Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei la manifestările comemorative din Eparhia Slavoniei, Croația

Chiriarhul Oradiei la manifestările comemorative din Eparhia Slavoniei, Croația

În perioada 9-11 septembrie 2016, în Eparhia Slavoniei din Biserica Ortodoxă Sârbă au avut loc manifestări comemorative, la împlinirea a 75 de ani de la masacrarea a 700.000 de etnici sârbi în lagărul de concentrare de la Jasenovac din Croația. Cu acest prilej, Eparhia Slavoniei a avut marea binecuvântare de a primi vizita Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și a Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe.  

La aceste manifestări, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a luat parte Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Programul a debutat vineri, 9 septembrie 2016, la Liceul Ortodox Sârb „Katarina Kantakuzina Brankovic” din Zagreb, capitala Croației, aici aflându-se și reședința mitropolitană a Înaltpreasfințitului Părinte Porfirie, Mitropolitul Zagrebului și Ljubljanei, unde s-a desfășurat Simpozionul „Noi martiri: perspective multiple”, la care au luat parte ierarhi, preoți, teologi, istorici și sociologi din mai multe țări, lucrările fiind prezidate de către Preasfințitul Părinte Jovan, Episcopul Slavoniei.

În seara aceleiași zile, la reședința mitropolitană, a avut loc Primirea Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a ierarhilor delegați  din  Biserica  Ortodoxă  Rusă,  Biserica

Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Poloniei, și a mai multor ierarhi din Biserica Ortodoxă Sârbă, urmată de o recepție la care au participat mai mulți invitați: Eminența Sa Cardinal Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb și primatul Croației, Excelența Sa Monsenior Antun Škvorčević, Episcop de Požega, oficialități de stat din Croația și membri ai corpului diplomatic din capitala Croației.

Sâmbătă, 10 septembrie, în localitatea Jasenovac, situată în apropiere de granița cu Bosnia și Herțegovina, au avut loc manifestări liturgice și comemorative. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Mănăstirea Jasenovac de către Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, împreună cu un sobor format din 17 ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ghenadie al Sassimei (Patriarhia Ecumenică), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Aristarh de Kemerovo și Prokopievsk (Patriarhia Moscovei), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohie al Muntenegrului și Litoralului (Biserica Ortodoxă Sârbă), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Porfirie al Zagrebului și Ljubljanei (Biserica Ortodoxă Sârbă), Preasfințitul Părinte Jerzy de Siemiatycki (Biserica Ortodoxă a Poloniei), precum și alți ierarhi din Biserica Ortodoxă Sârbă. Au asistat la sfintele slujbe Excelența Sa Monsenior Antun Škvorčević, Episcop de Požega, numeroase oficialități de stat și locale din Croația și un mare număr de credincioși sârbi, mulți dintre aceștia înveșmântați în frumoase costume populare tradiționale sârbești.

După Sfânta Liturghie, ierarhii prezenți, ieromonahii, preoții, diaconii și numeroși credincioși s-au deplasat în incinta fostului lagăr de exterminare din Jasenovac, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire. La final, Preasfințitul Părinte Jovan al Slavoniei a oferit tuturor ierarhilor participanți un vas din lut cu un fragment din osemintele martirilor de la Jasenovac.

În după-amiaza zilei, în orașul Pakrac, reședința episcopului ortodox sârb al Slavoniei, a avut loc sfințirea și inaugurarea unei aripe restaurate a Palatului Episcopal, care a fost incendiat și distrus în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Delegațiile prezente s-au închinat și au vizitat Catedrala Episcopală din vecinătate, restaurată în interior, dar care, în exterior, poartă încă urmele gloanțelor și obuzelor trase asupra ei. De asemenea, s-au putut vedea și ruinele fostei Academii de Teologie, distrusă în timpul războiului.

După încheierea vizitei de la Pakrac a Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, și a altor delegații, pe un deal din apropierea Palatului Episcopal a avut loc sfințirea unei troițe, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Amfilohie al Muntenegrului și Litoralului, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei și Preasfințitul Părinte Jerzy de Siemiatycki, de față fiind și Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Jovan al Slavoniei, precum și Excelența Sa Monsenior Antun Škvorčević, Episcop de Požega, oficialități locale și un mare număr de credincioși.

Programul manifestărilor organizate de Eparhia Slavoniei s-a încheiat Duminică, 11 septembrie, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, după calendarul neîndreptat, prin Sfânta Liturghie săvârșită în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Kućanci, Croația, sfânt lăcaș unde vrednicul de pomenire Patriarh Pavle al Serbiei a fost botezat.