Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert de colinde în Duminica dinaintea Naşterii Domnului la Oradea

Concert de colinde în Duminica dinaintea Naşterii Domnului la Oradea

Ca în fiecare an, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a organizat, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, o serie de concerte de colinde, specifice acestei perioade premergătoare Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

După ce pe parcursul a trei săptămâni dreptmăritorii creştini din cetatea de pe malurile Crişului Repede au avut privilegiul să audieze mai multe concerte de colinde şi să ia parte la evenimente religios-culturale dedicate praznicului Naşterii Domnului, concertul care a încheiat această serie a fost cel din după-amiaza zilei de Duminică, 20 decembrie 2015, Duminica dinaintea Naşterii Domnului, desfăşurat la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Concertul tradiţional al corurilor de la bisericile ortodoxe din Oradea, în prezenţa Întâistătătorului Eparhiei Oradiei.

Cele patru coruri participante din Oradea au interpretat colinde specifice perioadei din anul bisericesc în care ne aflăm, piese preluate din repertoriul muzical religios naţional și internațional.

Au concertat: Corul Îngeraşii al copiilor de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, condus de PC Prot. Nicolae Alexandru Pop, vicar-eparhial; Corul bisericii Sfântul Ioan cel Nou Românul Hozevitul şi Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei din Oradea-Nufărul, dirijat de Doamna Prof.  Loredana Pantea; Corala bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Oradea-Ioşia, dirijată de Domnul Prof. Laviniu Chişvasi şi Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Domnul Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr. De asemenea, au încântat auditoriul şi cunoscuţii interpreţi bihoreni, soţii Florin şi Florina Mariş-Hinsu.

În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul concertului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a subliniat frumuseţea şi măreţia praznicului împărătesc al Naşterii Domnului, oglindit în colindele interpretate, care au adus bucurie duhovnicească şi multă mângâiere tuturor celor prezenţi:

„Am simțit cu toții, cred, cum în sufletele noastre, încetul cu încetul, lin și foarte lin a picurat lumină. Lumină din cer, lumină de la Dumnezeu, lumină din Dumnezeu, lumină de taină, lumină lină, lumină neînserată, lumină care aproape pe nesimțite a invadat blând sufletele noastre. Acum cu toții suntem plini de lumina Celui nevăzut. Și nu doar noi ne-am luminat, ci și locul binecuvântat în care ne aflăm. Toți cei care au venit să colinde sufletelor noastre, nu au venit aici singuri. Au venit însoțiți de îngeri, i-au invocat și au fost prezenți, cu toată lumina lor, cu toată emoția lor sfântă, îngerească, la Nașterea Domnului. Câtă splendoare, ce frumusețe, ce varietate! Dragii mei, azi, Raiul s-a deschis! Am avut cu toții ocazia să simțim, după puterile fiecăruia, un cântec din Rai.”

„Într-adevăr, la Crăciun Raiul se deschide. Și dacă în lume, multe porți se închid și de multe ori batem la porți închise, pentru toți care credem în Hristos Domnul, cerul se deschide, porțile Raiului stau larg deschise și Cel Care stă acolo ne poftește, ne invită să intrăm și noi în bucuria Sa, în bucuria Preasfintei Treimi.  Și mai sunt acolo în Rai multe cete pe care încă nu le cunoaștem, dar printre ei se află și cei care mai înainte de noi, din negura vremurilor, din adânc de istorie, au colindat și ne-au pregătit și pe noi pentru ceea ce trăim acum, strămoșii noștri, moșii noștri, înaintașii, bătrânii de demult, toți cei care au plecat dintre noi la vreme sau prea devreme, cei care s-au stins aici pe pământ, dar luminile lor pâlpâie dincolo.”

„Să lăsăm lumina lui Hristos și bucuria Lui să invadeze cu blândețe inimile noastre, casele noastre, familiile nostre, orașul în care trăim, țara noastră și toată lumea. Să se nimicească ura, să piară războaiele, răutățile, să dispară egoismul, să rămână lumina ruptă din Rai, din Raiul cel deschis pentru noi cei mărunți și neînsemnați, marginalizați, uitați, pentru fiecare suflet în parte, oricât de neînsemnat ar părea. Să nu ne sfiim, dacă Dumnezeu îl deschide pentru noi, să pășim cu demnitate, plini de lumină cum suntem în seara această, să pășim în bucuria Domnului nostru.”

Chiriarhul Oradiei i-a felicitat pe toţi ostenitorii şi dirijorii formaţiilor corale, binecuvântându-i şi urându-le coriştilor şi tuturor celor prezenţi, sărbători fericite, ani mulţi şi buni, cu sănătate şi multe bucurii şi împliniri duhovniceşti.

Împreună cu Preasfinţitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat părinţi consilieri de la Centrul Eparhial, părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, precum şi alţi preoţi din Oradea, copii, tineri şi mulţi credincioşi ai Bisericii dreptmăritoare, dornici să audă şi să primească prin cânt vestea Naşterii Domnului.