Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei s-a întâlnit cu preoții din Protopopiatul Marghita

Chiriarhul Oradiei s-a întâlnit cu preoții din Protopopiatul Marghita

Pr. Nicolae Vesa

 

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit miercuri, 25 septembrie 2019, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă, cu tema „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum,  în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Marghita, de către un sobor de preoţi, iar lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat tot în sfântul lăcaș.

 Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial, a prezentat referatul cu titlul „Personalitatea remarcabilă a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și tradiția seculară a traducerilor de cărți bisericești”, întocmit de Părintele Lect. Univ. Dr. Ionel Chira, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

Protopopul locului, Părintele Călin Gheorghe Cotrău, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, mulţumind pentru aleasa purtare de grijă arătată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

Cuvântul de încheiere al conferinței i-a aparținut Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei care și-a exprimat bucuria întâlnirii, în cadrul conferinței de toamnă, cu clerul din Protopopiatul Marghita. Ierarhul a vorbit despre perioadele deosebit de grele de arhipăstorire ale vrednicilor de pomenire Patriarhi Nicodim și Iustin, al doilea și, respectiv, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, personalități luminoase care și-au lăsat amprenta asupra vieții bisericești din întreaga țară, cu reverberații până în zilele noastre.

Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a adresat îndemn părintesc către întregul cler al Protopopiatului Marghita de a continua și a intensifica misiunea pastorală, dar și de a spori activitățile culturale, catehetice, educaționale și filantropice din parohii, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor.

Joi, 26 septembrie, se va desfășura conferința preoților din Protopopiatul Tinca, iar vineri, 27 septembrie, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie va prezida Reuniunea cadrelor didactice care predau disciplina Religie Ortodoxă în școli și licee din județul Bihor și a cadrelor didactice de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.