Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert prepascal la Catedrala Episcopală a Învierii Domnului „La umbra Crucii, în Lumina Învierii”

Concert prepascal la Catedrala Episcopală a Învierii Domnului „La umbra Crucii, în Lumina Învierii”

La fel ca și în ceilalți ani, într-una din zilele premergătoare Săptămânii Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, joi, 10 aprilie 2025, după slujba vecerniei serbării Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica – Episcopul Râmnicului, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea a devenit gazda generoasă a îndătinatului concert prepascal „La umbra Crucii, în Lumina Învierii”, în prezența Chiriarhului Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie.

Cuvântul de bun venit și meditația inaugurală au fost transmise de către Părintele Laurențiu-Florin Brîndaș, consilier pentru cateheză și activități cu tineretul, după care, pe soleea Catedralei cu Soare, au urcat patru formații corale: Grupul Vocal „Sfântul Gheorghe” al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români – filiala Oradea, coordonați de tânăra Maria Culici, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijat de Pr. Prof. Ștefan-Alexandru Lakatos, Corul „Psalmodia Varadiensis” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie și Corul Protopopiatului Ortodox Român Oradea, avându-l ca dirijor pe același Pr. Prof. Ștefan-Alexandru Lakatos.

Evantaiul tematic al pieselor alese a fost unul bogat, conținând opere corale din repertoriul internațional, de la cântările consacrate ale răstimpului penitențial al Triodului, la psalmii mesianici ai Sfântului Profet David, continuând cu tradiționalele colinde de Florii și culminând cu cântările Marii Prohodiri ce tăinuiesc în ele deja bucuria Biruitoarei Învieri.

Într-o societate grăbită și adesea rătăcită de la reperele esențiale, acest moment de rugăciune cântată din inima metropolei orădene s-a dorit a fi o chemare la tăcere interioară și înălțare a inimii, o ocazie de reîmprospătare a conștiinței, sub semnul Crucii și cu nădejdea Învierii.

În polifonicul ecou rămas al cântărilor de pocăință și speranță, Ierarhul meleagurilor bihorene a așezat în inimile celor prezenți o meditație de zidire sufletească, chemându-i să se apropie cu sfială de ușa „Cămării Mirelui” – Mormântul cel de viață dătător, care, deși pecetluit, se va deschide spre Înviere.

Prin armonia vocilor și frumusețea duhovnicească a momentului, concertul prepascal de la Catedrala Oradiei Mari a oferit celor prezenți un prilej de introspecție, regăsire lăuntrică și liniștire în tumultul agitației de zi cu zi, pregătind „cămările” inimilor pentru întâlnirea cu Mirele Bisericii, în Lumina Învierii Sale. În taina acestei așteptări, concertul a devenit nu doar o bucurie nobilă a auzului, ci și o veritabilă treaptă spirituală spre Praznicul praznicelor.

pr. Andi-Constantin Bacter