Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei în parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Oradea

Chiriarhul Oradiei în parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Oradea

În Duminica a 32-a după Rusalii, 3 februarie 2013, prima după prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în cadrul parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, prilej cu care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, sărbătorindu-se hramul parohiei orădene, dar şi ocrotitorii duhovniceşti ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadrele didactice ale facultăţii fiind oaspeţii parohiei.

Dacă de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi din acest an, 30 ianuarie 2013, ocrotitorii învăţământului teologic din întreaga lume ortodoxă, Chiriarhul Oradiei a fost prezent în mijlocul elevilor şi a cadrelor didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, în prima duminică după acest praznic a fost rândul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea să îşi serbeze, în mod festiv, ocrotitorii spirituali, deodată cu prăznuirea hramului parohiei orădene.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al facultăţii, dirijat cu măiestrie de PC Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie.

După citirea pericopei evanghelice, PC Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei a rostit o frumoasă omilie, în cuprinsul căreia a subliniat lucrarea deosebită a Sfinţilor Trei Ierarhi, care nu s-au limitat doar la a ne oferi învăţături teologice ci, prin exemplul vieţii lor, ei le-au şi pus în practică. De altfel, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a fost numit braţul teologiei datorită multiplelor activităţi întreprinse. Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, mulţumită tainelor descoperite şi a dogmelor formulate, era considerat mintea teologiei, iar Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, era numit lira de aur, aceasta datorită profunzimii tratatelor şi omiliilor teologice pe care le-a rostit şi scris.

La momentul chinonicului, câteva din învăţămintele minunate care ascund comorile teologiei noastre ortodoxe au fost reliefate în cuvântul său de către PC Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, care a zugrăvit în chip minunat portretul studentului teolog, chemat să devină semănător de cuvinte şi lucrător în ogorul Domnului. Tot în cadrul alocuţiunii sale, Preacucernicul Părinte Decan a evidenţiat prodigioasa activitate teologică şi pastoral-misionară a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, prin aceasta instituţia justificându-şi existenţa şi totodată menirea, mulţumind, în acelaşi timp, Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a adresat frumoase şi înălţătoare cuvinte de învăţătură celor prezenţi, accentuând îndemnul la smerenie, o virtute cu care trebuie să ne înnobilăm sufletele fiecare dintre noi în călătoria din această viaţă, virtute care i-a călăuzit în cursul vieţii lor şi pe Sfinţii Trei Ierarhi. Tot în acest context, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la edictul de la Mediolanum, din 313, moment care marchează acordarea libertăţii religioase depline a creştinismului, care, de atunci, devine religio licita, prilej cu care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la iniţiativa şi propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a declarat anul 2013 ca Anul omagial al Sfinţilor Împărtaţi Constantin şi Elena în întreaga Patriarhie Română.

În acest cadru sărbătoresc, Preasfinţitul Părinte Sofronie a premiat câştigătorii etapei eparhiale a Concursului naţional „ Părintele Dumitru Stăniloae -110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice”, concurs la care au participat elevi şi studenţi ai celor două instituţii de învăţământ teologic orădean. Cei doi câştigători, elevul Alexandru Carţiş şi studentul Raul Bodea au primit din partea Ierarhului premiul special „Părintele Dumitru Stăniloae”, cărţi de teologie scrise de Părintele Dumitru Stăniloae şi ultimul număr din revista eparhială „Legea Românească”, urmând ca aceştia să participe la etapa mitropolitană a concursului, ce se va desfăşura la Sibiu.

Părintele paroh Ioan Bala a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru grija şi dragostea arhipăstorească pe care o arată faţă de biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, o biserică nou construită, situată la ieşirea din Oradea spre frontiera ţării noastre cu Ungaria, arătând că este o mare onoare şi cinste pentru parohie de a fi gazdă primitoare momentului sărbătoresc al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea.

Festivităţile dedicate comemorării „troiţei de arhierei” s-au încheiat cu un microrecital oferit de corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al facultăţii, care a interpretat câteva piese din repertoriul religios naţional.