Concert de colinde al şcolilor teologice din Eparhia Oradiei
Ca în fiecare an, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiţionale româneşti, specifice acestei perioade premergătoare Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Seria de concerte a fost deschisă miercuri, 18 decembrie, în Paraclisul cu hramurile „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, de către şcolile teologice din Eparhia Oradiei, la care s-a adăugat şi Corala Preoţilor din Eparhie.
Concertul a fost deschis de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat cu multă măiestrie şi dăruire de către Părintele Profesor Ştefan Lakatos, cor care a impresionat prin acurateţea şi candoarea vocilor tinere, vestitoare ale Naşterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.
Corul „Sfântul Maxim Mărturisitorul” al studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijat cu mult profesionalism de către Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, s-a alăturat vocilor tinere, care prin armonia muzicală, fac misiune frumoasă şi rodnică în spaţiul liturgic, eclesial.
Clerul din Eparhia Oradiei a fost reprezentat de către Corala „Pr. Prof. Cornel Givulescu”, dirijată tot de către Părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie. Prin reprezenţaţia lor vocală, preoţii bihoreni, au dat exemplu de dăruire şi de mărturisire a unui alt mod de slujire şi de misiune, complementar slujirii sacramentale, specifice.
Concertul a fost încheiat în mod apoteotic, de Corala „Psalmodia Varadiensis” a Universităţii din Oradea, dirijată de acelaşi Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România. Ca de fiecare dată, „Psalmodia Varadiensis” a dat dovadă de multă maturitate şi profesionalism în ceea ce priveşte interpretarea muzicală a colindelor.
Prezent la concert, în calitate de gazdă, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adresat un cuvânt de binecuvântare, subliniind faptul că „prin acest frumos concert am intrat, de fapt, în pacea sfântă a marii sărbători a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. O pace sfântă care s-a aşezat în inimile noastre, pe care nu o mai vrem dusă, pe care o vrem să rămână, să se aştearnă pentru veşnicie în sufletele noastre şi ale tuturor celor care fac parte din neamul din care şi noi facem parte.
Pacea sfântă vine din frumuseţile străvechi pe care le-am ascultat: colindele vechi, cântecele de stea, imnele şi întregul repertoriu al concertului din această seară. Ele nu reprezintă altceva decât aurul, tămâia şi smirna pe care neamul nostru românesc le aduce de aproape două mii de ani ca ofrandă la ieslea din Betleem, în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, la Vifleemul duhovnicesc, care este peste tot acolo unde se înalţă o biserică românească. Colindele sunt aurul, smirna şi tămâia pe care românii dintotdeauna şi de pretutindeni le-au adus, le aduc şi le vor aduce atâta timp cât va dăinui lumea şi neamul nostru românesc, la Sărbătoarea Naşterii Domnului”.
Preasfinţia Sa a mai amintit şi faptul că, de curând, UNESCO a aprobat ca doina şi colindul românesc să facă parte din patrimoniul spiritual şi cultural al întregii umanităţi: „deci şi prin colind, poporul nostru se înveşniceşte în marea familie culturală a omenirii”, a arătat Ierarhul.
Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe toţi ostenitorii şi dirijorii formaţiilor corale, binecuvântându-i şi urându-le coriştilor şi tuturor celor prezenţi, mulţi ani cu sănătate, multe bucurii şi împliniri duhovniceşti, adresându-le invitaţia de aparticipa şi la următoarele serbări şi concerte organizate de Episcopia Ortodoxă a Oradiei, în zilele care vor urma.
Împreună cu Preasfinţitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat părinţi consilieri, membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, părinţii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi preoţi din Oradea, studenţi, elevi şi foarte mulţi credincioşi, dornici să audă şi să primească prin cânt vestea Naşterii Domnului.