Chiriarhul Oradiei în vizită la Centrul de zi pentru bolnavii de scleroză multiplă din Oradea
Pacienții și personalul medical de la Centrul de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului din cadrul Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, centru care oferă servicii medicale și sociale diverse, în special persoanelor afectate de scleroza multiplă, au avut bucuria întâlnirii, miercuri, 28 martie 2018, cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul s-a rugat pentru bolnavii care frecventează centrul și a binecuvântat un microbus pentru transportul acestora.
Pacienți și medici, voluntari, binefăcători și sponsori s-au întâlnit la Centrul de servicii sociale pentru a primi hrană duhovnicească și a lua masa împreună, pentru a simți bucuria comuniunii de dragoste din preajma marelui praznic al Învierii Domnului.
În dimineața zilei, Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și director al Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, i-a spovedit și i-a împărtășit cu Preacuratele lui Hristos Taine pe bolnavii care frecventează centrul.
La ora 10, Preasfințitul Părinte Sofronie a venit în mijlocul bolnavilor, pentru folosul sufletesc și trupesc al cărora a citit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni la felurile neputințe și boli. Ierarhul a oficiat, apoi, slujba Sfeștaniei pentru binecuvântarea unui vehicul, stropind cu apă sfințită un microbus special adaptat nevoilor bolnavilor, intrat de curând în patrimoniul centrului social, cu ajutorul căruia persoanele afectate de scleroza multiplă vor fi deplasate de la domiciliu la centru, pentru tratamente și proceduri.
Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, aducând mângâiere, speranță, precum și daruri pacienților Centrului de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului, prin intermediul proiectului Gustul binefacerii. Volutarii Asociației Filantropia, care pregătesc în fiecare săptămână masa gratuită pentru 70 de persoane provenind din familii aflate în dificultate, în cadrul programului Masa săracilor, s-au mobilizat și au pregătit masă de post pentru toți cei prezenți, care a fost binecuvântată de Chiriarhul Oradiei.
Părintele Laurențiu Lazăr a mulțumit Preasfiniei Sale pentru dragostea și grija pe care o arată comunității bolnavilor afectați de scleroza multiplă, dar și tuturor binefăcătorilor Centrului de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului, sprijinul acestora fiind vital pentru buna desfășurare a activităților medicale și sociale. De asemenea, Domnul Valer Trip din Oradea, unul dintre binefăcători, și-a exprimat dorința de a sprijini în continuare centrul de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului, spre a duce alinare bolnavilor care îl frecventează.
Centrul de scleroză multiplă din Oradea a luat fiinţa în anul 1993, graţie iniţiativei Domnului Marcel Morar din Oradea, afectat de boala sclerozei multiple, şi a Domnului Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea din Oradea. De la început acesta a funcţionat în clădirea în care se află şi astăzi, de la un an la altul diversificându-şi serviciile. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de către Chiriarhul Oradiei.
Centrul de servicii sociale Acoperământul Maicii Domnului din Oradea deservește un număr de 150 de persoane afectate de scleroza multiplă, din cele peste 300 diagnosticate cu această boală din judeţul Bihor, oferind servicii de informare şi consiliere, de kinetoterapie şi fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie şi socializare. Centrul are în dotare şi o ambulanţă, pentru asistenţă la domiciliu, iar din acest an și un microbus adaptat transportului bolnavilor. Deoarece baza materială a centrului s-a înnoit în cursul anului trecut, iar cadrele medicale specializate care asigură tratamentele pentru cei bolnavi dispun de spaţiul şi dotările necesare pentru un act medical de înaltă calitate, numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi va creşte în anul 2018.