Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei la Zilele Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea

Chiriarhul Oradiei la Zilele Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea

În perioada 15 - 18 ianuarie 2018, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a îmbrăcat haine de sărbătoare, aniversându-și patronul spiritual. Zilele colegiului au debutat luni, 15 ianuarie, dată care coincide cu ziua de naștere a poetului nepereche Mihai Eminescu, dar și cu Ziua Culturii Naționale.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în sala de festivități a școlii, alături de conducerea școlii, reprezentată de Doamna Prof. Livia Muntean, directorul colegiului, Doamna Prof. Eniko Hochhauser și Pr. Prof. Ioan Cadar, directori adjuncți, fiind prezenți și Domnul Mircea Mălan, viceprimarul Oradiei, Domnul Alin Florin Novac Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor, Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Irimie, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, fost absolvent al colegiului, și Domnul Conf. Univ. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, directorul Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, fost ministru al sănătății.
După discursurile oficiale a urmat premierea profesorilor care i-au pregătit pe elevii ce au obținut note de zece la examenul de bacalaureat, precum și premii la olimpiadele și concursurile școlare în anul școlar precedent. Prestigiosul colegiu orădean se mândrește cu cele cinci medii de zece obținute la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2017, precum și cu cele 100 note de zece obținute la diferitele probe din cadrul aceluiași examen de bacalureat, o frumoasă coincidență în anul când se aniversează Centenarul Marii Uniri, respectiv câte o notă de zece pentru fiecare an al statului național unitar român. De asemenea, au fost premiați 80 de elevi care au obținut în anul școlar 2016-2017 media generală zece la învățătură, dar și premii la olimpiadele și concursurile școlare, etapele națională și județeană.
A urmat, apoi, spectacolul artistic care a încheiat ziua, având ca temă creația eminesciană, conceput și regizat de elevul Adrian Mihai Flora din clasa a XII-a F, intitulat „Prietena lui Dionis sau visul Dialogurilor eminesciene”.
Zilele colegiului au continuat marți, 16 ianuarie 2018, cu Sesiunea de comunicări științifice a profesorilor, texte ce urmează să fie publicate în volumul editat anual de colegiu.
Un element de noutate pentru Zilele Colegiului eminescian orădean, începând din acest an, sunt „Conferințele Eminescu”, care se doresc a deveni o tradiție, fiind susținute de personalități culturale ale județului Bihor.
Seria acestor conferințe a fost deschisă miercuri, 17 ianuarie, de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a vorbit auditoriului format din cadre didactice ale colegiului despre „Dimensiunea spirituală a educației și importanța ei”.
Cu sensibilitate și deschidere, Preasfințitul Părinte Sofronie a rememorat momentele definitorii ale formării sale educaționale, subliniind că în afara spiritualității, viața și educația sunt de neconceput. Referindu-se la fundamentele creștine ale culturii europene și românești, Ierarhul a făcut trimitere la operele literare și arhitecturale românești, puternic amprentate de valorile creștine. Familia, școala și Biserica sunt spații ale educației tinerilor, educație care nu poate fi facută în absența iubirii, dăruirii, pasiunii și moralității.
Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, prietenoasă și deschisă, apreciată în mod deosebit de profesorii colegiului, care, la finalul conferinței, au fost invitați de părintele episcop la o viitoare întâlnire la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, situat pe aceeași stradă, Episcop Roman Ciorogariu, cu școala.
Doamna Prof. Livia Muntean, directorul colegiului, a mulțumit, la final, Preasfinției Sale pentru prezența la sărbătoarea liceului, pentru frumoasele cuvinte ce au adus bucurie în sufletele tuturor, dar și pentru fructuoasa colaboarea pe care Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea o are cu Episcopia Oradiei.
Zilele colegiului sau încheiat joi, 18 ianuarie 2018, cu activități dedicate elevilor. Printre acestea, a avut loc și o dezbatere academică demonstrativă susținută de studenți ai Universității Babeș - Bolyai din Cluj-Napoca, având ca temă „Acordul prezumptiv pentru donarea de organe” și un workshop cu tema „Tehnici de comunicare eficientă în grup”, coordonat de un fost elev al colegiului.