Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert festiv dedicat aniversarii a 320 de ani de la atestarea documentară oficială a Episcopiei Oradiei

Concert festiv dedicat aniversarii a 320 de ani de la atestarea documentară oficială a Episcopiei Oradiei

După manifestările liturgice emoționante și de mare solemnitate desfășurate la cele trei locaşuri sfinte din cetatea Oradiei care, în decursul celor 320 de ani de existenţă ai Eparhiei, au funcţionat drept catedrale episcopale, manifestări prin care clerul şi credincioșii dreptmăritori din ținutul Crișanei au adus mulţumire sfântă Părintelui ceresc, în acelaşi duh de smerită recunoştinţă, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a organizat, în seara zilei de 20 septembrie 2015, un concert festiv, care a încheiat în mod apoteotic seria manifestărilor jubiliare dedicate aniversării a 320 de ani de atestare documentară a Eparhiei Oradiei, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 4 martie 1695.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în prezenţa Chiriarhului Oradiei şi a Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, la Filarmonica de Stat din Oradea, și-au dat concursul trei formații corale reprezentative pentru muzica bisericească din urbea Oradiei.

În deschiderea concertului, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, membri ai Corului „Diacon Nicolae Firu”, au interpretat imne arhiereşti, respectiv: Polihroniu Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adaptare din limba greacă de Protopsaltul Patriarhiei Române, Mihail Bucă, Ton Despotin, de Sabin Drăgoi și Imn Arhieresc Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie. În continuare, elevii Liceului Ortodox, dirijați de Preacucernicul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos au interpretat o suită de piese religioase, folclorice, patriotice şi clasice, din repertoriul românesc şi internaţional, precum: Hristos a înviat! în limbile arabă, greacă și slavonă, Troparul Ortodoxiei în limbile greacă și slavonă (Diacon S.Z. Trudaciev), Gospodi bogupomolimsia, de Gregory Smirnov, Măicuța me, de Cornel Arion, Hai să-ntindem hora mare, Bucovină plai cu flori, Barcarola, de Carl Maria von Weber, Corul robilor evrei, din opera „Nabuco” de Giuseppe Verdi, ş.a.

În aceeași notă, Corala Psalmodia Varadiensis a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a interpretat piese precum: Tatăl nostru - I. Ghica-Comăneşti, Rugaciune - Étienne Méhul, Stihira a-II-a - Nicolae Lungu, Creator puternic - Ludwig van Beethoven, Anixandare - N. Lungu, Marșul Gloriei - Giuseppe Verdi, În codru - Ciprian Porumbescu, Ștefan Domn cel Mare - Ion Vidu, Mama - I.D. Chirescu, Rugăciune – Constantin Drăguşin și Mare eşti Doamne - Ion Cârstoiu.

Ultimul cor, Corul Bisericii cu Lună din Oradea, dirijat de Domnul Conf. Univ. Dr. Valentin Lazăr, s-a bucurat de prezenţa, în calitate de solişti, a Doamnei Conf. Univ. Dr. Florina Mariş-Hinsu şi a Domnului Asist. Univ. Dr. Florin Mariş-Hinsu, cor care a interpretat: Axion estin, aranjament Valentin Lazăr, Lăsați pruncii să vie la mine, de Ioana Ghica-Comănești, Iubi-Te-voi Doamne, de Valentin Lazăr, Cruce Sfântă, aranjament Valentin Lazăr, ‘Naintea Ta, aranjament Valentin Lazăr, Spre Tine Doamne, de Mircea Emandi.

La finalul concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe coriști, împreună cu dirijorii lor, și a rostit un cuvânt de binecuvântare:

Evenimentele fericite pe care le-am trăit în aceste zile se încheie printr-un periplu cultural, fiind martorii unei adevărate minuni, prin excursul cultural și spiritual pe care cele trei formații corale, folosindu-se de armonia notelor, ni l-au pus înaintea ochilor prin variatul, nu doar din punct de vedere lingvistic, ci și cultural, repertoriu pe care l-au ales. Mai mult decât atât, s-au întâlnit tradiții muzicale din spații diferite, din Orient și din Occident.

Ascultând, chiar la început de concert, imnul biruinței Domnului Hristos prin Învierea Sa asupra morții, în limba liturgică din Patriarhia Antiohiei, ne-am gândit cu toții cu emoție sfântă și cu îngrijorare la viitorul comunităților creștine, al fraților noștri întru credință din Orientul Mijlociu și Apropiat, care astăzi fie sunt uciși, fie sunt împilați. Începutul concertului din seara de acum a fost un pios omagiu adus acestor comunități creștine care, de la apariția islamului ca și stat sub forma califatului, sunt pe cale de dispariție. Totuși, cele care au rezistat până astăzi, au reușit să străbată istoria, dar acum sunt în pericol de moarte, fiind pe punctul de a primi lovitura fatală. Este în pericol de dispariție și un alt tezaur, limba aramaică, vorbită de Mântuitorul Iisus Hristos, care încă se folosește în cultul liturgic al comunităților creștin-ortodoxe bizantine și siro-iacobite din Orientul Apropiat.

Aşadar, am pornit la drum, pe calea muzicii, în excursul nostru cultural, din Antiohia Siriei, în comuniune sfântă de rugăciune, în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, cu frații noștri crucificați și astăzi de barbaria extremismului islamic. Apoi, am intrat în comuniune sfântă cu frații noștri greci și slavi.

Ascultând, bucurându-ne și intrând în comuniune cu frații noștri ortodocși ca și noi, am trăit emoțiile sfinte ale unității Ortodoxiei, redată cum nu se poate mai bine prin arta sunetelor. Valorile acestea frumoase care au stârnit ropote de aplauze ne arată că viitorul acestei țări și al Bisericii este pe mâini bune. Dar este nevoie acum, mai mult decât oricând în Europa, să ne mărturisim credința creștină și ortodoxă și să rămânem la fel ca înaintașii noștri care au apărat continentul de invazia islamică. Istoria se repetă, de data aceasta cu un Occident anesteziat și secularizat, care nu sesizează pericolele, dar noi respectăm valorile Occidentului treaz, care a dat umanității bijuterii muzicale și capodopere de artă.

Mesajul concertului din seara de acum este unul foarte puternic, care ne îndeamnă pe toți la trezvie, pentru că Europa noastră este din ce în ce mai amenințată. De aceea, mesajul din seara aceasta este cel al identității culturale și al credinței, al biruinței Crucii. Credința noastră ne spune că din nou Crucea va birui în Europa, odinioară patria misionarismului creștin, chiar dacă anestezia ce funcționează în liderii politici ai Europei a dus la omisiunea, vinovată, a caracterului creștin al identității culturale în preambulul Constituției europene.

La această biruință, o contribuție esențială își vor aduce comunitățile noastre ortodoxe din diaspora. Providența divină i-a trimis acolo pe frații noștri de sânge și de credință, ca să ajute la trezirea bătrânului continent. Ei muncesc din greu, trec prin multe greutăți, dar cred și se roagă lui Dumnezeu, iar exemplul lor este contagios.

Chiar dacă acum Europa plutește în derivă, chiar dacă norii negri se adună și împrejurul nostru, puterea lui Hristos va birui și credința noastră va dăinui, pentru că puternică este Sfânta Cruce a Domnului, iar nouă tuturor creștinilor să nu ne fie a ne lăuda decât în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care, potrivit Sfântului Apostol Pavel, lumea este răstignită pentru noi și noi pentru lume.”

Concertul festiv din seara zilei de Duminică a închis seria manifestărilor jubiliare dedicate aniversarii a 320 de ani de la atestarea documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și s-a bucurat de prezența Preacucernicilor Părinți de la Centrul Eparhial, a Părinților Profesori de la cele două școli teologice din Eparhie, împreună cu elevii și cu studenții, precum și a altor numeroși clerici și credincioși, care au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească și de îmbărbătare sufletească.