Concert coral de Păresimi în Eparhia Oradiei
Ca în fiecare an, în Postul Păresimilor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, tradiționalul concert coral prepascal de Păresimi. În acest an, concertul a avut loc în Duminica Floriilor.
Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au concertat cinci formații corale, întrecându-se reciproc în armonia notelor muzicale.
În deschiderea evenimentului, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul la Episcopia Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, prezentatorul concertului, a subliniat importanţa Sfântului şi Marelui Post, pe care cântările liturgice din această perioadă îl aseamănă cu un urcuş duhovnicesc spre Înviere.
În debutul concertului, corul „Îngeraşii” al copiilor de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijaţi de Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, Vicar eparhial, au încântat, ca de fiecare dată, prin puritatea sufletească şi trupească şi prin gingăşia glasurilor, interpretând colinde şi cântece legate de sărbătoarea Floriilor şi de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.
Tinerii din corul „Sfinţii Melozi” de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”din Oradea s-au făcut remarcaţi prin nobleţea de care au dat dovadă, completând registrul muzical specific Postului Mare, alegând să îşi dedice o mare parte a timpului lor liber misiunii de a-I sluji lui Dumnezeu şi semenilor prin cântec şi alte activităţi, chiar dacă lumea în care trăim îi determină pe tineri să aleagă alte preocupări, din afara sferei religioase.
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ctitorie a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost reprezentat de corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cor ce a crescut și a evoluat de la un concert la altul, iar în acest an s-a calificat la etapa națională a Olimpiadei de muzică corală, ce se va desfășura la Oradea, în luna mai.
Corala, „Psalmodia Varadiensis” a Universității din Oradea, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, a interpretat cântări specifice perioadei Triodului: „Până când, Doamne”, „Cu noi este Dumnezeu”, „Suflete al meu” și Oratoriul „Și era la ora a VI-a” (G. Mandicevschi).
Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Domnul Prof. Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr, a încheiat în mod apoteotic concertul prepascal, păstrând, alături de corala, „Psalmodia Varadiensis”, profesionalismul formaţiilor corale consacrate, de elită, ale urbei de pe malul Crişului Repede. Execuția muzicală a corului Bisericii cu Lună a fost potențată de vocile celor doi cunoscuţi soliști bihoreni, Florina și Florin Mariș-Hinsu, cadre didactice, în același timp, la Facultatea de Muzică din cadrul Universității din Oradea.
La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, felicitându-i pe toți coriștii, împreună cu dirijorii lor.
„În seara de astăzi, în Duminica Floriilor, prin acest concert am primit, cu toţii, un foarte prețios ajutor în urcușul duhovnicesc pentru ultima etapă a Sfântului și Marelui Post. De aceea, mulțumim tuturor coriștilor, dirijorilor și celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment înălțător.”
„Ascultând toate cele cinci formații corale, putem spune că Îngerașii, copiii din prima formație corală, vor duce mai departe tradițiile, pe care și noi le-am primit de la înaintașii noștri. Prin ei, Biserica va merge mai departe și ei se vor bucura de vremurile în care nu vor mai fi cruci sfinte părăsite, pe la răscrucile drumurilor, ci biruința Sfintei Cruci va fi clară pentru toți, cu prețul Sângelui vărsat pe Gogota și cu prețul sângelui atâtor martiri de la începuturile Bisericii, până în vremurile noastre, sânge care mărturisește despre Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce, pentru mântuirea noastră, a tuturor.”
„În această atmosferă, ne pregătim să începem prima Denie din Săptămâna Mare, care va culmina cu Denia de Joi seara, a celor douăsprezece Evanghelii, slujba Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care este privegherea pentru Sfânta și Marea Vineri, Vinerea Sfântă, și cu Denia Prohodului, care este slujba de priveghere pentru Sfânta și Marea Sâmbătă, punerea în mormânt a Trupului mort al Mântuitorului, urmând ca, apoi, triumfător, în noaptea pascală, la slujba de Înviere, care și ea este o slujbă de Utrenie, de dimineață, săvârșită la miezul nopții, să primim Lumina Învierii și să cântăm cu toții, cu bucurie, imnul biruinței vieții asupra morții, asupra întunericului și păcatului, biruință venită prin Sfânta Cruce, pe care Mielul lui Dumnezeu S-a jertfit pentru noi, oamenii, și pentru mântuirea noastră.”
„Fie ca prin puterea Sfintei Cruci a Mântuitorului Iisus Hristos, să fie biruite toate vrăjmășiile, iar toți cei care ridică război împotriva Crucii să piară, și toți vrăjmașii lui Dumnezeu să se risipească, așa cum se împrăștie fumul și nu mai este, așa cum se topește ceara de la fața focului. Amin.”
La concert au participat Părinţii consilieri din cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Părinţii Profesori din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” şi din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi alţi preoţi, profesori, elevi, credincioşi şi alţi invitaţi, care s-au bucurat şi s-au înălţat sufleteşte, ascultând aceste cântări specifice Postului Mare, întărindu-se mai departe în vederea parcurgerii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos şi întrezărind zorile luminoase ale Învierii Domnului.