Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concert tradițional de colinde în Eparhia Oradiei

Concert tradițional de colinde în Eparhia Oradiei

În prag de sărbători, așteptând cu emoție sfântă slăvitul praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin grija Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, a oferit credincioșilor în dar un nou concert de colinde, miercuri, 19 decembrie 2018. Un dar sfânt pe care l-au adus patru coruri, patru cete de colindători, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea.

În deschiderea concertului a debutat corul de copii al elevilor de gimnaziu de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, după care, corul de cameră Voces, dirijat de doamna Conf. Univ. Dr. Carmen Rus, a fost vestitorul Naşterii Pruncului Sfânt în ieslea Betleemului.

Al treilea cor, Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos a avut în repertoriu de colinde precum: Bună sara, bună sara, Joy to the world, Dumnezeu dintr-nceputu, Domnului Doamne și Gaudete.

Finalul concertului a aparținut coralei Psalmodia Varadiensis a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijată de Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie.

După încheierea concertului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt de binecuvântare, evidențiind faptul că „seara de acum este o pregustare a Ajunului Crăciunului. Toți am primit în dar concertul la care am fost părtași. Este un dar care ne înfrumusețează sufletele și pe care îl ducem la casele noastre, ca pe o lumină ce strălucește și ne călăuzește spre adâncurile de taină ale Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.”

„Prin concertul la care am fost părtași, cu toții ne-am transformat în pelerini, iar Catedrala noastră Episcopală de aici din Oradea a devenit, preț de câteva momente, Basilica Nativității, Biserica Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos de la Betleem, iar în atmosfera de taină a Betleemului ceresc am intrat iarăși toți. Fie ca această trăire, această bucurie unică să nu lipsească niciodată din viața noastră, nu numai acum, înainte de Crăciun, ci să o avem în toate zilele vieții noastre. Pentru că, în măsura în care păstrăm în suflet bucuria și puritatea pregătirilor pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, în aceeași măsură rămânem copii cu sufletele curate, înnoite, gata să primim în ieslea din inimi pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care, la plinirea vremii, S-a făcut Om din Fecioara Maria, Maica Precista.”

„Mulțumim corurilor, mulțumim dirijorilor! Ne-ați încântat, ne-ați făcut fericiți preț de câteva clipe! Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și Îl rugăm să ne ajute să ne bucurăm și anul acesta și mulți ani de acum încolo de toate binefacerile pe care sărbătoarea Crăciunului le aduce nu doar peste noi, creștinii, ci peste lumea întreagă. Să ne bucurăm, așadar, așa cum ne-au îndemnat și tinerii de la liceul nostru confesional „Gaudete, gaudete, Christus natus est ex Vergine Maria, gaudete!”.

Să ne bucurăm, așadar! Să ne bucurăm și să ne veselim și pe Domnul să Îl preamărim și mai ales să nu lăsăm pe nimeni să rămână singur la sărbătoarea mare care vine. Să ne bucurăm toți împreună și nimeni să nu rămână afară. Nimeni să nu rămână străin de Nașterea Domnului. Nimeni să nu rămână afară la porți, ci pe toți să-i primim, să-i îmbrățișăm și cu ei să ne bucurăm cu toții împreună de Nașterea Domnului. Fie ca în anul care vine să se împlinească frumoasele urări pe care le-am ascultat în finalul concertului din seara aceasta! Pace peste lumea întreagă!”  

La concert au mai participat Preacucernicii Părinţi Consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, Părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” şi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi alţi preoţi, studenţi, elevi şi credincioşi ai Bisericii, care și-au bucurat sufletele ascultând tradiționalele colinde și cântece de stea ce vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.