Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei la aniversarea unui veac de relații diplomatice între România și Japonia

Chiriarhul Oradiei la aniversarea unui veac de relații diplomatice între România și Japonia

Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țara noastră și Japonia. Cu prilejul acestui jubileu centenar, vineri, 10 decembrie 2021, la Cetatea medievală a Oradiei, a avut loc un eveniment cultural deosebit, organizat de Summit Agro România (o companie japoneză ce împlinește 25 de ani de investiții în România), aflat sub patronajulAmbasadei Japoniei în România și al Federației Internaționale de Artă Fotografică, prin care s-a celebrat această aniversare și la care a luat parte și Întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie. Printre personalitățile de seamă prezente la această manifestare, amintim pe Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, aflat într-o vizită oficială în județul Bihor, pe doamna Patricia Maria Știrbu, președinta Summit Agro România, precum șireprezentanți ai cultelor din Bihor,autorități centrale și locale, personalități culturale și artistice emblematice din orașul și județul nostru.

Evenimentul cultural dedicat relațiilor diplomatice româno-japoneze a găzduit și vernisajul a două expoziții. Prima expoziție, intitulată „Cerul, omul și pământul”, a evidențiat tehnica artistică de aranjare a florilor specifică civilizației nipone, ikebana, menită să impresioneze prin simplitatestructurală și profunzime filosofică – două coordonate pe care tehnica ikebanale cultivă de mai bine de 1500 de ani. Cea de a doua expoziție, „Oameni și peisaje din România și Japonia” aflată sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, a vizat imaginile surprinse de artiști fotografi din România și Japonia, cele mai frumoase fotografii fiind premiate de un curatoriu internațional format din artiști consacrați din cele două țări. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Sofronie a premiat o fotografie ce surpinde Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea. La vernisajul expoziției de artă fotografică menționat a avut loc și lansarea albumului fotografic cu același nume.

În continuare, s-a desfășurat decernarea premiilor speciale ale Centenarului diplomației româno-japoneze, unde Ierarhului Oradiei i-a fost înmânată o medalie aniversară, emisă de Banca Națională a României, cu tema „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”, oferindu-i-se, totodată, și o medalie de onoare venită din partea distinsului artist fotograf Ștefan Tóth – un reputat ambasador cultural al municipiului Oradea și președintele mai multor asociații fotografice naționale și internaționale – ca apreciere și recunoștință față de interesul și dragostea pe care Chiriarhul Oradiei le poartă față de adevărata cultură. De asemenea, la fel ca ceilalți invitați de seamă, Preasfinția Sa a transmis onoratului auditoriu un mesaj festiv, motivând prezența aparent insolită a unui ierarh creștin ortodox la o astfel de manifestare culturală exotică. Redăm în cele ce urmează alocuțiunea sa:

„Preasfinția Voastră,

Excelența Voastră,

Onorați și distinși reprezentanți ai autorităților centrale și locale,

Stimați invitați,

Doamnelor și Domnilor,

Onorată asistență,

«Ex Oriente lux» – din Răsărit vine lumina – ceea ce fascinează pe tot omul ce vine în lume și, în special, noi, îndrăznesc să spun, cei care locuim în părțile mai apusene ale planetei, suntem fascinați de tot ceea ce înseamnă Răsăritul. Cu atât mai mult Extremul Orient, Țara Soarelui Răsare, Japonia, care încă din copilărie ne fascinează sufletele, prin frumusețea femeilor japoneze și prin excepționala cultură a acelui tărâm insular, îndepărtat.

Probabil vă întrebați ce caută un episcop ortodox la o manifestare culturală care privește Japonia. Ei bine, prezența nu este întâmplătoare, pentru că Japonia, deși atât de îndepărtată și în ciuda dominanței altor religii, are și o prezență creștină și, mai precis, are chiar o Biserică Ortodoxă a Japoniei, care este minoritară, e adevărat, dar destul de puternică și bine organizată, încât este păstorită de clerici japonezi, născuți și crescuți în Japonia, numărând foarte mulți credincioși.

Mai puțin se știe, îndeosebi la noi în părțile românești, faptul că între misionarii creștin-ortodocși care au dus Ortodoxia în Țara Soarelui Răsare s-a numărat, la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, și un român, nu din vechile Principate Române, ci un român basarabean, un călugăr, Arhimandritul Anatolie Tihai. La vremea aceea, Basarabia era o gubernie în Imperiul rus, dar foarte activă din punct de vedere spiritual, încât un călugăr basarabean a ajuns să ducă Ortodoxia în Japonia și să fie foarte apreciat de creștinii ortodocși japonezi; creștini care, cu multă demnitate, își fac datoria de cetățeni ai Japoniei, supuși fideli ai casei imperiale, care au o splendidă catedrală la Tokyo, «Nikolai-do», închinată Sfântului Ierarh Nicolae – că tot suntem la câteva zile după sărbătoarea sfântului – o splendidă biserică în stil neo-bizantin, care mărturisește despre spiritualitatea Răsăritului creștin în Țara Soarelui Răsare.

Și după prezența strălucită a lui Anatolie Tihai, legăturile dintre Ortodoxia românească și Japonia, dar nu numai ca Ortodoxie, ci și în tărâm religios, aș îndrăzni să spun, au continuat și s-au diversificat. Mai puțin se cunoaște că, după tragedia de la Hiroshima și Nagasaki, care a îndoliat ziua de mare sărbătoare pentru creștinătatea ortodoxă – a Schimbării la Față a Domnului, 6 august – au fost legături foarte puternice și din punct de vedere cultural.

Noi, cei care am crescut și ne-am școlit înainte de 1989, ne aducem aminte de prezența în manualele de limba română a poemului «Hiroshima» de Eugen Jebeleanu, care nu poate să nu răscolească sufletele celor care îl citesc. Apoi, trebuie să o spunem și pe aceasta, dorința de pace care a existat în tărâmul religios și, în special, în viața cultelor din  Japonia și România, în anii care au trecut, a dus la multe apropieri. Ceea ce a făcut ca în timpul vrednicului de pomenire Episcop Vasile Coman, predecesorul meu ilustru, care a fost un mare păstor al Oradiei și Bihorului, Oradea și Bihorul să fie gazdele unor delegații de călugări budiști din Japonia, care au venit aici cu un mesaj de pace, fiind primiți în mai multe comunități bisericești ortodoxe românești din Bihor. Încă mai trăiesc, astăzi, preoții și familiile lor, cei care au fost gazdele călugărilor budiști veniți din Japonia în Bihor, în anii `80 ai secolului trecut.

Legăturile au continuat și mai frumos după 1989, când în România a venit în vizită Mitropolitul primat al Bisericii Ortodoxe din Japonia, Teodosie, care a venit și a slujit cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist la Patriarhia Română, la București, dar și la Curtea de Argeș, la prima Reședință Mitropolitană a Țării Românești. Mitropolitul nu a venit singur, ci însoțit de clerici și credincioși din Japonia, de doamnele îmbrăcate în frumoase kimonouri, care au participat la slujbe și s-au cuminecat «cot la cot» cu credincioșii ortodocși români.

Pe lângă Biserica Ortodoxă din Japonia, există acolo și comunități ortodoxe minoritare, aparținând altor Biserici Ortodoxe, cum este și Biserica Ortodoxă Română.În anii din urmă, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, s-au organizat câteva parohii ortodoxe românești pentru românii ortodocși care trăiesc în Japonia, ajunși pentru studii, muncă sau prin căsătorie, fiind multe căsătorii mixte între români și japonezi.

Așa se explică, în câteva cuvinte, ce caută un episcop ortodox la o manifestare culturală legată de Japonia, dincolo de pasiunea pe care o am față de literatură și arte și admirația pe care, din fragedă pruncie, o am pentru Japonia, pentru puterea de rezistență a poporului japonez, pentru cultura lui fantastică, pentru răbdarea de care a dat dovadă în istorie și pentru felul excepțional prin care a reușit să își asume catastrofele istoriei, să treacă peste și să privească în lumină, cu seninătate și multă încredere spre viitor. O lecție bună de învățat pentru noi toți.

Mulțumesc! La mulți ani!”

 

Evenimentul dedicat centenarului stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și Japonia din Oradea s-a încheiat cu un scurt program artistic, unde au performat artiști și grupuri reprezentative din Bihor.

 

Diac. Andi Constantin Bacter