Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei a vizitat copiii de la Centrul de recuperare pentru copii din Băile 1 Mai și a oferit daruri

Chiriarhul Oradiei a vizitat copiii de la Centrul de recuperare pentru copii din Băile 1 Mai și a oferit daruri

Pr. Silviu Dobai

 

În preajma Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, și a Duminicii Părinților și Copiilor lor, sărbătorită anul acesta la 2 iunie 2019, copiii internați la Spitalul clinic de recuperare medicală – secția de copii din localitatea bihoreană Băile 1 Mai au avut bucuria de a fi vizitați, luni, 3 mai 2019, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un grup de 25 de preoți din cadrul Protopopiatului Oradea, condus de Părintele Protopop Aurel-Simion Goga. La întâlnire au luat parte și câțiva buni credincioși, sprijinitori ai proiectelor Bisericii.

Ierarhul s-a întâlnit cu conducerea unității spitalicești de interes național și i-a binecuvântat pe toți cei 100 de copii internați, dimpreună cu părinții lor. Cu acest prilej, Preasfinția Sa, împreună cu preoții din Protopopiatul Oradea, a oferit daruri: 36 de televizoare pentru fiecare din cele 36 de saloane ale spitalului, dar și pachete cu dulciuri pentru copii și cărți de rugăciuni și de folos duhovnicesc pentru părinții acestora.

Un grup de elevi de la Școala gimnazială Floare de Lotus din Sânmartin, coordonați de Doamna Prof. Ramona Bocșan, a prezentat copiilor internați, cadrelor medicale și tuturor celor prezenți un program cultural, aducând bucurie sufletească și alinarea suferințelor.

Chiriarhul Oradiei a rostit cuvânt de binecuvântare, mângâiere și îmbărbătare copiilor internați și părinților lor, exprimându-și bucuria de a fi împreună cu ei:

„Voi, dragi copii, în spitalul acesta sunteți ca acasă și cred că toți care am venit aici, într-o măsură mai mare sau mai mică, ne simțim acasă împreună cu voi, în casa copilăriei, în casa lui Dumnezeu, acolo unde se spun povești și unde voi visați, unde totul este cu putință, pentru că sufletele voastre curate pot să Îi ceară lui Dumnezeu orice, iar Dumnezeu dăruiește.”

Preasfinția Sa a felicitat și a binecuvântat cadrele medicale și întregul personal care își desfășoară aici activitatea, exprimându-și admirația față de părinții acestor copii: „Doresc să felicit, în mod special, pe întregul personal care se ocupă de copiii de aici, în frunte cu doamna director. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă dăruiască putere, energie și inspirație ca și pe mai departe să puteți fi îngeri păzitori pentru copiii aceștia. De asemenea, ne exprimăm admirația și dragostea față de părinții și toți cei apropiați de copiii care suferă, pentru că, mai mult decât suferința copiilor este suferința părinților, și în special a mamelor.”

La final, Doamna Dr. Ramona Suciu, managerul Spitalului clinic de recuperare medicală – secția de copii din Băile 1 Mai a mulțumit Preasfinției Sale și preoților din Protopopiatul Oradea, pentru darurile oferite, precizând că vor folosi televizoarele cu multă responsabilitate. Doamna manager a mulțumit și personalului care își desfășoară aici activitatea pentru răbdarea și dăruirea pe care o manifestă față de copii.

La final, au fost împărțite darurile pentru fiecare copil internat, iar Ierarhul și preoții i-au binecuvântat pe copii.

Construit în anul 1842, imobilul în care funcționează Spitalul clinic de recuperare medicală – secția de copii din localitatea bihoreană Băile 1 Mai a adăpostit, încă de la început, o unitate medicală. La mijlocul anilor 1950, clădirea a fost transformată în sanatoriu pentru copii. Din anul 1992, aici funcţionează o secţie a Spitalului de Recuperare Medicală Băile Felix, în care sunt internaţi copii şi tineri de până la 26 de ani. Secţia are 110 locuri pentru copii şi 20 locuri pentru însoţitori. Perioada de spitalizare şi tratament este de 21 zile/serie, internarea se face pe serii, alternativ fete-băieți.

Fiecare serie de pacienți beneficiază de Taina Sfântului Maslu, iar Duminica dimineața copiii internați la Spitalul clinic de recuperare medicală – secția de copii din Băile 1 Mai primesc Taina Sfintei Euharistii, prin grija Părintelui Silviu Dobai, paroh la Băile 1 Mai.