronie a fost întâmpinat cu mare bucurie de mulțime de copii și tineri înveșmântați în frumoase straie populare tradiționale din Bihor, de un sobor de preoţi şi diaconi, bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat slujba de târnosire a bisericii și săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești pe altarul proaspăt sfințit. La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a hirotesit pe Părintele paroh Ovidiu Ioan Bocșan întru iconom-stavrofor.
Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a prezentat, în cuvântul rostit, principalele etape derulate în ridicarea noului sfânt lăcaș menționând grija preotului paroh, dar și jertfele și râvna bunilor credincioși din Aleșd pentru construirea bisericii.
Părintele paroh Ovidiu Ioan Bocșan a rostit un cuvânt de mulțumire în care a adus laudă Preasfintei Treimi pentru tot ajutorul oferit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici. A adresat, apoi, mulțumiri alese Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezență, binecuvântare și multa purtare de grijă, iar oficialităților centrale și locale și tuturor binefăcătorilor și miluitorilor pentru sprijinul acordat.
În cuvântul de învățătură rostit la încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a explicat credincioşilor rânduiala târnosirii unei biserici, simbolistica principalelor momente liturgice şi unicitatea acestora în istoria unei comunităţi. De asemenea, referindu-se la cuvintele rostite de Domnul Iisus Hristos, „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca 6, 31), Ierarhul a reliefat principalele învățături duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită, de la Sfântul Evanghelist Luca, un fragment din Predica de pe munte a Mântuitorului Iisus Hristos.
Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh și pe credincioșii parohiei Aleșd II pentru frumoasa realizare de ridicare și împodobire a noii biserici, ce s-a zidit ca o necesitate pastoral-misionară, în orașul Aleșd existând doar o singură biserică ortodoxă de enorie, în centrul orașului, construită de armata română în anul 1939, subliniind că târnosirea acestui sfânt lăcaș este un moment unic, plin de semnificații pentru urbea Aleșdului, ce va rămâne în memoria tuturor celor prezenți ca o zi de mare sărbătoare.
Cu ocazia târnosirii bisericii, Chiriarhul Oradiei a înmânat diplome de apreciere membrilor Consiliului și Comitetului parohial, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici.
După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.