Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei a vizitat Fundația Mihai Neșu din Oradea

Chiriarhul Oradiei a vizitat Fundația Mihai Neșu din Oradea

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a vizitat, luni, 2 aprilie 2018, Fundația Mihai Neșu din Oradea, aducând bucurie și binecuvântare copiilor, pacienți ai Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie din cadrul fundației, părinților lor, terapeuților și ostenitorilor și, nu în ultimul rând, lui Mihai Neșu, fostul fotbalist, care își petrece o bună parte din fiecare zi aici, fiind prezent la întâlnirea cu Ierarhul.

Domnișoara Iulia Băcăran, manager executiv al Centrului de recuperare, împreună cu Mihai Neșu, fondatorul Centrului, i-au prezentat Ierarhului spațiile foarte frumos amenajate, calde și primitoare, colorate și vesele, dotate cu aparatură performantă, la cele mai înalte standarde, unde copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani beneficiază de tratamente specifice de recuperare și terapie, cu ajutorul unor cadre medicale specializate.

„Eu sunt foarte bucuros să vin aici la centru. Pentru mine este cea mai fericită perioadă din zi și așa mi-am făcut și programul meu de recuperare și terapie, ca să vin zilnic la centru și să petrec 2-3 ore, în special ca să mă întâlnesc cu copiii, fiindcă am o mare bucurie în suflet când îi văd cum lucrează, cum evoluează, cum reacționează când mă întâlnesc. De multe ori, intră peste mine în orele de terapie, vor să povestim tot felul de lucruri și îmi pun multe întrebări. Un băiețel, de exemplu, care vine la centru, de fiecare dată când mă vede mă întreabă dacă pot să merg. Iar eu i-am zis, în glumă, că pot merge singur, dar numai în zilele de joi și vineri. Iar el a ținut minte acest lucru și când îi spun alte zile, atunci el mă corectează și îmi spune că am greșit, că doar joia și vinerea pot să merg”, ne-a mărturisit Mihai Neșu, fondatorul și inima Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie.

„Pe Mihai Neșu l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani. De atunci, cu regularitate, ne întâlnim, în special în preajma marilor sărbători, la Crăciun, la Paști, la Rusalii, la Adormirea Maicii Domnului, de obicei făcându-i vizite acasă, dar și el a întors vizitele și ne-a cercetat la Centrul eparhial sau la mănăstiri din cuprinsul eparhiei. De data aceasta, am venit în vizită, înainte de sărbătorile pascale, la sediul Fundației Mihai Neșu, unde sunt îngrijiți copii cu diferite dizabilități. Este impresionant cum omul acesta, greu încercat, a găsit, cu ajutorul lui Dumnezeu, resursele, nu doar să își poarte cu demnitate propria cruce, ci și să își ajute semenii, îndeosebi pe copiii care au diferite dizabilități și suferințe, unele chiar grele. Este cu atât mai impresionant și cred că este un model pentru noi toți, pentru fiecare creștin în parte, pentru că, până la urmă, orice întâlnire cu Mihai Neșu este o lecție de viață”, a arătat Preasfințitul Părinte Sofronie.

La final, Ierarhul a oferit tuturor copiilor care frecventează centrul daruri constând în icoane, cărți cu conținut religios pentru copii, mir, metaniere, cărți de rugăciuni pentru copii și adulți și alte daruri, prin bunăvoința și cu sprijinul material al Domnului Valer Trip din Oradea, un binefăcător și susținător al proiectelor Bisericii Ortodoxe Române, care a fost prezent la întâlnirea de la Centrul de recuperare.

Fundația Mihai Neșu a fost înființată de fostul sportiv după accidentul suferit în anul 2011, aducând mângâiere, speranță și bucurie multor copii cu diferite dizabilități neuromotorii din Oradea și Județul Bihor, dar și părinților lor. Dacă în iunie 2015, la deschidere, capacitatea centrului era de 30 de copii, în prezent, Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități neuromotorii ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie din Oradea deservește un număr de 80 de copii, din municipiul Oradea și județul Bihor, dar chiar și din județe vecine, fiind angajați un număr de 8 terapeuți care se ocupă de copii, oferindu-le zilnic terapii diverse precum: therasuit therapy, kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională și hidroterapie.

Deoarece cererile de înscriere a copiilor cu astfel de dizabilități pentru terapie la acest centru au crescut foarte mult, depășind cu mult posibilitățile logistice, umane și financiare ale centrului, care funcționează cu chirie în actuala locație, se află în proiect construirea unui centru mult mai mare și mai spațios, dotat cu o curte și multe spații verzi, pentru ca un număr cât mai mare de copii și chiar adulți să poată beneficia de terapii.

Despre acest proiect ne-a spus câteva cuvinte Iulia Băcăran, manager executiv al Centrului: „Viitorul proiect al Fundației Mihai Neșu este un Complex de recuperare, cel mai mare din țara noastră, care să se adreseze și adulților. Momentan, la centrul de acum avem copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, dar noi ne gândim mult la viitorul acestor copii, pentru că, după vârsta de 14 ani, ei trebuie integrați în societate și de aceea ne dorim un centru mai mare, unde ei să poată face terapii și ca adulți, iar pe lângă terapii să poată învăța și anumite meserii, ușoare desigur, prin care ei să devină utili în societate. Pentru aceasta am avea nevoie de un teren de aproximativ 7.000 mp, în orașul Oradea, pentru ca și copiii și adulții să poată ajunge ușor la terapii, teren pe care îl căutăm de câteva luni bune. Proiectul arhitectural este deja gata, iar centrul este gândit în așa fel încât să fie sustenabil. Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să găsim acest teren și resursele necesare pentru ca acest proiect să devină realitate.”