Chiriarhul Oradiei la biserica militară din Oradea de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, luni, 23 aprilie 2018, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei s-a aflat la biserica militară cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Garnizoanei Oradea, unde a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroase cadre militare active şi în rezervă, dar şi mulţime de credincioşi.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a vorbit celor prezenţi despre semnificaţiile sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în întreaga lume creștină, dar și în neamul nostru românesc:
„Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul și Marele Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, care a trăit în primele veacuri creștine, căzând victimă persecuțiilor celor dintâi, datorită credinței sale în Hristos Domnul. Supus la chinuri și cazne de multe feluri, a rezistat cu ajutorul lui Hristos, iar în cele din urmă și-a dat duhul, primind cununa martiriului. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este, prin biruința sa asupra morții, prin vărsarea sângelui, prin martiriul său, un simbol al biruinței creștine, al biruinței armatelor creștine, al biruinței conducătorilor creștini, al biruinței voievozilor și împăraților binecredincioși. Acesta este și motivul pentru care a fost ales ca ocrotitor al armatelor creștine, atât în răsărit, cât și în apus, al voievozilor și împăraților creștini, care au pus efigia sfântului, icoana sa, pe steagurile de luptă, pe stindardele țărilor pe care, din mila lui Dumnezeu, le conduceau.”
„Și în pământul nostru binecuvântat, binecredincioșii noștri voievozi, de la descălecătorii de țară și până la străluciții cârmuitori care în evul mediu au făcut frontul creștin antiotoman, au biruit cetele barbare și păgâne cu ajutorul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. De departe, biruința cea mai strălucită în numele Sfântului și Marelui Mucenic Gheorghe a fost cea a Sfântului și Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare al Țării Moldovei, conducător al poporului nostru, care aproape toate războaiele pe care le-a purtat le-a câștigat, în afară de două, care și acestea au fost preschimbate în biruință în cele din urmă. Sfântul Ioan Ștefan Voievod, al treilea Ștefan al Moldovei, l-a ales pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor al său personal, dar și al țării pe care Dumnezeu i-a încredințat-o să o conducă, iar steagul său de luptă avea icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre steaguri păstrându-se în original până în ziua de astăzi în Sfântul Munte al Atonului, la Mănăstirea Zografu, astăzi bulgărească, odinioară moldavo-slavă, care a fost înzestrată de domnitorii moldoveni cu multe danii.”
„Fie ca pilda Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să rămână pentru toți creștinii un simbol luminos, care să ne inspire permanent și să ne aducă aminte, mai ales în clipele de cumpănă, că, întâi de toate, suntem creștini, și creștini fiind să nu ne dăm înlături de la martiraj, atunci când ni se cere aceasta. Fie ca toate înfrângerile din războaiele duhovnicești pe care le purtăm în viață, toate eșecurile, toate zdrobirile și umilințele noastre, atât cele personale, cât și cele comunitare, ca și creștini, ca și Biserică, toate întâmplate pentru păcatele noastre, să fie preschimbate, prin harul și cu puterea lui Dumnezeu, în biruință asupra păcatului și a morții, în biruință pentru viața cea veșnică, așa cum el, marele purtător de biruință, Sfântul Gheorghe Tropeoforul, a câștigat și a biruit, spre slava lui Dumnezeu.”
În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe arhidiaconul Raul Ilie Toma întru preot pe seama bisericii cu hramul Sfânta Treime din Parohia Hidișelu de Sus II, Protopopiatul Oradea, iar pe teologul Lucian Teodor Lipai întru diacon pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Dijir, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit, Raul Ilie Toma, a fost hirotesit duhovnic, primind și distincția de iconom-stavrofor.
Părintele Mircea Ioniţă, capelanul Garnizoanei Oradea, a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru prezenţa la unul dintre hramurile bisericii militare din cadrul Garnizoanei Oradea, dar şi tuturor cadrelor militare din Oradea și din alte părți ale țării noastre, subliniind importanţa prezenței clerului militar și a sfintelor lăcașuri în cadrul oastei române. Cu acest prilej, părintele capelan a oferit Ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Domnul General Crăciun Leucea a oferit Preasfințitului Părinte Sofronie o imagine înrămată a bisericii militare din Miercurea Ciuc, ctitorită de cadrele militare, iar Domnul General de brigadă (r) Dr. Vasile Creț, președintele Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere „Alexandru Ioan Cuza”, filiala General Traian Moșoiu Bihor, a oferit Chiriarhului Oradiei o diplomă de excelență și medalia Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial , în semn de înaltă apreciere.
Ierahul a felicitat pe Părintele Mircea Ioniță, capelanul Garnizoanei Oradea, pentru activitatea bogata desfășurată, și a oferit diplome de apreciere unor cadre militare care s-au implicat în ridicarea bisericii de lemn din cadrul Garnizoanei Oradea, ridicată în urmă cu 17 ani, dar și constructorului bisericii, iar la final a binecuvântat agapa pregătită pentru toți cei prezenți.