Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei în vizită la bolnavii de scleroză multiplă din Oradea

Chiriarhul Oradiei în vizită la bolnavii de scleroză multiplă din Oradea

Pacienții și personalul medical de la Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, centru care oferă servicii sociale diverse, în special persoanelor afectate de scleroză multiplă, au avut bucuria întâlnirii cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul unei serbări de Crăciun.

Bolnavi și medici, voluntari și sponsori s-au întâlnit la Centrul de servicii sociale pentru a fi colindați și a lua masa împreună, pentru a simți bucuria comuniunii de dragoste din preajma marelui praznic al Nașterii Domnului.

Membrii Ansamblului artistic profesionist „Crișana”, condus de Leontin Ciucur, au colindat tuturor celor prezenți vechi colinde bătrânești din Bihor, dar și colinde din repertoriul național. Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial și directorul Asociației Filantropia Oradea a prezentat un bilanț al activităților centrului în anul care se apropie de sfârșit.

Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, aducând mângâiere, speranță, precum și daruri pacienților Centrului de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului”, prin intermediul proiectului „Gustul binefacerii”. Toți cei prezenți au primit și Pastorala Ierarhului la praznicul Nașterii Domnului din acest an.

Volutarii Asociației Filantropia, care pregătesc în fiecare săptămână masa gratuită pentru 70 de persoane provenind din familii aflate în dificultate, în cadrul programului „Masa săracilor”, s-au mobilizat și au pregătit masă de post pentru toți cei prezenți.

„Nașterea Domnului ne aduce, și în acest an, întărire în credință, iar serbarea de astăzi și bucuria de a fi împreună întărește candela speranței în mai bine, de care cu toții avem nevoie în viață. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne dăruiește, pentru încercări, pentru zilele frumoase, dar și pentru zilele mai grele, prin care ne întărim în credință, și cu credința în suflet mergem mai departe”, ne-a spus Domnul Marcel Morar, bolnav de scleroză multiplă.

„Frecventez acest centru de aproximativ trei ani de zile și mă simt tot mai bine deoarece aici mi-am făcut prieteni noi, aici avem posibilitatea să desfășurăm un program complex de gimnastică, drenaj și masaj limfatic, jocuri și exerciții care ne ajută foarte mult, atât fizic, cât și psihic”, ne-a declarat Ioana Erdei, pacientă a centrului, suferindă de scleroză multiplă.

Centrul de scleroză multiplă din Oradea a luat fiinţa în anul 1993, graţie iniţiativei Domnului Marcel Morar din Oradea, afectat de boala sclerozei multiple, şi Domnului Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea din Oradea. De la început acesta a funcţionat în clădirea în care se află şi astăzi, de la un an la altul diversificându-şi serviciile. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de către Chiriarhul Oradiei.

Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea deservește un număr de 150 de persoane cu scleroză multiplă, din cele peste 300 diagnosticate cu această boală din judeţul Bihor, oferind servicii de informare şi consiliere, de kinetoterapie şi fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie şi socializare. Centrul are în dotare şi o ambulanţă, pentru asistenţă la domiciliu. Deoarece baza materială a centrului s-a înnoit în anul 2017, iar cadrele medicale specializate care asigură tratamentele pentru cei bolnavi dispun de spaţiul şi dotările necesare pentru un act medical de înaltă calitate, numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi va creşte.