Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert de colinde și acordarea Burselor Filantropia la Catedrala din Oradea

Concert de colinde și acordarea Burselor Filantropia la Catedrala din Oradea

În ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, 20 decembrie 2017, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a organizat tradiționalul concert de colinde la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.

În deschiderea concertului, corul „Diacon Nicolae Firu”, format din elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de către Părintele Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, a fost vestitorul Naşterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului. În repertoriul  corului s-au regăsit colinde precum: Gazde mari, de Tiberiu Brediceanu, armonizare cor bărbătesc de Nicu Moldoveanu; Bună sara, bună sara; Noi în seara de Crăciun, de Ioan Brie; O, ce veste minunată, deTrifon Lugojan; Domnului, Doamne; Colinda Jupânului, de Marius Lazăr; Crăciunul, muzica Dan Constantin și Urare, de Anton Pann.

Al doilea cor care a concertat a fost corul de cameră „Voces”, dirijat de domnul profesor Arnold Schneider, având în repertoriu colinde precum: Colind, de Matei Pop; Suită de colinde (Sus în vârful ceriului, Pe plai înfloritu, Dumnezeu umbla, Şade-mi, Doamne) de Sabin Drăgoi; Domnuleţ şi Domn din cer, de Gheorghe Cucu și Moş Crăciun, de Ion Borgovan.

Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor și Compozitorilor din România, a încheiat recitalul concertului de colinde cu piese muzicale precum: Ce vedere minunată, de Adrian Pop; Condacul Naşterii Domnului, de Paul Constantinescu; La Vifleem, colo-n jos, de Nicolae Lungu; Domnuleţ şi Domn din cer, de Gheorghe Cucu; Legănelul lui Iisus, de Valentin Teodorian și Vecernii, de Ion Runcu.

La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare, arătând că momentele pe care le trăim în aceste zile ne aduc aminte de evenimentele sfinte, pline de har, care s-au petrecut în urmă cu peste două mii de ani, iar de atunci, an de an, generație după generație, le serbăm cu mare emoție.

De asemenea, Preasfinția Sa a făcut trimitere la perioada dictaturii comuniste, de tristă amintire, când colindele au fost exilate din spațiul public în Biserică și au devenit o formă de rezistență la încercarea de distrugere, fără succes, a identității noastre spirituale și naționale. Atunci colindele au devenit un manifest prin care, în preajma Crăciunului, fiii și fiicele poporului român puteau să își exprime, cu demnitate, credința profundă și atașamentul față de valorile înaintașilor.

În încheierea evenimentului, a avut loc un moment festiv prilejuit de acordarea de către Preasfințitul Părinte Sofronie a Burselor Filantropia, oferite de către Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei, parte componentă a Federației „Filantropia” a Patriarhiei Române.

Un număr de 10 de copii și tineri, elevi și studenți, de la mai multe instituţii de învăţământ din Oradea şi din judeţul Bihor beneficiază de bursele oferite, fiind al șaptelea an consecutiv de când Asociația „Filantropia” Oradea acordă astfel de burse, ce vin în sprijinul dezvoltării integrale și comunitare a copiilor și tinerilor. Au fost oferite bursele de Crăciun, în valoare de 400 ron fiecare, valoarea totală pentru un an școlar a unei burse fiind de 1.000 ron.

Părintele Laurenţiu Lazăr, consilier social-filantropic la Episcopia Oradiei şi preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru găzduirea acestui eveniment la Catedrala Episcopală, arătând că programul Bursele Filantropia se adaugă eforturilor şi grijii permanente pe care Preasfinţia Sa o acordă formării educaţionale a tinerei generaţii din Eparhia Oradiei, prin instituţiile de învăţământ aflate sub patronajul Biserici Ortodoxe din Bihor, dar şi prin toate programele dezvoltate dedicate copiilor şi tinerilor.

Ierarhul a subliniat importanta lucrare social-filantropică ce se desfăşoară la nivel eparhial, prin diversele şi numeroasele activităţi, între care se numără şi Bursele Filantropia. La începutul fiecărui an școlar sunt selectați 10 tineri care au trecut prin situații dificile de viață, dar care, prin forța credinței lor, fiind aproape de Sfânta Biserică, au reușit să se facă pe ei înșiși pilde pentru alți copii și tineri, având rezultate școlare foarte bune și fiind voluntari foarte dedicați în parohiile și comunitățile de care aparțin.

În încheierea concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei i-a felicitat pe coriști împreună cu dirijorii lor și i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească sufletește așa cum se cuvine pentru a întâmpina sărbătoarea Nașterii după trup a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după care a făcut alese urări tuturor celor prezenți.

Împreună cu Preasfinţitul Părinte Sofronie, la acest concert au mai participat Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, Părinţii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” şi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi alţi preoţi, studenţi, elevi şi credincioşi ai Bisericii, dornici să primească prin cânt vestea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.