Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea în Duminica a treia din Postul Mare

Chiriarhul Oradiei la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea în Duminica a treia din Postul Mare

În Duminica a treia din Sfântul şi Marele Post al Păresimilor, a Sfintei Cruci, 22 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în altarul de vară cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea în prezența obștii monahale și unor credincioși orădeni, răspunsurile liturgice fiind date de un grup de monahii.

În această zi s-au împlinit 28 de ani de la înființarea Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar şi din întreaga Câmpie de Vest.

După citirea fragmentului scripturistic duminical, de la Sfântul Evanghelist Marcu, în bogatul cuvânt de învățătură rostit, Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creştinătate, dar şi semnificațiile purtării cu demnitate a crucii pentru fiecare dreptmăritor creștin în parte:

„Duminica a treia din Sfântul și Marele Post, a Sfintei Cruci, jalonează jumătatea călătoriei postului celor patruzeci de zile, așezând Sfânta Cruce, prin ceea ce au rânduit Sfinții Părinți ai Bisericii, în centrul postului. Sfânta Cruce, așezată în centrul lumii, este izvor de mântuire prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pentru oameni, iar cinstirea Sfintei Cruci în această zi, la mijlocul călătoriei duhovnicești a postului, se face pentru ca să ne aducem aminte cu toții de crucea pe care o purtăm fiecare dintre noi.”

„De multe ori în viața noastră uităm de cruce și ne aducem aminte de ea mai ales atunci când trecem prin încercări, prin dureri, prin suferințe, prin nevoi și prin necazuri. Iar atunci când omenirea uită de cruce și de jertfă, Dumnezeu, în purtarea Sa de grijă, Cel Care pe toate le ține, pe toate le știe, pe toate le îngăduie, trimite vremuri de încercare spre a ne aduce aminte că nimic nu suntem în viața aceasta fără Dumnezeu. De El depindem, de El depinde viața noastră, ca un fir de păr, iar firul care ține viața este harul lui Dumnezeu. Uităm de prea multe ori de Dumnezeu, de dragostea Lui, de ajutorul Său și atunci se întâmplă vremuri de încercare prin care, de voie sau de nevoie, ne apropiem din nou de Dumnezeu.”

„În aceste vremuri de încercare pe care le străbatem vedem și mai limpede că nimic nu se întâmplă în univers și pe pământ fără voia lui Dumnezeu și că toate sunt îngăduite de El. Această boală molipsitoare este îngăduită de Dumnezeu datorită mulțimii necredinței și a păcatelor noastre, datorită omului care s-a pus pe sine mai presus decât Dumnezeu. Este  vreme de pocăință, vreme de întoarcere la Dumnezeu, vreme de înmulțire a rugăciunii la casele noastre, în familiile fiecăruia, pentru ca Dreptul Judecător să contenească molima ce bântuie, spre a ne putea întoarce, cu fețele luminate și cu inimile străpunse de duhul pocăinței în biserica slavei lui Dumnezeu, pentru a ne putea ruga din nou împreună în sfintele biserici.”

„De aceea, în perioada în care suntem trebuie să Îl chemăm pe Dumnezeu cât mai des în ajutor, să Îl chemăm neîncetat în rugăciune. Este o ocazie pe care o primim, pentru mântuirea noastră, de a înmulți rugăciunea. Suntem obligați, datorită rigorilor necesare pentru a opri răspândirea bolii să stăm în casă, să redescoperim valoarea familiei rugându-ne împreună. Astfel, avem șansa unică de a ne transforma casele în biserici, în chilii în care slava lui Dumnezeu să alunge orice urmă de întuneric. Cât va ține urgia? Cât Dumnezeu îngăduie. Până atunci speranța noastră trebuie să o menținem vie, ca pe o candelă aprinsă.”

În cadrul Sfintei Liturghii, la Ectenia mare și la Ectenia întreită Ierarhul a citit cereri speciale pentru cei bolnavi și aflați în suferință, precum și pentru ferirea de moarte năprasnică la boli molipsitoare, iar înainte de otpust a citit Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

La final, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie Paleu, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie pentru prezența și slujirea aleasă în cadrul așezământului monahal, dar și bunilor credincioși pentru participare.

Chiriarhul Oradiei a îndemnat clerul și credincioșii bihoreni să respecte măsurile excepţionale luate de autorităţi, ce au ca scop protejarea sănătății proprii şi a celor din jur, subliniind că vremurile de încercare prin care trece omenirea în aceste zile sunt vremuri de întărire în credință:

„Dumnezeu, Cel Care iubește lumea și nu vrea să o piardă, a îngăduit aceste vremuri tocmai pentru ca noi să descoperim din nou valorile nepieritoare, dragostea cu care suntem datori față de Dumnezeu și față de semeni. Sunt și vremuri de înmulțire a ispitelor care îl pot clătina, destabiliza pe om, și de aceea suntem chemați să luăm aminte, pe lângă practicarea rugăciunii la casele noastre, și la cuvintele Sfinților Părinți prin citirea de cărți duhovnicești.”

Pr. Cristian Rus